Právě čtete

Tři slané dezerty (navíc přirozeně bezlepkové!)

17649  
Sdílet: 

Tři slané dezerty (navíc přirozeně bezlepkové!)

Slané dezerty – jde to vůbec dohromady? Z mojí zkušenosti se v každé rodině najde někdo, kdo sladkému neholduje, a přesto by rád odpoledne po obědě něco zakousl.

13. 7. 2019 4 min. čtení Jana Duffková
Tři slané dezerty (navíc přirozeně bezlepkové!)

Slané dezerty sice nejsou běžné, ale připravit se dají. Vymyslela jsem tři recepty, které jsou navíc přirozeně bez lepku. Ať už je budete podávat opravdu místo dezertu, nebo je připravíte jako „něco k zakousnutí“ na večerní grilování, věřím, že vám přijdou k chuti.

Slané semínkové sušenky

Někdy je peču do zásoby a zavírám do dózy (aby nezvlhly), a vydrží docela dlouho, pokud na ně ve spíži někdo nenarazí. ;-) Hodí se jako svačina na cesty i jako „zobání“ u televize. Když je servíruju návštěvě místo sladkosti k odpolednímu posezení, přidám dip ze zakysané smetany.

Ingredience na 1 plech semínkových sušenek:

  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • 3 lžíce bezlepkových* ovesných vloček
  • 1 lžíce sezamu
  • 1 lžíce dýňových semínek
  • 1 lžíce konopných semínek
  • ½ hrnku kukuřičné mouky (hrnek á 250 ml)
  • ½ lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce panenského kokosového oleje
  • 4–6 lžic plnotučného tvarohu ve vaničce

* O ovesných vločkách výživáři tvrdí, že lepek samy o sobě neobsahují, ale mohou se zpracovávat na místě, kde se vyrábí i produkty, které lepkové jsou. Pro celiaky je proto lepší vybírat „bezlepkové“ ovesné vločky, které se připravují tak, aby se do nich ani stopové množství nedostalo. Protože u nás doma nikdo alergický není, používáme jakékoli vločky.

Postup:

  1. Do robotu se sekacím nástavcem (food procesoru) nasypte kokos, ovesné vločky, sezam, dýňová a konopná semínka i kukuřičnou mouku.
  2. Vše dohladka rozmixujte a poté promíchejte se solí, pepřem, prolisovaným česnekem a kokosovým olejem.
  3. Postupně přidávejte tvaroh, dokud těsto nebude mít takovou konzistenci, aby z něj šel vytvarovat váleček. Budete potřebovat 4–6 lžic tvarohu.
  4. Z válečku těsta krájejte co nejtenčí sušenky a klaďte je na plech vyložený pečicím papírem (nebo jinou nepřilnavou podložkou). Každou sušenku ještě prsty trochu přitlačte.
  5. Sušenky jemně posolte (pokud chcete, můžete je ozdobit semínky) a pečte při 180 °C dozlatova. Já je peču 15–20 minut, ale záleží, jak tenké sušenky se vám podařilo nakrájet.

Semínka můžete nahradit i jinými druhy nebo nejrůznějšími ořechy, a mít tak sušenky pokaždé trošku jiné. Pohrát si můžete také s dipy – podívejte se, jak je obměňovat podle toho, co máte zrovna doma.

Bramborové bábovičky

Tyto bramborové bábovičky mají vždycky úspěch a jsou opravdu rychlé a jednoduché. Když je upeču, většinou se na ně jako první vrhne náš dvouletý syn. Ten je vážně miluje. Kromě náhrady sladkého mlsání se bábovičky skvěle hodí jako svačina na výlet nebo i pro děti do školy.

Kdybyste doma neměli formu na minibábovičky, můžete je péct ve formě na muffiny. Nejlépe se dělají v silikonové formě. Pokud použijete klasickou, dobře ji vymažte máslem, abyste mohli bábovičky snadno vyklopit.

Ingredience na 8 báboviček

  • 370 g brambor
  • 50 g strouhaného tvrdého sýra výraznější chuti
  • 40 g šunky
  • zhruba dvě lžíce nasekané pažitky
  • 2 vejce
  • 25 g rozpuštěného másla
  • ½ lžičky soli
  • pepř
  • ½ muškátového oříšku

Postup:

  1. Oloupejte a nahrubo nastrouhejte brambory. Vmíchejte k nim sýr, nadrobno nakrájenou šunku a nasekanou pažitku.
  2. Do směsi přidejte 2 vejce, vychladlé máslo, sůl a pepř. Přidejte nastrouhaný muškátový oříšek.
  3. Těsto dobře promíchejte a naplňte jím formičky.
  4. Pečte při 180 °C asi 40 minut, nebo dokud povrch nebude zlatavý a střed pevný.

Bábovičky můžete obměňovat podle vlastní chuti. Zkuste třeba modrý sýr, kuřecí maso, slaninu nebo třeba brokolici. Vždy jen myslete na to, aby jednotlivé suroviny byly opravdu nadrobno nakrájené, jinak bábovičky nebudou dobře držet pohromadě.

Slaný koláč se špenátem a mozzarellou

Nejrůznější slané koláče – tím se myslím nedá nikdy nic zkazit. A kombinace špenátu a sýra je podle mě jedna z nejlepších. Tento koláč se lépe krájí až ve chvíli, kdy vychladne. Podávat ho ale můžete jak zastudena, tak teplý.

Ingredience na formu o průměru cca 25 cm:

  • Na těsto:
    • 150 g ovesných vloček
    • 50 g změklého másla
    • ¼ lžičky soli
    • 2 lžíce tvarohu ve vaničce
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ cibule
  • 2 velké hrsti čerstvého špenátu
  • sůl, pepř
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 1 mozzarella

Postup:

  1. Ovesné vločky rozmixujte dohladka a ručně je s máslem propracujte v drobenku. Postupně vmíchejte sůl a tvaroh a vypracujte hladké těsto.
  2. Těsto přeneste do formy a prsty ho utlačte na dno i stěny tak, aby vytvořilo jednolitou hmotu, která nebude příliš silná.
  3. Vložte do trouby a pečte při 180 °C asi 20 minut.
  4. Na pánvi rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli. Přidejte špenát a jen ho nechte zavadnout. Poté odstavte, osolte a opepřete.
  5. Smíchejte zakysanou smetanu s vejcem, prolisovaným česnekem, osolte a opepřete podle chuti.
  6. Na předpečený korpus poklaďte špenátovou směs a vše zalijte zakysanou smetanou. Vršek koláče ozdobte plátky mozzarelly.
  7. Pečte při 180 °C 45–50 minut (sýr by měl být zlatavý, kraje náplně pevnější – střed se ale bude pořád lehce chvět).
  8. Před krájením nechte vychladnout.

I tento koláč má nekonečné množství variant. Můžete obměňovat druhy sýrů, zeleniny, přidat maso nebo nějaká semínka, která budou v každém soustu příjemně křupat.

Který recept vyzkoušíte jako první?

Hlasovat
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články