Letos mi přišel pod ruku sešit, do kterého si prababička psala recepty, a na jedné straně na mě vykoukl právě ten recept, podle kterého med prababička vařila. A tak jsem se rozhodla, že ho konečně sama také vyzkouším a zároveň se o postup podělím i s vámi.
S „pampeliškovým medem“ můžete nakládat jako s medem klasickým. Samozřejmě nemá zdravotní účinky jako včelí produkt, ale je to moc fajn alternativa.
Než vyrazíte sbírat
Na pampelišky je dobré jít, když je venku slunečno a květy jsou dokonale otevřené. Nejlepší je trhat kvítky na vlastní zahradě, ale pokud taková možnost není (třeba když vám manžel posekal zahradu), raději vyhledejte čisté místo v přírodě. Přece jen je budete jíst, tak aby byly co nejlepší. Určitě se vyplatí trhat pampelišky třeba do proutěného košíčku, papírové nebo plátěné tašky – zkrátka do něčeho prodyšného, aby až do okamžiku vaření vydržely v co nejlepší kondici. Stonky potřebovat nebudete, takže se zaměřte opravdu jen na žluté hlavičky.
Budete jich potřebovat zhruba 250. Vychází mi to asi na 50 hlaviček do 1 hrnku (250 ml), takže zhruba 5 hrnků.
Vaření pampeliškového medu (sirupu)
Na zhruba 1 litr „medu“ potřebujete:
- asi 250 květů pampelišek
- 1 litr vody
- 1 citron
- 1 pomeranč
- 1 kg cukru
Postup:
- Květy nasypte do hrnce a zalijte 1 l vody. Přidejte na kolečka nakrájený citron a pokrájený pomeranč zbavený slupky.
- Přiveďte k varu a vařte 20 min, poté odstavte a nechte odležet do druhého dne.
- Druhý den vše sceďte přes jemné síto a získanou tekutinu nalijte do hrnce.
- Přimíchejte cukr a vařte do zhoustnutí. Během vaření míchejte.
- Ještě horký med nalijte do skleniček.
Nezapomeňte, že až med vychladne, bude hustší než v horkém stavu. Pokud si hustotou nejste jisti, můžete to ověřit v průběhu vaření. Kápněte trošku medu lžičkou na talíř a sledujte, jakou konzistenci má po vychladnutí.
Pampeliškový med můžete ozvláštnit nějakou bylinkou, třeba meduňkou nebo mátou. V takovém případě bylinku přidejte hned na začátku ke květům a spolu s nimi ji před finálním vařením sceďte.
Autorka má blog (nejen) o vaření JanaDuff.cz.