Protože se jedná o celkem hutný dort, většinou ho peču hlavně na podzim a v zimě. Je to kalorická bomba, člověka jeho příprava zaměstná na několik hodin, ale vážně toho času nikdy nelituji. Kávu přidávám do těsta a používám ji i k provlhčení upečeného korpusu. Vrchní vrstva dortu je z čokolády ve stylu ganache a k tomu perfektně ladí třešňový rozvar, který se skrývá uvnitř spolu se světlým krémem z mascarpone a šlehačky. Když se mě někdo zeptá na nejdokonalejší chuťové kombinace dortu, tohle je moje odpověď.
Recept na můj nejoblíbenější čokoládový dort
Nejlepší je, když s přípravou začnete dva dny předem. První večer si připravíte jen třešňový rozvar a základ pro čokoládový krém. Druhý den upečete korpusy, vyšleháte krémy, sestavíte dort a dáte ho přes noc pořádně vychladit. A poslední den už můžete jen zdobit a servírovat.
Ingredience na korpus:
- 4 vejce
- Šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžíce bramborového škrobu
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek hladké mouky
- Půl hrnku holandského kakaa
- 1-2 polévkové lžíce instantní kávy (podle toho, jakou intenzitu kávové chuti si přejete)
- Lžička prášku do pečiva
Ingredience na třešňový rozvar:
- 2 hrnky mražených třešní
- 1/2 hrnku cukru
Ingredience na čokoládový krém:
- 0,5‒1 šálek holandského kakaa
- 3 tabulky mléčné čokolády
- 200 g másla
- 1 smetana ke šlehání
- 3 lžíce cukru
Ingredience na mascarpone krém:
- 500 g mascarpone
- 1 smetana ke šlehání
- 5 lžic cukru
Na sestavení dortu a zdobení:
- Hrnek opravdu silné kávy na pokapání korpusu (vychladlé)
- 2 tabulky čokolády na polití dortu + trošku smetany ke šlehání na zjemnění polevy
- Sladkosti na zdobení: Já jsem použila Milku se sušenkami, Oreo sušenky a kávová zrna
Čím zdobit?
Jak můžete vidět na fotkách, dort jsem zdobila nejrůznějšími sladkostmi a cukrovinkami. Toho se ale vůbec nemusíte držet. Klidně využijte čerstvé nebo lyofilizované ovoce, ideálně nějaké kyselejší. Vypadá to skvěle a také to chuťově ladí s čokoládou. Lyofilizované ovoce (ideálně jahody nebo maliny) můžete i rozemlít na prášek a jemně jím dort posypat. Vypadá to báječně!
Postup:
První část: korpus
- Vejce rozklepněte do mísy, přidejte k nim trochu cukru a začněte šlehat elektrickým šlehačem.
- Postupně přidávejte zbylý cukr a šlehejte do objemné a nadýchané hmoty, ve které se cukr úplně rozpustí.
- Přidejte citronovou šťávu a ještě asi minutu šlehejte. Pak přidejte škrob a opět prošlehejte.
- Nakonec po malých částech postupně přidávejte mouku smíchanou s kakaem, kávou a práškem do pečiva.
- Míchejte ručně, krátce a rychle. Jemně ode dna k horní části mísy, aby se vyšlehané těsto nesrazilo.
- Těsto nalijte do vymazané formy vyložené pečicím papírem (průměr asi 18 cm).
- Pečte asi hodinu na 160 stupňů. Po 40 minutách pečení ale doporučuji zkontrolovat stav korpusu špejlí ‒ každá trouba peče trošku jinak a možná budete mít hotovo dřív, než za hodinu.
Druhá část: třešňový rozvar a čokoládový krém
- Do hrnce nasypte třešně, přidejte cukr a pomalu vařte asi 15‒20 minut. Nezapomínejte míchat.
- Do druhého hrnce nalijte smetanu, přidejte nakrájené máslo, nasekanou čokoládu a vše za stálého míchání rozpusťte na mírném stupni.
- Když se čokoláda ve smetaně úplně rozpustí, přidejte cukr a kakao a prošlehejte metličkou, aby se vše dokonale propojilo v hustou a krémově tekutou směs.
- Třešně i čokoládovou směs nechte vychladnout a poté dejte odležet přes noc do lednice.
- Druhý den čokoládu prošlehejte, aby vznikl roztíratelný krém.
Třetí část: mascarpone krém
- Vyšlehejte mascarpone se smetanou a cukrem. Bude to trvat asi 5‒10 minut.
- Nadýchaný pevný krém dejte na chvíli do lednice.
Čtvrtá část: sestavení dortu
- Piškot prokrojte tak, aby vám vznikly tři stejně silné pláty.
- Každou část korpusu hojně prokapejte připravenou kávou tak, aby byl šťavnatý, ale ne rozmočený.
- Ve vodní lázni rozpusťte dvě zbylé čokoládové tabulky a podle potřeby je trošku zjemněte smetanou. Výsledná poleva by měla být tekutá, ale ne příliš, aby držela tvar a po vychladnutí zatuhla.
- Na spodní část korpusu natřete silnější vrstvu mascarpone krému a poklaďte ji částí třešňového rozvaru
- Vše zalijte 1/3 čokoládové polevy a přiklopte prostřední částí korpusu.
- Na prostřední části korpusu opakujte stejný postup jako u spodní.
- Nakonec vše završte horní částí korpusu a celý dort potřete po obvodu i nahoře zbytkem mascarpone krému, abyste ho zarovnali.
- Takto připravený dort uložte na několik hodin do lednice.
- Vychlazený dort potřete čokoládovým krémem a opět ho dejte do lednice.
- Po vychlazení naneste ještě jednu vrstvu čokoládového krému, tím dort můžete i hezky uhladit a dotvarovat. Při uhlazování může pomoci nahřátá špachtle nebo stěrka. Případné nedokonalosti dolaďte po dalším zachlazení dortu.
Jak to dělám, že mám dort rovný?
Spodní část piškotu používám jako tu horní, „vzhůru nohama“. Je totiž krásně plochá a souměrná. Zkuste to taky ‒ usnadní vám to práci a nebudete mít tolik starostí se zarovnáváním.
Pátá část: zdobení dortu
- Znovu si rozpusťte zbývající 1/3 čokoládové polevy (ta, kterou jste dávali i dovnitř dortu). Touto polevou polijte horní hranu dortu a nechte ji volně stékat. Můžete využít zdobicí sáček s malou hubičkou, lépe se pak poleva nanáší.
- Na závěr ozdobte dort kolem dokola sušenkami, čokoládou a kávovými zrny třeba jako já, nebo podle vlastní chuti a fantazie.
A jsme zdárně v cíli! Věřím, že si dort zamilujete a užijete si i jeho přípravu. Já pečení a zdobení dortů beru jako příjemný a kreativní relax.
Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma
Vychutnejte si svou oblíbenou kávu ještě výhodněji. Ke dvěma balením zrnkové, mleté i instantní kávy všem držitelům TchiboCard přibalíme jedno další zdarma.