Klasické brownies vás určitě nepřekvapí. Když je chcete vylepšit, nejspíš už vás napadlo přidat oříšky nebo maliny. Ale co prášek matcha? Koláčům dává zajímavou chuť a barvu. Poprvé jsem ji vyzkoušela do piškotového těsta na roládu. Nejenže skvěle chutnala, ale taky vypadala parádně. Zelené těsto, bílý krém a červené maliny, to byla skvělá kombinace barev na talíři.
Tentokrát jsem ji přidala do brownies. Upekli jsme si je na výlet – to totiž člověk nemusí mít výčitky, že si dává něco tak sladkého, a zároveň jsou skvělá svačinka.
Recept na matcha brownies
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 35 minut
Na 1 plech budete potřebovat:
Základní těsto:
- 150 g kvalitní tmavé čokolády
- 80 g másla
- 2 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 80 g špaldové mouky½ lžičky prášku do pečiva
Na dohotovení:
- 250 g mascarpone
- 1 vejce
- 50 g moučkového cukru
- 1 lžíce prášku matcha (pořídíte např. ve zdravé výživě)
Postup:
Ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu s máslem. Mezitím v míse ušlehejte vejce s cukrem do pěny. Pak do směsi přidejte rozpuštěnou čokoládu. Vše promíchejte a postupně vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Připravte si menší čtvercovou nebo kulatou koláčovou formu, vyložte ji pečicím papírem a vlijte do ní těsto.
Mascarpone prošlehejte s vejcem a cukrem a pak vmíchejte matchu. Hotový krém naneste po lžících na těsto, můžete trochu vmíchat do těsta pomocí vidličky, aby vzniklo mramorování. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 30 až 35 minut.
Po upečení koláč nechte vychladnout a nakrájejte na řezy. Můžete ozdobit ovocem podle chuti a sezony. Řezy chutnají skvěle s malinovým přelivem.
Tip na malinový přeliv:
- 300 g mražených malin
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 1 lžička škrobu
Postup:
Maliny dejte do rendlíku a zahřejte je. Přidejte cukr, promíchejte a přiveďte k varu. Krátce povařte a pak vmíchejte škrob smíchaný s troškou vody. Vše ještě jednou promíchejte, krátce povařte a stáhněte z ohně.