Právě čtete

Připravte si domácí limonády bez přidaného cukru

10319  
Sdílet: 

Připravte si domácí limonády bez přidaného cukru

Všichni víme, že čistá neperlivá voda je pro pitný režim to nejlepší, ale stačí nějaká ta letní grilovačka, piknik nebo párty a už začíná být dost těžké říct ne nastraženým koktejlům, sladkým limonádám nebo ochuceným pivům. Pokud byste rádi zkusili trochu zdravější alternativu, zkuste domácí limonády bez přidaného cukru.

26. 8. 2019 3 min. čtení Inspired Kitchen
Připravte si domácí limonády bez přidaného cukru

Myslím, že žiju docela zdravě, ale ani já nechci pít vždycky jenom čistou kohoutkovou vodu. Příliš sladká limonáda ale pocit žízně ani trochu nezažene, spíš naopak. Nehledě na to, že ve velkém množství zbytečně zvýší energetický příjem. Hodně jsem si místo toho oblíbila vychlazené a osvěžující domácí „limonády“ sladké jen od ovoce a ochucené bylinkami. Mám vyzkoušeno, že chutnají i dětem. :-)

Takovou limonádu není těžké připravit. Stačí vybrat ty správné suroviny a dostatečně dlouho je louhovat ve vodě, aby se chutě uvolnily ve správné míře.

Jak na limonády, aby chutnaly a nemusely se doslazovat?

  • Vyberte ovoce, které je ve zralém stavu dost sladké samo o sobě a má hodně šťávy. Mezi takové patří třeba meloun, mango, ananas nebo jahody.
  • Mimo čerstvého ovoce zkuste použít i ovoce sušené (samozřejmě to neproslazené), ve kterém je chuť i sladkost mnohem koncentrovanější. Nejvíce osladí sušené datle nebo rozinky.
  • Použijte bylinky a koření, které dodají další spektrum chutí.
  • Velkou parádu udělají také citrusy. Pomeranč, citron nebo limetka limonádu hezky osvěží a navíc prodlouží její trvanlivost.
  • Ovoce i bylinky před louhováním lehce nadrťte, tak získáte ještě víc chutí a šťávy.
  • Pokud je na vás limonáda pořád málo sladká, zvyšte množství ovocného základu na úkor vody.
  • Limonádu podávejte vždy vychlazenou z lednice. Můžete ji ochladit i ledem, mějte ale na paměti, že led vždy limonádu trochu rozředí, a ovlivní tak její výslednou chuť.

Co k výrobě limonády potřebujete?

Vámi zvolené suroviny na limonádu, vodu, velký džbán nebo speciální lahev s vyjímatelným sítkem, které lze naplnit surovinami a usnadní jejich odstranění před podáváním.

Na ochucení domácí limonády stačí bylinky, ovoce či koření. Cukr není potřeba

Domácí melounovo-jahodová limonáda s mátou

Tahle limonáda si skvěle rozumí s mátou, ale výborná by mohla být i s bazalkou. Limonádu není nutné přislazovat, protože meloun je dost sladký sám o sobě, také pustí hodně šťávy. Pokud je na vás limonáda pořád málo sladká, přihoďte k ovoci 2 nakrájené sušené datle nebo 1 lžíci rozinek.

Počet porcí: cca 1 litr limonády

Doba louhování: 2 hodiny

Ingredience na melounovo-jahodovou limonádu:

  • 300 g melounu
  • 100 g jahod
  • 1 hrst čerstvé máty nebo bazalky
  • 1 litr vody

Postup:

Meloun a jahody nakrájejte na kostičky, mátu natrhejte. Vše vložte do sítka nebo džbánu a zalijte vodou. Pomocí lžíce suroviny lehce nadrťte, aby se lépe uvolnily chutě a šťávy. Nechte louhovat 2 hodiny. Podávejte vychlazené z lednice. Pokud nemáte speciální láhev, limonádu před podáváním přeceďte přes sítko.

Jak dlouho louhovat?


Pokud limonádu nevypijete v den výroby, uchovávejte ji v lednici a spotřebujte nejpozději druhý den. Dobu trvanlivosti prodloužíte přidáním citronu nebo limetky, které fungují jako přírodní konzervant.

Domácí okurková limonáda s limetkou a mátou

Dokonale osvěžující nápoj na léto, který je velmi málo sladký (až vůbec, záleží, jak máte citlivé chutě). Okurka limonádě dodá chuť a navíc hydratuje. Limetka s mátou zase svěžest.

Počet porcí: cca 1 litr limonády

Doba louhování: 2 hodiny

Ingredience na nesladkou okurkovou limonádu:

  • 1 okurka
  • 4 limetky
  • 1 hrst čerstvé máty
  • 1 litr vody

Postup:

Okurku a limetku omyjte, pak nakrájejte na plátky. Mátu natrhejte. Vše vložte do sítka nebo džbánu a zalijte vodou. Pomocí lžíce suroviny lehce nadrťte, aby se lépe uvolnily chutě a šťávy. Nechte louhovat 2 hodiny. Podávejte vychlazené z lednice. Pokud nemáte speciální láhev, limonádu před podáváním přeceďte přes sítko.

Domácí zázvorová limonáda s pomerančem a meduňkou

Limonáda, ve které hraje důležitou roli zázvor, pomeranč a meduňka. Díky zázvoru je lehce pikantní, a pokud chcete limonádě dát ten pravý říz, zázvor nastrouhejte najemno. V opačném případě na jeho množství uberte nebo zázvor nakrájejte na plátky.

Počet porcí: 1 litr limonády

Doba louhování: 2 hodiny

Ingredience na zázvorovou limonádu:

  • asi 5cm kousek zázvoru
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 1 hrst čerstvé meduňky
  • 1 litr vody

Postup:

Zázvor nastrouhejte najemno. Pomeranč i citron omyjte, nakrájejte na plátky. Meduňku natrhejte. Vše vložte do sítka nebo džbánu a zalijte vodou. Pomocí lžíce suroviny lehce nadrťte, aby se lépe uvolnily chutě a šťávy. Nechte louhovat 2 hodiny. Podávejte vychlazené z lednice. Pokud nemáte speciální láhev se sítkem, limonádu před podáváním přeceďte přes sítko.

Vyzkoušíte domácí limonády?

Hlasovat

Pokud cukr úplně nezatracujete, vyzkoušejte také sladké domácí limonády s ovocem a bylinkami podle Jany.

Tip Tchibo: znáte kávovou limonádu bez přidaného cukru – Mazagrande?

Mazagrande je inspirované nápojem zvaným mazagran. Ten vznikl, když francouzští legionáři v Alžírsku dumali, jak zahnat žízeň ve spalujícím vedru. Jejich zvědavost je dovedla až ke spojení kávy a citronové šťávy se sodovkou. Výsledkem byl osvěžující nápoj pojmenovaný podle pevnosti Mazagran, kterou zrovna obléhali.

Tchibo nabízí limonádu Mazagrande ve čtyřech různých příchutích, samozřejmě vždy ve spojení s kávou, a všechny jsou bez přidaného cukru (sladkost dodávají pouze ovocné šťávy). Už jste ji ochutnali?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články