Dnes už pro ně sice nechodím potají do spíže, ale můžu si je sama upéct a nabídnout svým přátelům třeba s dobrými sýry z dovolené, olivami a čerstvou zeleninou.
Podobné tyčinky už jste možná ochutnali v pizzerii. Ty moje mají voňavé bylinky zapracované přímo v těstě, vevnitř jsou trošku měkké a dokonalou chuť podtrhuje olivový olej.
Stáhněte si recept
Recept si stáhněte, vytiskněte a založte do své sbírky receptů. :-)
Na 12–15 tyčinek potřebujete:
- 250 g hladké mouky
- 10 g (asi čtvrtinu kostky) čerstvého droždí
- čerstvé koření: 1–2 větvičky čerstvého rozmarýnu / hrst čerstvého oregana / 3–4 větvičky čerstvého tymiánu (vyberu si vždycky jenom jeden druh)
- 170 ml studené vody
- 1 lžičku soli
- 40 ml olivového oleje
Co je v tomto receptu důležité:
- Koření by mělo být čerstvé, se sušeným nebudou tyčinky tak krásně vonět.
- Důležitý je kvalitní olivový olej, protože je v chuti tyčinek hodně výrazný.
- Kvásek si nezakládám předem, ale vmíchávám nadrobené droždí přímo do těsta. Pokud pečete často a s kvasnicemi zacházíte jinak, recept si určitě zvládnete přizpůsobit podle sebe.
- Velký pomocník na odměřování je digitální váha, ale od oka to zvládnete také.
Jak na tyčinky:
- Nejdřív je potřeba všechny suroviny smíchat. Mouku prosejte, droždí nadrobte, koření nasekejte na drobné kousky. Já mám radši míchání v kuchyňském hnětači, ale těsto zpracujete i rukou.
- Když je těsto hladké a pružné a dobře spojené, nechte ho aspoň hodinu odpočinout. Čekejte, až zdvojnásobí objem a zpórovatí.
- Těsto vyválejte a buď jen nakrájejte na tenké pásy (můžete je třeba zatočit) a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, nebo si pomozte formou na dekorování. V té, v které jsem pekla já, zpracujete těsto na 3–4×. Pokud pečete na plechu, nechte mezi tyčinkami dostatek místa, protože v troubě ještě maličko nakynou.
- Potřete tyčinky nikoli vajíčkem, ale olivovým olejem (rozmíchávám ho s troškou vody). To jim dodá tu správnou chuť.
- Pečte v troubě při 220 °C dozlatova. Tenké tyčinky jsou hotové za 10 minut, silnější za 15–20 minut.
- Tyčinky z formičky rychle vyklopte (jdou ven lehce) a po chvilce můžete dát do trouby další várku.
Servíruju je obvykle s dipem ze zakysané smetany a čerstvých bylinek nebo s výběrem kvalitních sýrů.