Tohle je pro mě jeden z nejjednodušších a také nejoblíbenějších moučníků – tvarohová náplň a kombinace křupavého těsta navrchu je dokonalá.
Pokud se vám omrzí káva, můžete ji nahradit kvalitním kakaem a řezy budou chutnat také skvěle.
- Doba přípravy: 30 minut
- Doba pečení: 35 minut
Na 1 plech egyptských řezů budete potřebovat:
na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 250 g másla + a vymazání formy
- 1 žloutek
- 3 lžíce mléka
- 4 lžíce silné kávy:
- instantní káva Black’n’White
- pro kávovar Cafissimo: Tchibo Cafissimo Barista
- pro espresso kávovar: Tchibo Sicilia Style
- mletá káva: Tchibo African Blue
- 100 g moučkového cukru
na náplň:
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce kávového likéru
- 3 bílky
Postup:
- Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva. Přidejte nakrájené změklé máslo, žloutek, mléko a kávu. Vše důkladně propracujte, aby vzniklo hladké těsto. Pak ho rozdělte na 2 poloviny. Jednu zabalte do fólie a nechte půl hodinky v mrazáku.
- Mezitím druhou polovinu napěchujte do máslem vymazaného plechu tak, aby těsto pokrylo dno formy. Tvaroh prošlehejte v míse spolu se zakysanou smetanou, vejcem, cukrem, máslem a kávovým likérem. Můžete také použít kávový sirup. Nakonec do tvarohu vmíchejte ušlehaný tuhý sníh z bílků. Hotový krém naneste na těsto. Pak vyjměte těsto z mrazáku a nastrouhejte ho na hrubém struhadle tak, aby rovnoměrně pokrývalo celou plochu koláče.
- Formu vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 35 minut. Po upečení můžete koláč ozdobit ovocem podle chuti. Já jsem vybrala červené ovoce, které přidá do výsledku krásnou barvu.
Jakou formu zvolit?
- Koláč můžete připravit i v malých formičkách na tartaletky. Jednotlivé porce tak budou ještě křupavější.
- Můžete ho také připravit v klasické kulaté koláčové formě.
- Já jsem tentokrát sáhla po čtvercové, protože konkrétně ta moje má oddělené dno a koláč se z formy snadno vyjme.
Ochutnejte také: Domácí kávový sirup na zdobení