Dalgona coffee je vlastně cappuccino obrácené naruby. Nešlehá se totiž mléko, ale káva s cukrem a trochou horké vody.
Tato specialita má své kořeny v Indii, Pákistánu a Macau, ovšem svou nynější slávu získala díky populární jihokorejské televizní show Pyunstorang – a zanedlouho se stala celosvětovým hitem. Co si budeme povídat, může za to i fakt, že je to nesmírně fotogenický nápoj. Nejenom že pohladí chuťové pohárky, ale ještě máte krásnou fotku třeba na Instagram. :-) Právě teď letí (celosvětový) hashtag #dalgonacoffeechallenge.
Co znamená název „Dalgona coffee“?
Podle anglické Wikipedie totiž chutná podobně jako korejské bonbony zvané dalgona – jsou to nadýchané karamelky. Protože jde o hit starý doslova pár týdnů, svůj český název ještě nemá.
Recept na kávu Dalgona
Na přípravu 2 nápojů o objemu cca 200 ml budete potřebovat:
Ingredience
- 2 lžíce instantní kávy dle vaší chuti (já jsem použila Tchibo FOR BLACK’N WHITE)
- 2 lžíce horké vody
- 2 lžíce cukru krystal (bílý nebo třtinový, je to na vás)
- 300 ml vašeho oblíbeného mléka
A další pomůcky
- Velká mísa, ve které budete šlehat kávu s cukrem a vodou (případně mixér s nástavcem na smoothie a příslušnou nádobou)
- Tyčový mixér se šlehacím nástavcem (případně ruční šlehač)
Postup je velice snadný:
- Ve velké míse smíchejte cukr, instantní kávu a horkou vodu.
- Vyšlehejte směs do tuha pomocí tyčového mixéru se šlehacím nástavcem.
Pozor na šlehání
I když použijete opravdu velkou mísu, nadělá šlehání kávy s cukrem a vodou docela nepořádek – proto doporučuju šlehat pěnu na místě, které pak snadno setřete. A vezměte si radši i zástěru. ;-)
- Připravte si 2 sklenice o objemu 200 ml, do každé dejte 3 kostky ledu.
- Do sklenic s ledem nalijte studené mléko, mléko by mělo dosáhnout zhruba ⅔ objemu sklenice.
- Zbylou ⅓ sklenice naplňte kávovou pěnou (nandávejte lžící).
Pár tipů na závěr
- Kávová pěna lze vyšlehat i ručně šlehací metlou – sice je to pracnější, ale zase to můžete brát jako takové domácí cvičení.
- Podle různých zdrojů můžete jako kávový základ použít i espresso z kávovaru nebo filtrovanou kávu (silně koncentrovanou – tedy necháte vylouhovat namletou kávu v menším množství vody).
- Mléko nemusí být nutně studené, pokud máte radši kávu teplou, klidně použijte ohřáté mléko.
Jak vidíte, fantazii a chutím se meze nekladou. Z mého pohledu je káva Dalgona spíše takový dezert než káva, jak si ji klasicky vychutnávám. Pěna samotná má opravdu intenzivní chuť – mně osobně nápoj nejvíce chutná, když ho trochu zamíchám a poté se napiju mixu mléka a pěny.
A jak tato specialita zachutnala vám?
Vše pro přípravu kávy pořídíte na Tchibo.cz
Kávu, šlehač, konvičku, skleničky… cokoli vám chybí, to vám rádi přivezeme.