Právě čtete

Proč je dobré dětem číst? A po jakých knihách sáhnout?

3859  
Sdílet: 

Proč je dobré dětem číst? A po jakých knihách sáhnout?

Také máte v knihkupectví pocit, že se vám podlamují kolena pod štosy knih, takže vůbec netušíte, co vybrat pro sebe a pro své děti? Udělali jsme soukromý průzkum a pár týdnů před Vánocemi se vydali do několika knihkupectví, abychom pro vás z té nepřeberné nabídky vybrali to nejlepší, co nemůže pod stromečkem chybět.

15. 12. 2016 5 min. čtení Kamila Šemberová
Proč je dobré dětem číst? A po jakých knihách sáhnout?

Proč vlastně dětem číst?

Společným čtením se vytváří pevné pouto mezi rodičem a dítětem, rozvíjí se slovní zásoba dítěte, jeho jazyk. Pokud si o přečteném vyprávíte, učí se tak dítě logickému i kritickému myšlení. Čtení rozvíjí představivost dítěte, zlepšuje soustředění, zklidňuje a nenásilnou formou vštěpuje dětem hodnoty. Mnoho situací ve svém životě neprožijeme, ale díky tomu, že jsme o nich četli, si je umíme představit. Časté čtení podporuje získávání vědomostí a rozšiřování přehledu o světě okolo nás.

7367695998_99712d284d_o
Zdroj: Flickr.com

Kdy začít se čtením?

Hned! Výzkumy ukazují, že děti, kterým čtou rodiče od miminkovského věku, mívají lepší výsledky ve škole, rychleji se učí a snáze chápou souvislosti. Čím dříve dětem začnete číst, tím dříve je získáte pro lásku ke knihám. I maličké dítě, ačkoliv ještě nevnímá obsah čteného, si užívá společně strávený čas a melodii řeči. Opravdu, čtete-li mu od útlého dětství, leží v klidu v postýlce a poslouchá, co mu tatínek nebo maminka čte (samozřejmě, že ne hned od prvního společného čtení). Jazyk dítěte se velmi pěkně rozvíjí také díky nejrůznějším dětským říkankám a písničkám, ke klasice patří třeba František Hrubín či Jiří Žáček. Čtěte tak často, jak máte čas a náladu.

Skákání do čtení povoleno

Čtěte pomalu a zřetelně, jednotlivé situace si představujte a podle děje měňte tón hlasu jednotlivých postav. Tím děti lépe vtáhnete do děje. Nejhorší je monotónní čtení, to nebaví ani čtenáře, ani posluchače. Pokud se dítě během čtení ptá, vše s ním v klidu prodiskutujte, čtení není závod, nejde o to za každou cenu dočíst kapitolu, ale o to, aby všemu rozumělo a vše si dovedlo představit.

Děti si čtou samy

A vy máte skoro vyhráno. V této fázi je nejdůležitější dobře vybírat knihy, které dětem nabízíte, chodit s nimi často do knihkupectví a do knihovny. Pokud se dětem rozečtená kniha nelíbí, nenuťte je ji dočíst. Můžete si s nimi popovídat o tom, co jim vadilo, proč se jim nelíbila, ale nemá smysl je nutit číst něco, co je nebaví. A naopak, pokud si oblíbí nějakého autora, je určitě rozumné jim nabídnout další jeho knihy, protože se dá předpokládat, že si je přečtou se zájmem. Čtení je návyk jako cokoliv jiného, je třeba ho pravidelně trénovat.

8515538001_5be88c40c1_o
Zdroj: Flickr.com

Kniha – přítel nejvěrnější

Berte knihu všude s sebou, dítě si zvykne, že při čekání u lékaře nebo ve vlaku se tak dá dobře využít čas. Kniha by měla mít přednost před televizí. Je potvrzeno mnoha výzkumy, že přílišné sledování televize poškozuje vývoj dítěte. Čtení může děti velmi obohatit, a pokud sledují čtený text s nadšením a plnou pozorností, je to pro ně určitě lepší než se celé odpoledne dívat na televizi.

Jak na to v knihkupectví

Při nákupu knih nepospíchejte, nechte si chvíli na to, abyste knihu nejen prolistovali, ale i se na chvilku začetli. Jen tak objevíte, zda je psaná jazykem vhodným pro vaše dítě, zda se vám líbí ilustrace i zda je celkově příběh zajímavý a přínosný. Při současné obrovské nabídce knih pro děti i dospělé narazíte velmi často na knihy nekvalitní či vysloveně nevhodné.

Zajímavé je, že podle našeho bleskového průzkumu mezi mladšími školáky stále vedou bestsellery v podobě knih Astrid Lindgrenové (Pipi Dlouhá Punčocha, Děti z Bullerbynu, Karkulín ze střechy atd.) a Roalda Dahla (Karlík a továrna na čokoládu, Jakub a obří broskev atd.), u starších dětí samozřejmě Harry Potter.

Nejmenší

Jaro, Léto, Podzim, Zima – čtyři velkoformátové knihy Rotraut Susanne Bernerové jsou plné nejrůznějších postaviček a předmětů, o nichž si můžete s dětmi vyprávět hodiny.

Pes a jeho kamarádi od Rudolfa Lukeše a Michala Černíka je prostorové leporelo, v němž se děti seznámí se zvyky a zvláštnostmi nejrůznějších zvířat (vyšly i další díly – Tygr, Lev a Želva).

Pro děti od tří do šesti let

Buřtík a Špejlička – Cesta do Žatce. Další pokračování veleúspěšné knihy Zdeňka Svěráka Pan Buřtík a pan Špejlička, které se prodalo téměř 50 000 kusů.

Kam chodí kosmonauti na záchod? – Petra Maria Schmittová a Christian Dreller. Má stonožka opravdu sto nohou? Proč to nebolí, když se necháme ostříhat? Pohádková knížka plná odpovědí na otázky, s nimiž si lámou hlavu nejen děti, ale často i dospělí.

Střapáček a Meduňka – Khoa Le. Dvě půvabné knížky s půvabnými ilustracemi a laskavým příběhem. Na každé stránce je i anglický překlad – ideální pro první seznámení se s angličtinou.

Mladší školáci

Série Darebák David od Francescy Simonové. Děti knihy o Davidovi milují, rošťák David totiž vyvádí nejrůznější vylomeniny a lumpárny, u kterých se všichni pobaví.

Komiksy Titeuf to vidí jinak a Titeuf – Svět je krutej od švýcarského výtvarníka skrývajícího se pod zkratkou ZEP se zabývá podobným tématem, ale ve formě komiksu.

Mraveniště a Včelí úl – Jitka Petřeková. Dvě krásné knihy s prostorovým modelem, kde se dozvíte, jak to chodí v mraveništi a jak vzniká ve včelím úlu med.

Buddhovy pohádky na dobrou noc a další várku Pohádky pro malé Buddhy napsal terapeut, buddhista a spisovatel Dharmachari Nagaraja. Jsou plné laskavých příběhů s lidským vyzněním.

Starší školáci

Mapy – Aleksandra Mizielińska a Daniel Mizieliński. Ilustrovaný atlas plný fascinujících detailů. Byl přeložen do 23 jazyků, po celém světě se prodalo již přes 2,5 milionu výtisků.

Příručka pro kluky dobrodruhy, Příručka pro šikovné holky – není tedy samozřejmě důvod, proč holkám nekoupit tu pro kluky a naopak. Každá z nich obsahuje spoustu návodů na výrobu nejrůznějších praktických věcí i rad, jak poznat hvězdy či zmiji od užovky. Díky praktické kroužkové vazbě je kniha v podstatě nezničitelná.

Babička Drsňačka, Dědečkův velký útěk, Příšerná teta – to jsou jen tři z mnoha knih britského autora Davida Williamse, které určitě stojí za přečtení. Jsou velmi čtivé, mají překvapivou pointu i černý humor. Děti je budou chtít přečíst všechny!

Země příběhů – Kouzelné přání od Chrise Colfera, známého ze seriálu Glee, se stala bestsellerem v mnoha zemích světa. Dvojčata Alex a Conner se ocitnou v kouzelné zemi, kde je čekají dobrodružství plná kouzel i nebezpečí.

Reading
Zdroj: Flick.com
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články