Právě čtete

Připravte svým malým vědcům domácí laboratoř

4189  
Sdílet: 

Připravte svým malým vědcům domácí laboratoř

Snad všechny děti, malé i větší, rády něco vyrábějí a zkoumají. Vzhledem k tomu, že nastává zima, přesunou se v příštích měsících aktivity spíše dovnitř. Co takhle vytvořit malým badatelům laboratoř doma a společně s nimi se pustit do zajímavých pokusů?

8. 12. 2017 5 min. čtení Kamila Šemberová
Připravte svým malým vědcům domácí laboratoř

Inspiraci najdete na webu

Vybrali jsme pro vás z nepřeberné řady možností tři portály, kde najdete spoustu nápadů na zajímavé pokusy v domácích podmínkách. Většinou jsou řazeny podle jednotlivých oborů – fyziky, chemie a biologie. Zkuste se inspirovat například portálem Šikovný cvrček, Tvořivé pokusohraní či Pokusy pro děti, určitě vyberete to pravé. A pokud si nebudete vědět rady, je spousta videonávodů i na YouTube (např. cykly Badatelna či Pokusy nás baví).

Praktické rady a základní vybavení

Je třeba dodržovat všechny pokyny a být opatrný při zacházení se sklem, nůžkami, zápalkami a elektřinou. Děti by měly vědět, že nemají dávat nic do úst, a být opatrné na oči. Rozlitou tekutinu je třeba ihned utřít dosucha.

Než začnete s pokusy, připravte se. Stůl přikryjte dostatečně velkým igelitovým ubrusem, připravte si nádobky na jednotlivé ingredience, hadřík na utírání, dostatek papírových utěrek, děti oblečte do starých volných triček či zástěr, abyste se během pokusů nemuseli zdržovat ochranou oblečení.

A jdeme bádat!

Co plave a co klesá a proč?

Připravte si nádobu s vodou a různé předměty (korálky a plastelínu). Nejprve vytvořte z plastelíny kuličku a vhoďte ji do vody i s korálky. Vše klesne na dno. Pak vše vyndejte a z plastelíny udělejte malou misku. Dejte ji na vodu, nepotopí se, ani když ji zatížíte korálky. Miska se rozloží po větším povrchu hladiny než koule, takže je více nadlehčována. S dětmi si můžeme popovídat i o tom, jak dokáže plout na moři velká zaoceánská loď.

Povrchové napětí vody a mince

Připravte si nádobku s vodou (nádoba musí být plná se zarovnaným okrajem), několik mincí a kancelářských sponek. Vhoďte mince a sponky jednu po druhé do vody. Oproti předpokladu se voda z nádobky nevylije, protože na povrchu se vytvoří díky povrchovému napětí (povrchové napětí vody je velké) pružná blána, která znemožní přelití vody z nádobky, i když je přeplněná.

Sopka na tácku

Potřebujete potravinářské barvivo, tácek, plastelínu, ocet, jedlou sodu, nádobku s užším hrdlem (třeba lékovku), špejli nebo míchátko a skleničku. Nádobku s užším hrdlem obalte do plastelíny, otvor nechte volný, umístěte takto vyrobenou sopku na tácek. Do skleničky nalijte ocet, do něj nakápněte trochu potravinářského barviva, můžete zkombinovat dvě barvy. Obsah skleničky zamíchejte a nalijte do sopky. Pak přisypte trochu jedlé sody. Sopka „vybuchne“. Vzniklá chemická reakce vyprodukovala oxid uhličitý (CO2), čili bublinky plynu.

Barvení květin

Budete potřebovat čtyři čerstvé bílé květiny (dekorativní jsou karafiáty), nůžky, tři sklenky s vodou a tři druhy potravinářského barviva (je zdravotně nezávadné). Do každé sklenky přidejte jiné barvivo. Zastřihněte stonky všech tří květů a dejte každý do jedné sklenky. Po několika hodinách uvidíte, že jednotlivé květy změní barvu, neboť nasají obarvenou vodu, která stonkem vzlíná nahoru do květů. Chcete-li pokus ještě ozvláštnit, rozřízněte po délce stonek čtvrté květiny a každou polovičku stonku dejte do jiné skleničky. Květ bude dvojbarevný.

Jak vzniká rosa

Připravte si kostky ledu, váleček, látkový ubrousek, tužší papír a skleničku. Do ubrousku zabalte několik kostek ledu, rozdrťte je válečkem (stačí trochu). Rozdrcený led vysypte do skleničky, která musí být dokonale suchá. Skleničku s ledem zakryjte papírem a počkejte několik minut. Stěna skleničky se zamlžila (přejedete-li po ní prstem, bude mokrý). Led totiž ochlazuje skleničku i okolní vzduch, a protože chladný vzduch v sobě neudrží mnoho vodní páry, změní se přebytečné množství na vodní kapky. Na stejném principu vzniká ranní rosa – je výsledkem rozdílných teplot vzduchu a země.

Pokusy i pro nejmenší děti

I s těmi nejmenšími dětmi se můžete vyřádit v domácí laboratoři, jen je potřeba dbát trochu větší opatrnosti a mít trpělivost. Pokusy musí být samozřejmě jednodušší.

Magnet

Připravte si magnet a různé kovové a nekovové předměty. Jakmile se magnetem přiblížíte ke kovovému předmětu, magnet si jej k sobě přitáhne. Na nekovové předměty takto nereaguje. Zajímavý úkaz vznikne, když se k sobě snažíme přiblížit dva magnety, které se vzájemně poměrně velkou silou odpuzují.

Pohyblivá šiška

Potřebujete borovicovou šišku (hnědou, suchou) a skleničku vody. Když ponoříte šišku do vody, uzavře se, aby chránila semínka, která v sobě ukrývá. Jakmile šišku vyndáte z vody ven, začne se pomalu rozevírat. Tato reakce na změny počasí a vlhkosti v přírodě šišce umožňuje uchránit semínka, aby měla co největší šanci na zakořenění.

Zábavný cukr

Připravte si kostkový cukr, vodu, potravinářské barvivo, papír, plastovou destičku, potravinářskou fólii a alobal. Do misky nalijte trochu vody a kápněte potravinářské barvivo. Pak vložte kostku cukru, zabarví se, protože nasákne barevným roztokem. Pokud na tuto kostku položíte papír a další kostku cukru, bude se situace opakovat, papír je propustný. Pokud však na obarvenou kostku cukru položíte alobal nebo potravinářskou fólii a další kostku cukru, tak ta už se neobarví, protože alobal ani potravinářská fólie nejsou propustné. Vše je potřeba dělat relativně rychle, než se kostka cukru rozpustí.

A nakonec pokus k zamyšlení pro dospívající – cenná lekce pro šťastný život

Potřebujete sklenici, několik větších kamenů (aby se vešly do sklenice), několik menších kamenů, štěrk nebo drobné kamínky a trochu písku. Když dáte do sklenice nejdříve ty menší kameny nebo písek, ty velké se tam už potom nevejdou. Když začnete obráceně, nejprve velké, pak menší, pak štěrk, pak ještě prosypeme plnou sklenicí písku (když trochu zatřeseme, ještě se vejde). Ve všech fázích sklenice vypadala plná, ačkoliv se do ní v dalších krocích ještě hodně vešlo. Sklenice představuje život a kamínky věci a úkoly, které máme v životě splnit. Některé jsou zásadní (velké kameny), jiné méně důležité (štěrk a písek). Je velmi snadné ztratit náhled a zaplnit si život drobnostmi, které nemají žádný význam (videohry, křížovky, sledování nekonečných seriálů), kvůli nimž už pak ale nezbyde čas na důležité věci, které v našem pokusu představují velké kameny (rodina, přátelé, zdraví, práce, studium atd.). A překvapivě – pokud věnujete čas tomu, na čem opravdu záleží, i tak najdete dostatek času na nejrůznější zábavy a radosti (písek a štěrk).

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články