Právě čtete

Co byste měli vědět o kybernetické bezpečnosti dětí

2426  
Sdílet: 

Co byste měli vědět o kybernetické bezpečnosti dětí

Přinášíme vám několik praktických rad od odborníka s desetiletou praxí, Ivana Štefka.

6. 11. 2017 4 min. čtení Redakce
Co byste měli vědět o kybernetické bezpečnosti dětí

Období dětství, kdy jsme si užívali dobrodružné lezení po stromech či dlouhé dny schovaní v bunkru bez znalosti počítačů, smartphonů a tabletů, je už neodvratně pryč. Technologie se staly nedílnou součástí našich každodenních životů a výjimkou nejsou ani naše děti, které jim často rozumí lépe než my sami. Dnes již většina dětí tráví dlouhé chvíle sledováním videí, hraním naučných her na počítačích nebo si často dokonce zakládají účty na sociálních sítích, kde komunikují s přáteli a nahrávají své osobní fotky. Ačkoli se o tom v rámci rodičovských debat ne zřídkakdy diskutuje, otázka bezpečnosti se často opomíná.

Zdroj: Flickr.com 

 

Předškoláci

Děti v předškolním věku většinou používají tablety a počítače rodičů, jejichž prostřednictvím se seznamují s technologiemi a kybernetickým světem. V tomto věku jen málokdy vyhledávají škodlivý obsah, a největší nebezpečí tak představuje náhodné překliknutí na stránky, které by mohly neblaze ovlivnit vývoj a psychiku dítěte či vymazat pracovní dokumenty rodičů.

Nastavení osobního profilu

Ivan Štefek zmiňuje: „U dětí v předškolním věku bychom měli důkladně sledovat, kdy zařízení používají. Na počítači jim doporučuji založit osobní profil, čímž jednoduše zabráníte přístupu k vašim souborům, a předejdete tak jejich smazání.“ V rámci samotného profilu tak můžete nastavit přístup či blokování konkrétních webových stránek, případně nastavit časové omezení jejich sledování. To nastavíte v daném profilu a jeho internetovém prohlížeči. Nezabere to příliš času, a vy se tak nebudete muset ničeho obávat.

Ivan ovšem doporučuje: „Nezapomínejte dítě ani tak během jeho času na internetu kontrolovat. To platí především pro tablet a telefon, kde je tvorba platforem často komplikovanější, nicméně častokrát ji ani nemusíte provádět.“

Zdroj: Flickr.com

 

Mladší školní věk

U dětí na prvním stupni rodiče začínají přemýšlet nad koupí jejich vlastního zařízení. Je ovšem důležité počítat s tím, že dítě je bude moci používat i mimo domov, a rodič tak ztratí přehled o tom, kolik času denně požíváním technologií tráví.

Budování základního bezpečnostního návyku

„Vhodné zabezpečení je základním opatřením nejen dětského, ale každého zařízení. Měli bychom jej vždy zašifrovat bezpečným přístupovým heslem,“ zdůrazňuje Ivan. Dítě v tomto věku s největší pravděpodobností nebude používat například internet banking či jiné z hlediska financí rizikové aplikace, nicméně zařízení může obsahovat například fotografie a další osobní údaje dítěte, jejichž únik by si přirozeně nepřál žádný rodič. „Zároveň si tím dítě osvojuje základní bezpečnostní návyk používání hesla. Tuto zodpovědnost můžete přirovnat například ke klíči od domu – stejně jako klíče od zámku nikomu nerozdáváme, nebudeme ani naše heslo vykládat kamarádům a cizím lidem. Tak děti snadno pochopí podstatu ochrany svého soukromí.“

Pokročilý monitoring skrze antivirové programy

Stejně tak jako u malých dětí nastavujeme osobní profil, u starších ratolestí doporučujeme nainstalovat antivirový program. Ten děti a jejich zařízení ochrání před škodlivými programy, které mohou nejen poškodit přístroj, ale taktéž poskytují pokročilejší úroveň monitoringu jejich činnosti, skrze níž můžete sledovat aktivitu dítěte a jeho pohyb na internetu.

Zdroj: Flickr.com

 

Starší děti a studenti

V tomto věku začíná dítě aktivně navazovat kontakty skrze sociální sítě, a stává se tak více náchylné k problémům spojeným se šikanou či sexuálním zneužíváním. Podle průzkumů na seznamsebezpecne.cz z roku 2016, kterého se zúčastnilo přes 18 000 dětí ve věku od 11 do 17 let, se až 50,9 % z nich setkalo s projevy kyberšikany, jakými jsou například verbální útoky, vydírání či ztrapňování skrze šíření fotografií. 54,3 % z dotazovaných využívá sociální sítě k běžné komunikaci a 40 % respondentů by nemělo problém s osobní schůzkou s kamarádem z internetu.

Bezpečnost dětí na sociálních sítích

S Ivanem jsme také probrali otázku kontroly dětí na sociálních sítích. Tu poskytují některé antivirové programy obsahující modely pro jejich monitoring. Před jejich použitím si ovšem musíme položit otázku, do jaké míry je jejich užívání etické a jak moc rodič svým dětem důvěřuje. Ivan dodává: „Žádná technologie nezaručuje 100% spolehlivost, a nejdůležitější je tedy osobní komunikace. Doporučuji navštívit projekt seznamsebezpecne.cz, zaměřující se právě na toto téma, dítě i dospělý tam může najít mnoho zajímavých rad a informací.

Zdroj: Flickr.com 

 

Využijte aplikaci pro off-line bezpečnost

Čím jsou internetové technologie dále, tím dostupnější se běžným uživatelům stávají i různé kamerové bezpečnostní systémy. Zajímavým a jednoduchým řešením mohou být taktéž aplikace monitorující pohyb dítěte, jako je například slovenský start-up BeeSafe. Ten v případě rizikové situace vyplývající z interakce uživatele s aplikací zavolá pomoc. Aplikací, které rodiče informují o poloze jejich ratolestí, je na trhu opravdu mnoho. Vždy však zůstává nejdůležitější komunikace a podpora dítěte založená na vzájemné důvěře.

Nejdůležitější je informovanost

Ivan Štefek na závěr doplňuje: „Nejdůležitějším stavebním kamenem kybernetické bezpečnosti, ať už u dětí či dospělých, je jednoznačně míra informovanosti. Ve školách se této tématice nevěnuje dostatečný prostor, a lidé se s ní tak setkávají většinou až při nástupu do zaměstnání. Proto musíme děti na číhající nástrahy internetu upozornit a zavést toto téma do běžné domácí konverzace.“

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články