Právě čtete

Jarní úklid počítače

13877  
Sdílet: 

Jarní úklid počítače

Co by tak asi naši starší příbuzní dnes řekli na to, že se slovní spojení „jarní úklid počítače“ dostává do běžné mluvy? A co to vlastně znamená? Je jasné, že se na jaře myjí okna, pročišťuje se šatník a vyhazují se věci, které nám zatěžují karmu, mysl a dalších milion věcí k tomu. Ale v době, kdy více než polovinu života trávíme u počítače, bychom měli začít právě u něj.

3. 3. 2015 4 min. čtení Redakce
Jarní úklid počítače

Znáte to, v průběhu času, jak na počítači pracujete na různých věcech, se na ploše začínají objevovat další a další nové složky, které potřebujete mít na dosah několika kliknutí. Říkáte si, že je pak jednou všechny uklidíte a protřídíte, jenže čím víc souborů tam máte, tím méně se vám do toho chce, až to celé dospěje do okamžiku, kdy už nevíte, co s tím vším máte dělat. A přesně proto tady máme několik jednoduchých tipů, jak se s nepořádkem v datech vypořádat.

1. Vyčistěte si plochu

Znáte to, sem tam si něco stáhnete, vytvoříte pár složek na fotky – většinou s neidentifikovatelným názvem „fotky“, a když už jich máte vedle sebe několik, nevyznáte se v nich. Na ploše se najednou začne vytvářet chaos, který více rozčiluje, než inspiruje. Nejhorší ze všeho ale je, že velké množství dat na ploše zatěžuje počítač, a jakmile se zpomalí, práce na něm začne být neúnosně zdlouhavá. Takže úklid celého počítače začněte právě úklidem plochy. Pokud jste majitelem přístroje od značky Apple, to samé platí pro složku „Stahování“.

Trash_Files_MG_5129

2. Zatočte s rozházenými fotkami

Fotky jsou zlo. Tedy pokud je jich moc. Pak na to, abyste půlku těch nepovedených vymazali rovnou, nemáte srdce a oddalujete to, jak jen to jde. Jenže gigabajty se hromadí… Nejlepší způsob, jak se tomu vyhnout, je založit si jednu složku „Fotky“ a do ní udělat další, které vždy budou začínat údaji s datem, kdy jste je pořídili. Takže například budou vypadat takto: „2014-12-31-Silvestr u Marušky“. Pro jistotu připomínáme, ať tam takto uklidíte hlavně neroztříděné snímky z pracovní plochy.

3. Vymažte všechny fotky a hudbu, které zbytečně zabírají prostor

Další věcí, která výrazně zpomaluje počítač, je plný disk. Proto je na čase vymazat všech těch 25 nepovedených selfieček, které jste si udělali na výletě do lázní během předminulého víkendu. Stejně tak smažte všechnu hudbu, o které už víte, že si ji nikdy nepustíte. A to samé s filmy. Aspoň se pak ve svých datech lépe zorientujete.

4. Externí disk je nejlepší kamarád

Teď, když jste si poradili s tím nejhorším (tím myslíme to, co už vůbec nepotřebujete), vezměte si externí disk (jeho koupi vřele doporučujeme) a všechna dlouho nepoužívaná data na něj překopírujte. Opravdu totiž v počítači nepotřebujete mít kompletní diskografii Jamese Blunta, když posloucháte jenom jeho první album Back to Bedlam. A už vůbec ne, když ho posloucháte na Spotify. Na externím disku pak samozřejmě udržujte podobný pořádek jako ve fotkách.

Extrenal_Drive_MG_5151

5. Nepoužívané aplikace

Smažte. Některé z nich se totiž můžou automaticky zapínat při spuštění počítače, a to chcete jen u těch, co používáte na denní bázi.

6. Záložky v prohlížeči

Při brouzdání na internetu si často přidáváte nové záložky, u kterých doufáte, že se k nim ještě vrátíte. Jenže u devadesáti procent z nich je situace úplně opačná. Takže se jich zbavte.

7. Smažte i nepořádek, o kterém ani nevíte, že ho v počítači máte

Ačkoliv už jste smazali všechny nepoužívané programy, ještě po nich pravděpodobně ve vašem PC zbyly nějaké stopy v různých databázích a souborech a registrech, kterým rozumí jen kluci z ČVUT. Ty zase jenom zabírají místo. Ale naštěstí už na jejich snadné smazání existuje spousta programů, s nimiž je jejich odstranění záležitostí pár kliknutí. My doporučujeme například aplikace CCleaner nebo Advanced System Care, které jsou k dispozici zdarma.

Messy_Desktop

8. Defragmentujte pevný disk

Na pevném disku se ukládá nesčetné množství dat a fyzický zápis na jeho kotouč probíhá bohužel dost nepravidelně, ačkoliv třeba máte složky už nádherně uspořádané. Systém počítače tedy musí přeskakovat mezi jednotlivými sektory disku, aby se k potřebným datům dostal, a proto je pak zákonitě pomalejší. Vyřešit se to dá jedině defragmentací, která všechna data hezky poskládá k sobě, jak to logicky dává smysl (Windows má program pro defragmentaci v sobě standardně obsaženou). Systém je pak snadněji najde a počítač bude ve výsledku mnohem rychlejší!

Bohužel je celý tento proces poněkud zdlouhavý, takže kvůli němu pravděpodobně budete muset počítač nechat běžet přes noc. Ale zaručujeme, že se to vyplatí.

Tečka na závěr

A na úplný konec, poté, co váš počítač prošel poctivým jarním úklidem, je na čase se nějak odměnit. Třeba novou tapetou na pozadí. Dejte si tam cokoliv, co vás pro tento rok bude inspirovat. My samozřejmě doporučujeme nějakou hezkou fotku z našeho Tchiboblogu :)

Clean_Desktop_2

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články