Právě čtete

Připomeňte si, jak se hrají venkovní hry

7619  
Sdílet: 

Připomeňte si, jak se hrají venkovní hry

Nastávají teplé dny, chcete být s dětmi venku a chcete, aby společně strávený čas na čerstvém vzduchu bavil i je. Při vymýšlení zábavných aktivit si jistě vybavíte, jaké hry vás v dětství nejvíc bavily, ale protože to je už pár let, tak si nejste jistí, jak se hrají? Nevěšte hlavu, na většinu z nich skoro nic nepotřebujete a základní pravidla si díky tomuto článku snadno osvěžíte.

6. 4. 2017 3 min. čtení Kamila Šemberová
Připomeňte si, jak se hrají venkovní hry

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kreslení křídou

Pamatujete na chodníky pokreslené princeznami, závodními auty nebo letadly? Křídu prodávají v každém papírnictví či hračkářství, děti nepotřebují parťáka a další výhodou je, že po sobě nemusí uklízet, déšť se postará za ně.

Kuličky

Nakreslíte čáru a kus od ní vyhloubíte důlek. Hráči nejdříve hodí své kuličky směrem k důlku, kdo se dostane nejblíže k důlku, začne hrát jako první. Každý hráč si připraví deset kuliček (ideálně by měl mít každý hráč jinou barvu kuliček, aby si je poznali) a hodí je směrem k důlku. Pak hází ostatní hráči. Poté jeden po druhém cvrnkají své kuličky směrem k důlku (jen jedním prstem), ve cvrnkání se střídají, vyhrává ten, kdo má všechny své kuličky v důlku jako první.

TIP: Pokud by vás kuličky zaujaly, existuje Český kuličkový svaz, který pořádá pravidelné turnaje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZdroj: Sexy Mamas

Skákání panáka

Potřebujete křídu a kamínek. Kouskem křídy namalujete na chodník panáka a čáru, ze které se bude hrát. První hráč hodí kamínek na pole s číslem 1 a skáče po jedné noze po polích panáka podle čísel za sebou, pole s kamínkem přeskočí, na polích, kde jsou dvě čísla vedle sebe, skočí roznožmo (jedno chodidlo na jedno pole, druhé na druhé). Když stojí na hlavě panáka (pole 7 a 8), vyskočí, otočí se o 180 º a stejným způsobem skáče zpět.

Cestou musí sebrat kamínek, aniž by na pole s ním šlápl. Pokud hráč neudělal chybu, pokračuje ve hře: hodí kamínek na políčko s číslem 2 a pokračuje stejným způsobem. Poté hodí kamínek na políčko s číslem 3 atd. Pokud hráč šlápne na čáru, skočí na jiné pole, než má, či udělá jinou chybu, nechá kamínek ležet a hraje další hráč. Po vystřídání všech hráčů pokračuje hráč, který udělal chybu, od pole, na němž leží jeho kamínek. V dalším kole se hra může obměnit tak, že hráči skáčou levou nohou.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Guma

Potřebujete gumu dlouhou cca 2,5-3 m a tři hráče. Dva si navlečou gumu na kotníky a třetí skáče, v dalším kole se vystřídají. Sad je pět, jednotlivé pozice se číslují. Při jedničkách je guma u kotníků, při dvojkách v polovině lýtek, při trojkách pod koleny, při čtyřkách v polovině stehen a při pětkách v pase. Jakmile hráč udělá chybu, vystřídá ho další hráč. Každý pokračuje od místa, kde udělal chybu. Pokud si nebudete vědět rady, na YouTube existují názorné videonávody.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Slepá bába

Jednomu z hráčů se zavážou oči šátkem, ostatní jej otočí několikrát dokola, aby ztratil orientaci. A říkají přitom:
Slepá bábo, kam tě vedu?
Do kouta.
Co tam vidíš?
Kohouta.
A co víc?
Nic!
Tak si mě, slepá bábo, chyť!
Hráči pobíhají kolem slepé báby, všelijak ji pošťuchují a snaží se, aby je nechytila. Jejím úkolem je někoho z hráčů chytit a říct jeho jméno, ten pak jde dělat slepou bábu.

Další zajímavé hry

Pokud si nejste jisti pravidly, najdete je na internetu.
Na schovávanou
Skákání přes švihadlo („školka“)
Vybíjená
Na honěnou
Zlatá brána
Cukr, káva, limonáda, čaj, rum, bum
Chodí pešek okolo
Honzo vstávej
Všechno lítá, co peří má atd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články