Právě čtete

Předcházejte na cestách mikrospánku

2565  
Sdílet: 

Předcházejte na cestách mikrospánku

Dovolená je za rohem, čeká i nás a předpokládáme, že se na ni všichni těšíte. Vlastně jediné, co nám na ní vždy trochu vadí, je ta dlouhá cesta, než se dostaneme do cíle. Letecká doprava se sice postupně zlevňuje, ale obzvlášť na rodinnou dovolenou se někdy hodí sbalit všechno do auta a mít jej k dispozici na různé výlety a podobně.

24. 6. 2015 2 min. čtení Redakce
Předcházejte na cestách mikrospánku

Jenže každý rok si taková cesta za dovolenou vyžádá mnoho obětí na životech a nespočet pochroumaných plechů. Takže není od věci si připomenout pár známých triků, jak se vyhnout mikrospánku při dlouhých cestách a nedostat se do černé kroniky na českých zpravodajských serverech. Víme, že je trochu tvrdé napsat to takhle napřímo, ale mikrospánek je opravdu jedna z největších hrozeb na dlouhých cestách, a proto je třeba mu za každou cenu předcházet.

Podle interních statistik Policie České republiky může ročně mikrospánek za 900 dopravních nehod. Nicméně to jsou jen ty evidované a reálné číslo může být ještě o něco vyšší. První pravidlo je, že mikrospánku se nemůžete jen tak vyhnout. Existují určité triky, jak ho oddálit, ale mějte na paměti, že vás vždycky dožene.

_DSC5506

Například se mnohdy doporučuje, aby si při prvním návalu únavy řidič otevřel okno nebo zvýšil hlasitost rádia. Tyto rády vám sice krátkodobě pomohou, ale dlouhodobě únavu porazit nedokážou. Proto se doporučuje následně zastavit na nejbližší čerpací stanici a odpočinout si.

A jak se vůbec vyhnout těmto krajním možnostem?

1. Odpočívejte

Než vyjedete, mějte přesně naplánované přestávky. Doporučují se přestávky každé dvě hodiny na 15 minut.

2. Jezte správně

Důležitou složkou je i strava. Před dlouhou jízdou byste neměli jíst tučná jídla. Ta vyvolávají ospalost a únavu.

3. Vyberte správný čas

Největší pozor si dávejte mezi první až čtvrtou hodinou odpolední. Zároveň i mezi druhou a šestou hodinou ranní. Tyto hodiny jsou nejnebezpečnější z celého dne.

4. Pijte

Pravidelně doplňujte tekutiny, ideálně na ně jako řidič rovnou mějte držák na palubní desce. Ale nekonzumujte energetické nápoje. Ty fungují maximálně 30 minut. Poté na vás padne ještě větší únava než předtím.

5. Střídejte se za volantem

Domluvte se se spolujezdci, jak se budou střídat u navigování. Ve dvou se to vždycky lépe táhne a cesta utíká mnohem rychleji. Pokud jedete jen s jedním řidičem, je lepší vzít si s sebou spacák, polštářek a uprostřed dlouhé cesty si na pár hodin odpočinout.

_DSC5555

Na závěr pro vás máme trošku méně odborné rady. Kdo už někdy řídil na dovolenou, tak ví, že zábava během cesty je nejdůležitější. Když se během cesty nenudíte, únava vás jen tak neporazí. Takže se nestyďte za tak obyčejné hry jako je slovní fotbal, hádací hry nebo hry na postřeh.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články