Právě čtete

Poznejte důvody, proč dát kolu šanci

19845  
Sdílet: 

Poznejte důvody, proč dát kolu šanci

Jarní počasí nás láká trávit na sluníčku co nejvíce času a vy tomu můžete jít naproti tím, že mezi své dopravní prostředky zařadíte kolo.

4. 5. 2017 3 min. čtení Veronika Wisiorková
Poznejte důvody, proč dát kolu šanci

Vzpomínáte, jak jste jako malí jezdili na kole každou volnou chvíli, nechávali si vítr vlát ve vlasech a sluníčko svítit do tváří? Tyhle vzpomínky se vám při prvních odrazech do pedálů nepochybně vynoří a vykouzlí vám úsměv na tváři, a proto to je jeden z důvodů, proč na kole jezdit častěji, a taky protože…

IMG_7919

Ušetříte

Jedinou investici, kterou potřebujete, je ta, za které kolo pořídíte, pak jezdí už jen na vaši energii. Cesty do práce nebo víkendové výlety tak můžou v rodinném rozpočtu ušetřit nějakou tu korunu za pohonné hmoty a zbude víc třeba na zmrzlinu jako odměnu za dojezd do cíle.

IMG_8198

Méně stresu

Stres je bohužel velkým nepřítelem dnešní společnosti, a tak je dobré najít způsoby, jak ho snížit na minimum. Pokud budete do práce jezdit na kole, pak nejen, že si ušetříte stres v dopravních zácpách, ale také do těla uvolníte endorfiny, takzvané „hormony štěstí“, které se stresem umí perfektně zatočit. Nemluvě o tom, že se nemusíte „stresovat“, jestli dneska chytíte místo k parkování.

IMG_8092

Zhubnete

Přidáním jízdy na kole přidáte pohyb do svého života. Pohyb navíc vede k většímu energetickému výdeji, který pak vede ke snížení vaší tělesné hmotnosti. Aniž byste nad tím přemýšleli, tak snížíte své tukové zásoby velmi příjemným způsobem. Nebylo to jedno z vašich novoročních předsevzetí?

IMG_8264

Budete ekologičtí

Současná doba vybízí k ochraně životního prostředí a díky jízdě na kole tomu můžete přispět i vy. Tím, že nebudete využívat každý den auto, nebudete ten den pouštět do ovzduší škodlivé plyny a alespoň malinkou částí přispějete k čistějšímu ovzduší. Není to dobrý pocit? Kdyby to takto udělal každý, hned by se nám tady lépe dýchalo. ☺

Na věku nezáleží

Na kole je báječné, že většina z nás se ho naučí ovládat už v útlém dětství a vydrží nám to až do aktivního stáří. Jízda na kole je totiž pro kolenní a kyčelní klouby šetrnější než klasická chůze, proto je vhodná i pro seniory. Pravidelná doprava na kole také pomůže udržet váhu a kontrolovat vysoký tlak. Takže pokud vaše babička jezdí ráda na kole, rozhodně ji v tom podporujte.

IMG_8300

Budete zdravější

Pravidelná aktivita zlepšuje tělesnou kondici, pomáhá předcházet cukrovce, vysokému krevnímu tlaku, nadváze, pomáhá udržovat zdravé kosti, klouby, posiluje kardiovaskulární systém a zlepšuje náladu. Slušný výčet benefitů, které byste neměli přehlížet.

Budete „IN“

Kolo může být nástrojem ke zdraví i ekologickému myšlení, co si ale budeme povídat, pokud jste žena, pravděpodobně vás dost zajímá, jakou barvu vaše kolo bude mít. ☺  Skvělá zpráva je, že dneska existuje neskutečný výběr kol, která svým retro vzhledem a košíčkem na řídítkách můžou fungovat jako skvělý doplněk k vašemu oblečení a celkovému stylu.

IMG_8271

Budete blíž rodině

Díky tomu, že na kole může jezdit v podstatě každý, je to ideální dopravní prostředek pro rodiny s dětmi.  Celodenní rodinný výlet na kolech může být jednak skvělým způsobem, jak být dětem příkladem v aktivním životním stylu, tak skvělým stmelovacím způsobem při hledání tras, zdolávání kopců a objevování nových míst.

Teď už stačí jen přivstat si a přemluvit se k dopravě do práce na kole a nasadit přilbu. To zvládnete.

Přeji mnoho šťastných kilometrů.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články