Právě čtete

Cviky na posílení tenkého střeva

17228  
Sdílet: 

Cviky na posílení tenkého střeva

Stejně jako předchozí měsíce se i tentokrát podíváme na funkci a posílení orgánu nejvýznamnějšího pro toto období, kterým je náš hlavní zásobovač živin – tenké střevo.

7. 6. 2017 3 min. čtení Redakce
Cviky na posílení tenkého střeva

Ačkoli nepatří mezi často diskutované části našeho organismu, v trávicím systému zastupuje tenké střevo pravděpodobně tu nejdůležitější funkci. Skrze něj totiž naše tělo z potravin odděluje a absorbuje energetické a výživové hodnoty, přičemž separované odpadové látky posílá dále do tlustého střeva k vyloučení.

Tenké střevo neodmyslitelným vlivem působí na vstřebávání tekutin, a příznivě či nepříznivě tak ovlivňuje celý metabolický systém. Pokud se o něj tedy nebudeme správně starat, nejenže narušíme naši fyzickou rovnováhu, která může vést k přibírání, můžeme si taktéž přivodit závažnější poruchy trávení a laktace (tvorby mateřského mléka), bolesti zubů, krku a hlavy či závratě a onemocnění horních končetin.

Správná strava

Nejaktivnější denním obdobím tenkého střeva je 13. až 15. hodina odpolední. Během tohoto časového rozmezí se vyvarujte těžkých a tučných jídel, která by tenké střevo zatěžovala, a omezila tak jeho nejproduktivnější část dne.

Jako vstupní brána pro výživové látky našeho organismu ocení vysoký přísun zelené čerstvé stravy včetně naklíčených luštěnin (především klíčky mungo). Výborné jsou taktéž ovocné a zeleninové šťávy nebo bylinné čaje. Neprospívají mu naopak sladkosti, mléčné výrobky či nadměrný přísun tučného masa. Pro ještě větší posílení doporučujeme ke správnému jídelníčku přidat taktéž šťávu z mladého ječmene či chlorellu podporující trávení, metabolismus a celkovou obranyschopnost.

IMG_1942

Začněte dýcháním

Nejméně příznivě však na funkci tenkého střeva působí stres vyvolávající stažení břicha a mělké dýchání. Základním krokem k jeho nápravě a zároveň cílenému odbourávání stresu je správné hluboké dýchání, při kterém rozpínáte celou horní polovinu těla. Při hlubokém nádechu začínejte u podbřišku a pokračujte přes pupek a hrudní koš až co nejvýše pod klíční kosti. S výdechem postupujte obráceně a po celou dobu se na něj snažte co nejvíce soustředit. Uvidíte, že pocítíte úlevu, klid a uvolnění nejen na duši, ale také v oblasti beder a dalších, běžným životem namáhaných, částí těla.

Aktivace přijímání živin a energie

Aby bylo tenké střevo schopné co nejkvalitněji přijímat výživové látky z tráveného materiálu, potřebuje k tomu vhodné prostředí. Tomu můžeme napomoct každodenním prováděním jednoduchých a příjemných cviků podporujících taktéž pružnost naší bederní páteře.

IMG_1925

Pohyb rukou

Rovně se postavíme, srovnáme páteř a nohy rozkročíme na šíři boků. S nádechem pomalu zvedáme ruce, otevřené dlaně míří proti sobě. Zvedáme je do výše hrudníku a pokračujeme dále za hlavu, kam až dlaně dosáhnou. S výdechem pomalu vracíme zpět, dlaně stále zůstávají proti sobě.

IMG_1952

Zabalení do tureckého sedu

Posadíme se s rovnými zády do tureckého sedu. S nádechem se pomalu vytahujeme v kyčlích a sesouváme trup před chodidla. Předloktí položíme na zem a prodýcháváme. S každým výdechem jdeme o kousek níž. Poté se obratel po obratli opět opatrně narovnáme.

Opakování: Cvik alespoň pětkrát opakujeme.

IMG_1997

Pohupování

Posadíme se a chodidla opřeme vnitřní stranou o sebe. Propleteme kolem nich dlaně a v rovném sedu se zhluboka nadechneme. S výdechem se houpneme na stranu a s nádechem se opět narovnáváme. Takto pokračujeme i na stranu druhou a pohupování několikrát zopakujeme.

IMG_2014

Protažení zad

Lehneme si na břicho, kotníky necháme u sebe a hlavu opřeme o čelo. S nádechem protáhneme ruce dozadu, stáhneme lopatky a ramena k sobě. Zvedáme a propínáme trup a nohy, hlava je v protažení páteře. S výdechem pokládáme zpět na podložku. Vnímáme hluboké dýchání do břicha, ve kterém dochází k intenzivní masáži vnitřních orgánů.

IMG_2035

Přetočení

Posadíme se na podložku, levou nohu necháme nataženou, pravou pokrčíme tak, aby chodidlo leželo vedle levého kolena. Nadechneme se a s hlubokým výdechem se přetáčíme směrem za pokrčenou nohou. Rotace vychází z kyčlí a končí až u pohledu očí v jejím směru. Pravou nohou se opíráme a levou rukou zapíráme o koleno. Hlava v protažení, rovná záda. Cítíme napětí v celé horní části těla. Prodýcháme a vracíme zpět. Cvik několikrát opakujeme.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články