Právě čtete

Zahrádkaření zářím nekončí. Jak zajistit, aby nám vše rostlo zase, a ještě líp?

3089  
Sdílet: 

Zahrádkaření zářím nekončí. Jak zajistit, aby nám vše rostlo zase, a ještě líp?

Minulý týden se mi kamarádka svěřila, že se už těší na konec září – že si prý konečně dá pauzu od svojí zahrádky. Jenže já ze zkušenosti vím, že září a říjen jsou jedny z nejdůležitějších měsíců k podchycení různých faktorů, které ovlivní výkon mojí zahrádky během příštího roku. A protože možná takových kamarádek po světě chodí víc, konkrétně to rozvedu v následujících řádcích.

18. 8. 2023 3 min. čtení Lucie Mládková
Zahrádkaření zářím nekončí. Jak zajistit, aby nám vše rostlo zase, a ještě líp?

I když si zářijový úplněk vysloužil v Anglii přívlastek sklizňový (Harvest Moon), ve skutečnosti to sklízením jen začíná. V září a říjen jsou totiž ideálními měsíci pro výsadbu hned celé řady rostlinek. Nemusíte proto jen čekat s košíkem, až se vám začervenají jablíčka a zežloutnou hrušky. Můžete si už teď v srpnu pěkně u kafíčka, než přijde hodina zalévání, sesumírovat, jak si přejete, aby vaše zahrádka vypadala v příštím roce a třeba u toho ještě něco zasít.

Co ještě v srpnu vysejeme, do prvních mrazíků sníme

Než ale začnete plánovat, jak připravit zahrádku na zimu a další sezónu, pořád je spousta zeleniny, kterou si můžeme vypěstovat ještě letos. Zasít, nechat vyrůst a pěkně čerstvé sníst – zvlášť s přicházejícím podzimem vitamíny ve vlastnoručně vymazlené zelenině, jako když najdeme – a s chutí!

Zasázejte si proto ještě v srpnu třeba nějakou listovou zeleninu, na záhonku i v trávníku krásně vypadá hlávkový salát a polníček. Nám se nikdy nepřejí ředkvičky, které sklízím už po měsíci, a špenát, který pak jíme jen tak s olivovým olejem a citronovou šťávou, ale nechybí ani v těstovinách a jako příloha k masu.

Co budeme sklízet?

Protože svatý Martin pošle občas průzkumníky na obhlídku terénu trochu předčasně, musíme si i v září dát pozor na první nečekané mrazíky.

Proto je třeba sklidit hlavně zeleninu, kterou by mohl poškodit. Konkrétně okurky, celer, fazole, brambory, cukety, červenou řepu a koncem října také mrkev. Stejně to platí i pro ovoce, takže česáčky do ruky a hurá k jabloním, švestkám, ale i k ořechům či hroznovému vínu.

Nezapomeňte před prvními mrazíky sesbírat také zbytek rajčat a paprik – i když nebudou úplně k zakousnutí, zvládnou dozrát i doma na parapetu.

Co budeme zasívat?

stromky se můžou zasadit i na podzim

Zasívání na přelomu léta a podzimu se týká hlavně cibulovin – pokud tedy chceme, aby nám na jaře krásně vykvetly. Vaše zahrádka se tak na začátku příští zahrádkářské sezóny dočká krásných kosatců, tulipánů, hyacintů nebo narcisů. Vysadit můžete také ovocné stromy a keře. A zapomenout nesmíme na letničky a dvouletky, které mají přezimovat na záhonech (například ostrožky a mák).

Co se týče zeleniny, v srpnu můžeme „zadělat“ na ingredience do svěžích salátů, na kterých si pochutnáte příští jaro – my pak takhle na zahrádce vyhlížíme cibuli, kapustu a hlavně černý kořen, který ohromí milovníky chřestu – po tepelné úpravě skoro nerozeznáte rozdíl.

Co musíme přesadit?

Největším množstvím práce nás  pak v září asi zaměstnají trvalky, které ještě neodkvetly. Je třeba zbavit je suchých stonků a velké trsy rozsadit – zvlášť v případě, že vám zahrádku zkrášlují několik let na jednom místě. Kytičky zejména choulostivé na první mrazíky jsou třeba chryzantémy. Doporučujeme přesadit je dočasně do květináčů, které na zimu umístíme do skleníku nebo domů.

Jak připravit zahrádku na zimu?

Některým částem zahrádky bude třeba opatřit peřinu. Zejména trvalky, keře a jahodníky zahřejeme chvojím ze smrčků nebo celý záhon můžeme přikrýt netkanou bílou textilií.

jak připravit zahony na zimu

Než se někdo z nás vrhne s pilkou ke svému smrčku, doporučuju vyrazit na bio skládky nebo společné komposty, kde spousta chvojí často leží ladem. Případně sousedi občas v rámci očisty keřů a stromků disponují nějakými odřezanými větývkami navíc a třeba se o ně rádi podělí.

Okrasné rostlinky obestelu mulčovací kůrou, která uchová u rostlinek vláhu a chrání před námrazou.

Trávník na jaře? Ne, teď!

Hezký trávník je zejména doménou našich mužů. Připomeňte tomu svému, že pokud plánuje obměnu pažitu nebo zakládáte zahrádku úplně nanovo, musí se o něj důkladně starat i v srpnu, pravidelně a pořádně zavlažovat, naposledy hnojit v polovině měsíce. A v září se pustit do wellness procedur – pravidelné sečení, odstranění plevele a spadaného listí, provzdušnění a vertikutace trávníku a také dovýsev trávy.

vysetí trávníku na podzim

Pokud trávníku věnujete čas už v září, má pak od půlky měsíce ještě hromadu času zakořenit se před příchodem zimy. A na jaře pak budete mít ulehčenou práci a pažit jak z fotbalového stadionu.

No a pro jistotu ještě projděte zahrádku, jestli jste někde na sluníčku nenechali dovolenkovat svoji pokojovku, která by zimu venku pochopitelně nepřežila.

Vždyť práce na zahrádce ani není práce, je to radost. A trošku starost – za ní vás ale příroda nakonec vydatně odmění.

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články