Právě čtete

Podzim je tady! Co s pokojovkami na balkonech i uvnitř?

3993  
Sdílet: 

Podzim je tady! Co s pokojovkami na balkonech i uvnitř?

Jakmile se venku oteplí, ráda svým pokojovkám každý rok dopřeju letnění na balkoně. Krásně mi přes letní měsíce povyrostou, načerpají mnohem víc světla než uvnitř a zocelí se díky výkyvům teplot a vzdušné vlhkosti. Aby se jim ale dařilo i ve chvíli, kdy je přinesu zpátky domů, musím je na stěhování připravit. 

22. 9. 2023 4 min. čtení Anna Kruchňová
Podzim je tady! Co s pokojovkami na balkonech i uvnitř?

Hurá domů

Obecně platí, že jakmile v noci klesne teplota vzduchu pod 10 stupňů, je čas nanosit rostliny zpátky na parapety. Než jim ale najdu to správné stanoviště, dopřeju jim důkladnou vlažnou sprchu a preventivní postřik proti škůdcům. Ti měli přece jen k rostlinám o dost snazší přístup. A i když nemusí být na první pohled vidět, doma by mi nadělali spoustu škod i na okolních rostlinách.

sprchování kytek

Pozor, karanténa!

K preventivnímu postřiku zařazuju i minimálně dvoutýdenní povinnou karanténu v oddělené místnosti, nebo alespoň na polici dostatečně daleko od ostatního kvítí. Protože jistota je jistota a škůdce v bytech nechceme!

karanténa pro kytky

V potaz beru i šok v podobě změny teplot. Po důkladné sprše umístím rostliny na místo s cca 20 stupni a minimálně týden až dva nezalévám. Rostliny teď totiž zdaleka neodpařují tolik vody jako přes léto venku. A přebytečná voda snadno udusí oslabené kořeny.

Karanténa uběhla, co dál?

Teploty klesají, sluníčka ubývá, a i když letošní babí léto dopřává jak nám, tak rostlinám, podzim je doslova tady. Pro mě bylo tohle období v mých pěstitelských začátcích symbolem paniky – rostlinám se přestávalo dařit, nerostly tak rychle jako v létě, sem tam žloutly listy a nesčetněkrát jsem nějaké nebohé kvítí doslova utopila přílišnou zálivkou.

S podzimem se ale musíme smířit a stejně jako rostliny se mu prostě podvolit. Já jsem se třeba naučila odolávat nutkání obden zalévat až s dostatečným množstvím rostlin v bytě – dokud jich bylo pár, pořád jsem kolem nich skákala. Teď je jejich počet něco ke stovce, takže je doslova nestíhám zalévat. A tím pádem ani přelévat. :-) K přehnanému opečovávání patří na podzim i hnojení – rostliny přirozeně rostou pomaleji a nepotřebují tolik případných živin. Takže postupně ubírám, až úplně přestanu, a šetřím hnojivo na jaro, bude se hodit.

Množení = jaro!

Na podzim taky přestávám přesazovat a množit. Nebo to minimálně omezuju. Jasně, když nějaké kvítí přece jen uliju, přesazení s vidinou záchrany je na místě. Pokud ale chci řízkovat, počkám raději na jaro, kdy se sazenice snáz uchytí. A když mi to ani tak nedá, sáhnu po svojí chytré krabičce, která mi řízkování v zimních měsících dost ulehčí. Návod, jak si ji doma vyrobit, najdete tady.

Jak zazimovat kytky

Můžu vůbec něco?

No jasně! Určitě se vyplatí třeba najít rostlinám vhodné stanoviště – dostatečně světlé, bez průvanu, tak akorát daleko od topení, aby nedošlo k přesoušení vzduchu kolem rostlin. Úplně žluté listí ostříhám, z něj už si rostlina nic moc nevezme a já naopak částečně předejdu množení škůdců. A když sem tam objevím plíseň v květináči, postupuju tak, jak jsem nedávno popsala tady. co s plísní na kytkách

Pár rad na závěr

  • S příchodem podzimu přestávám nakupovat rostliny, zvlášť ve velkoobchodech. Můžou být prochřadlé, často mají nahnilé kořeny a jara se nedočkají.
  • Lepší nedolít, než přelít. Snáz se zachraňuje kvítí lehce zvadlé, zapomenuté, než to přehnaně opečovávané, přelité.
  • I mistr tesař… Však to znáte.

Recept na dobrou náladu? Výlet do Tchibo

Recept na dobrou náladu? Výlet do Tchibo

Zpestřete si podzim návštěvou kamenné prodejny Tchibo a udělejte si radost čímkoli, co vám přijde k chuti. Šálkem dobré kávy i praktickými pomocníky do vaší domácnosti.

Najít nejbližší Tchibo
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články