Právě čtete

Budu máma a jsem OSVČ. Jak to skoulet s penězi?

18385  
Sdílet: 

Budu máma a jsem OSVČ. Jak to skoulet s penězi?

Třicítku mám na spadnutí a moje vrstevnice mají děti jedna za druhou. I když se na to sama ještě necítím, bylo by hloupé nepřiznat si, že i mě mateřství nejspíš čeká. Jenže je tu malý zádrhel: druhým rokem pracuju na živnostenský list a měnit to nechci. Jak to tedy vlastně budu mít s příspěvky?

12. 3. 2018 6 min. čtení Zuzka Košutová
Budu máma a jsem OSVČ. Jak to skoulet s penězi?

Peníze nikdy nepatřily zrovna mezi moje hobby. Přiznám se, že jim vlastně ani trochu nerozumím. Na daňové přiznání mám profíka (díky, tetičko!), účty za byt řeší přítel (díky, Jonáši!) a nikde jinde se po mně žádná hluboká finanční gramotnost nevyžaduje. Jenže jestli se mám někdy stát mámou, měla bych mít jasno, jak to s tím podnikáním při mateřské a rodičovské je.

Mateřská vs. rodičovská

Víte, v čem se liší?

Mateřská

S živnostenským listem na ni máte nárok, jen když se připravíte. Podnikat při ní nesmíte.

  • Začíná mezi šestým až osmým týdnem před porodem.
  • Trvá 28 týdnů (37, pokud porodíte vícerčata).
  • V případě OSVČ na ni má nárok jen ten, kdo si připlácí nemocenské pojištění alespoň 270 dní v posledních dvou letech před začátkem čerpání mateřské. Z toho minimálně 180 dní musí nástupu na mateřskou bezprostředně předcházet. Přihlaste se tedy k dobrovolnému nemocenskému pojištění.
  • Její výše je individuální, záleží na tom, kolik platíte na sociální pojištění a kolik přitom připlácíte na nemocenské. Existují na ni online kalkulačky.
  • Žádáte o ni na místní správě sociálního zabezpečení prostřednictvím formuláře „Žádost o peněžitou pomoc v mateřství“ (lejstro vám vyplní gynekolog).
  • Nesmíte při ní mít žádné příjmy z podnikání.
  • Pokud nesplníte požadavky pro její vyplácení, mateřská se vás netýká a dostanete rovnou rodičovský příspěvek.

Pozor, nemocenské pojištění (platíte OSSZ) není zdravotní (platíte zdravotní pojišťovně). Jako OSVČ se k němu přihlásíte jenom pokud sama chcete.

Rodičovská

Má na ni nárok každý a podnikat při ní můžete.

  • Začíná hned po mateřské, případně hned po porodu, pokud nemáte nárok na mateřskou.
  • Může trvat od 19 měsíců po 4 roky věku dítěte, její délku si určíte sami.
  • Má na ni nárok každý rodič s dítětem v péči.
  • Maximální výše činí 220 tisíc Kč (tu svou si můžete vypočítat online).
  • Žádáte o ni na Úřadu práce ČR u Odboru státní sociální podpory.
  • Smíte při ní podnikat, tato práce je přitom brána jako vedlejší pracovní činnost.
  • Od 1. ledna 2018 si nově i maminky, které nemají nárok na peněžitou pomoc v mateřství (výše), mohou zvolit rychlost čerpání.

Vzhledem k častým změnám v sociální politice se může stát, že se věci změní. Nikdy nic nezkazíte, když si informace ještě ověříte přímo u České správy sociálního zabezpečení. Stejně tak se obraťte na ně nebo na účetní/ho, pokud vás zajímají různé varianty odvíjející se právě od vaší situace.

Jak moc myslet dopředu?

Chytré online magazíny o penězích (odkazy najdete níže) a oficiální stránky České správy sociálního zabezpečení mi naštěstí hned zkraje prozradily, že se o finanční podporu od státu bát nemusím. Má to jenom malý háček.

Na rodičovský příspěvek sice mají nárok všichni bez rozdílu, ale na mateřskou už si jako OSVČ můžu dělat zálusk jen v případě, že si včas zaplatím nemocenské pojištění. Musím tedy plánovat o něco víc dopředu než holky, které jsou zaměstnané.

To „včas“ totiž znamená platit alespoň minimální zálohu na nemocenské pojištění (115 Kč) nejméně 9 měsíců v posledních dvou letech před začátkem čerpání mateřské. Z toho minimálně 6 měsíců musí nástupu na mateřskou bezprostředně předcházet. V podstatě by tedy mělo stačit začít si na nemocenskou připlácet měsíc a půl předtím, než otěhotním.

Existuje záchrana pro nečekané situace?

Co když to ale nevyjde a zjistím, že jsem těhotná, aniž jsem si zálohy stačila zaplatit? Mám pak rovnou dvě možnosti:

  1. Buď začnu záhy po porodu rovnou pobírat rodičovskou.
  2. Anebo si můžu začít nemocenskou připlácet až během těhotenství. Už po 3 zaplacených zálohách mi tak vznikne nárok alespoň na výplatu „klasické nemocenské“. Tu pak můžu využít na dobu šest týdnů před termínem porodu až šest týdnů po termínu porodu. Pak teprve následuje rodičovská.

Navýšit zálohy na poslední chvíli se vyplatí

A ještě jedna věc mi vrtala hlavou: vyplatilo by se mi přihlásit si preventivně základní dobrovolné nemocenské pojištění do foroty a zvýšit si ho pak s úderem těhotenství na maximum?

Vyplatilo. Alespoň mi to tvrdili na České správě sociálního zabezpečení, kam jsem se s dotazem obrátila. Mateřská se totiž podle slov zaměstnankyně jejich call centra vypočítává z toho, co jsem na nemocenské zaplatila za uplynulý rok. Tudíž by se do její výše skokové navýšení příplatků mělo logicky promítnout.

Hodí se vědět: Přechod na mateřskou a rodičovskou musíte hlásit

Přechod z hlavní činnosti na mateřskou a rodičovskou je potřeba oznámit správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně. Začátek mateřské si přitom musím zvolit od začátku osmého a nejpozději od začátku šestého týdne před očekávaným termínem.

Pokud bych nestihla ohlásit odchod na mateřskou sociálce, považuje se automaticky za začátek mateřské šestý týden před termínem porodu. Do té doby bych také měla mít splněné ty zmiňované potřebné doby účasti na nemocenském pojištění.

Na mateřské musí práce stranou, na rodičovské se k ní smím vrátit

Budu si smět přivydělat třeba v momentě, kdy prťous konečně usne a já budu mít chvíli volna?

Vypadá to, že nikoliv. Po celých 28 týdnů mateřské bych na práci neměla ani pomyslet. Živnostník, který mateřský příspěvek čerpá, se prostě nesmí své živnosti věnovat, pokud ji má jako hlavní pracovní činnost.

Naštěstí to ale platí jen po dobu mateřské, po přechodu na rodičovskou už zase můžu v klidu pracovat. Pokud to tedy prcek dovolí. :-) Moje podnikání pak bude vedlejší pracovní činnost (za hlavní pracovní činnost se má pobírání rodičovského příspěvku).

Přerušit, či nepřerušit podnikání?

Když živnost po období mateřské přeruším, nebudu muset platit žádné měsíční zálohy. Ponechat ji aktivní (a platit zálohy) se mi pak bude hodit v případě, že chci po skončení mateřské v podnikání hned navázat bez papírování.

Při podnikání na rodičovské se mě pak týkají zálohy OSVČ s vedlejší činností a na tu se nevztahuje povinnost platit minimální zálohy. Místo toho se mi vypočítají podle skutečně dosažených příjmů, mohou proto být i nižší, než kdybych je platila při hlavní činnosti.

Takže být takovou podnikavou OSVČ mámou se vlastně může i vyplatit!

Hledáte další informace?

Na internetu (mimo přímých dotazů na OSSZ) jsem čerpala z těchto zdrojů:

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články