Právě čtete

Proč se nemusíte bát vyrazit sama na dovolenou a jak si ji užít?

52231  
Sdílet: 

Proč se nemusíte bát vyrazit sama na dovolenou a jak si ji užít?

„Když já bych jela, ale nemám s kým,“ jste určitě už slyšely, dost možná i ze svých úst. Já jsem se letos nakonec odhodlala vyrazit sama a můžu vám říct: je to jedno. Na dovolenou dávno není ostuda vyrazit sama, a často to může být lepší než s někým.

7. 7. 2023 5 min. čtení Michaela Pechanová
Proč se nemusíte bát vyrazit sama na dovolenou a jak si ji užít?

I když samotná cestovatelka už dneska není nic divného, je možné, že budete bojovat s pocity, jestli je to v pohodě. Mě osobně třeba úplně zbytečně zneklidnilo, když se okolí na moje rozhodnutí jet sama na dovolenou tvářilo šokovaně a ještě to doplnilo slovy, že „jsem teda ale odvážná“. To mi nezapomněl říct i taxikář, který mě vezl na letiště.

Když ale budete zodpovědná od plánování až po odlet zpět domů, s největší pravděpodobností se situacím, které vyžadují onu „odvahu“, vyhnete. Nejodvážnější je totiž samotné rozhodnutí, že nepojede s kýmkoli, jen abyste nejela sama. A je taky to nejlepší.

Destinaci vybírejte pečlivě a dejte si dost času

Veškeré plánování přizpůsobte tomu, abyste se po celou dobu cítila dobře. Pokud vám k dobrému pocitu pomůže jistota, že se o nic moc nemusíte starat a vše za vás zorganizuje někdo jiný, jeďte s cestovní kanceláří. Na trhu je několik takových, které se specializují na single cestování, takže si mezi rodinkami nepřijdete sama divně.

Pokud už ale máte zkušenosti s plánováním dovolené po vlastní ose, budete svobodnější a můžete měnit své plány na místě podle toho, jak se vám kde bude líbit.

V obou případech je ale základ vybrat správnou destinaci. Tu poznáte nejen podle toho, že vás láká a nabízí, co máte ráda, ale hlavně – a to je opravdu nejdůležitější – je bezpečná. Zkuste si do vyhledávače zadat „safe destinations for female travellers“, kde najdete místa z opravdu celého světa. Když si totiž vyberete destinaci, ve které se budete cítit dobře, máte z poloviny jisté, že prožijete skvělou dovolenou.

Štěstí přeje připraveným

Věnujte dostatek času zjišťování informací o zemi, kam se chystáte, ještě před nákupem letenky. To platí, hlavně pokud jedete po vlastní ose. Procházím nejenom cestovatelské weby, ale také blogy cestovatelů. Skvělý je taky Instagram, kde si podle fotek ostatních můžete dohledat, jak to na místě (aktuálně) vypadá, a tak se třeba někam nepohrnete zbytečně.

Nejenže nasajete atmosféru a předvyberete si rovnou místa, která chcete navštívit, ale hlavně se připravíte na místní zvyky, které vám cestování zase o něco ulehčí. A třeba taky zjistíte, že např. na Kubě se bez španělštiny neobejdete, a tak budete hledat dál.

Cestování a jazyk


Na vlastní pěst určitě necestujte v případě, že neovládáte angličtinu alespoň na základní úrovni, bez ní se prostě neobejdete. Pokud se chystáte do čistě španělsky mluvících zemí, z mojí zkušenosti vám stačit nebude, a to mnohdy ani v lepších hotelech. Oproti tomu v Asii jsem s angličtinou prakticky nikdy neměla problém. A kdyby chyběla slovíčka, pomůžou vám ruce a nohy.

Jak bydlet levně a pohodlně zároveň?

Fakt je ten, že ubytování pro jednoho a pro dva je v hotelu skoro stejně drahé. Pokud byste se ale mimo hotel necítila dobře (a ještě ke všemu na to byla sama), ta cena za to stojí.

Skvělé jsou servery, které agregují nabídky ubytování a na kterých můžete vybírat podle filtrů, mapy a hodnocení. A když se něco pokazí, můžete to řešit přímo s nimi. Vyplatilo se mi to vždy mnohem víc než obcházení ubytování na místě, i když i to většinou jde.

Pokud vám nevadí určitá ztráta soukromí, nejlevněji vás vždy a všude vyjdou noclehárny. Tam navíc narazíte na další cestovatele, se kterými můžete trávit čas a sdílet zkušenosti. Jestli se ale na spaní s osmi dalšími lidmi v pokoji necítíte, netlačte se do toho.

Lépe se bát, než se leknout :-)

Budu se opakovat, ale bezpečí je na prvním místě. Kdybyste se na místě necítila bezpečně, nezůstávejte tam, i kdyby to mělo znamenat, že musíte změnit plány nebo se vrátit domů.

Pokud se něčeho obáváte, zkuste si rozklíčovat, co to je a jak tomu předejít. Můj největší strach na single dovolené v Thajsku byl, že kdyby mě potkal nějaký zdravotní problém, musela bych se spoléhat na cizí lidi a místní zdravotnictví. Ale hlavně bych v poměrně bezmocné situaci byla opravdu sama. Řešení: nejčastější hrozba pro zdraví je na dovolené jídlo, a tak jsem vybírala restaurace podle cestovatelských aplikací nebo prostě podle toho, kdo tam jí. Pokud tam vidíte místní, je to dobré znamení.

Tipy na bezpečnější a klidnější cestování

  • Zjistěte si dopředu cestu a cenu dopravy z letiště do ubytování, které si alespoň na první noc domluvte předem.
  • Zaregistrujte se do systému DROZD od Ministerstva zahraničních věcí ČR. Tím o vás bude mít přehled třeba v případě příprodních katastrof, a zároveň vám přijde informace, pokud se bude na místě něco dít.
  • Sbalte se minimalisticky nebo alespoň tak, abyste vše vždy unesla sama a nemusela se spoléhat na cizí pomoc.
  • Mějte vždy finanční rezervu a dobré cestovní pojištění.
  • Kupte si místní datovou SIM, ať máte po ruce mapy a můžete si vše dohledat.
  • Noste s sebou kopii pasu, originál nechte ideálně v sejfu v pokoji.
  • Mějte dvě platební karty, pokud by jednu obchodník zamítnul.
  • Do exotičtějších destinací se vybavte nejen očkováním, ale i speciálními léky.
  • Udělejte si doma „záchrannou síť“ lidí, které budete pravidelně informovat o tom, kde jste a že jste v pořádku.

Udělejte si to prostě hezké

Je to dovolená a vy si na ní můžete dělat úplně co chcete, bez kompromisů s kýmkoli dalším. Kochejte se místní architekturou, nasávejte atmosféru, šnorchlujte, choďte na túry, bavte se s místními lidmi, učte se tamější tanec nebo jazyk – prostě to, co baví vás.

Nemuset se na nikoho ohlížet je ostatně něco, na co si velmi brzy zvyknete a bude se vám to určitě líbit.

Jak zjistit, jestli si zrovna já můžu dovolit jet sama?

Jestliže víte, že se cítíte divně už při procházce sama městem, single dovolená pro vás asi nebude. Jestli ale váháte nebo prostě máte chuť „se překonat“, zkuste to postupně – běžte sama do kavárny, do kina nebo jeďte na víkend na zkoušku.

Nikdy totiž nevíte. Já jsem třeba věděla, že jsem ráda sama a že si vystačím, ale nakonec mě stejně překvapilo, jak moc mě samostatné cestování nadchlo. Kromě toho, že jsem si odpočinula (protože jsem většinu času opravdu byla sama se sebou), jsem ze sebe měla upřímnou radost, že jsem to dokázala. Sama sobě i třeba panu taxikáři.

Sama, ale ne tak sama


Jestliže byste jela sama spíš z donucení, neházejte flintu do žita. Spousta lidí cestuje tak, že se na místě spřátelí s někým, s kým pak dovolenou stráví. Tohle funguje skvěle právě v hostelech. Parťáka najdete taky na cestovatelských serverech (hledejte „spolucestování“) nebo jeďte s cestovkou pro singles, která se specializuje na seznamovací zájezdy. A třeba se dokonce nevrátíte sama.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články