A už je to zase tady. Konec prázdnin a začátek nového školního roku. Každý rok si plánuju, jak se na ten start nové sezony připravím už o prázdninách, ale ještě nikdy se mi to nepovedlo. Cvičky, kopačky, tepláky, lahve na pití, kružítka, kimona, přezůvky, tralalá… Až se nejedné maměnce z toho všeho zamotá hlavička, že? Ale na druhou stranu, proč si kazit krásný letní čas lítáním po obchodech. Nakonec to všechno nějak dopadne a koneckonců zboží chodí každým dnem. No stress!
To je mnohem zajímavější přemýšlet nad tím, co nebohým školáčkům připravovat k sváče do školy. A nejlepší to je, když má člověk trochu hlad. To má pak nápadů! Říkala jsem si, že nějaká malá klasická, sladká tečka po svačině by se dětem určitě líbila. Nic komplikovaného, co se týče přípravy i chuti. Mám to! Madlenky! Na ty vzpomínají dospělí, děti je budou milovat a maměnky si je vychutnají s odpoledním čajem nebo kávou.
Recept na piškotové madlenky
Suroviny:
- 100 g hladké mouky
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 100 g třtinového moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 a 1/2 polévkové lžíce smetany
- 1 vanilkový lusk
- kůra z 1 bio citronu nebo pár kapek domácího bylinného extraktu
- 40 g přepuštěného másla
Postup:
Mouku smícháme s práškem do pečiva a solí. V jiné míse vyšleháme vejce, smetanu, cukr, citronovou kůru či extrakt z citronu a semínka z vanilkového lusku. Ten podélně ostrým nožem rozřízneme a tupou stranou seškrábneme semínka do těsta. Do mokré části těsta postupně vmícháme suché ingredience a na závěr rozpuštěné máslo. Připravíme si formičky na madlenky. Vymažeme je máslem a vysypeme moukou. Můžeme použít různé tvary i materiály forem. Pečeme v rozehřáté troubě na 170 °C šest až deset minut. Madlenky při pečení hlídáme, a až začnou okraje zlátnout, podle potřeby vyndáme z trouby. Lehce zchladlé vyklepneme z formy. Kdo má rád, posype moučkovým cukrem.