Jak si jistě všichni dobře vzpomínáme, řízek mezi dvěma chleby představoval tu nejlepší svačinu na jakýkoli delší výlet, návštěvu v ZOO nebo nedej bože cestu autobusem na letní dovolenou. Najednou ale jako by se po řízcích slehla zem a my si začali kupovat bagety a párky v rohlíku ve stáncích či na benzínových pumpách. Nedělní řízky už možná taky trochu z módy vyšly, ale moji sousedi je poctivě klepou každou sobotu večer, aby si v neděli ušetřili práci.
Dobrovolně se přiznávám, že řízky taky moc často nevařím, toho obalování, 3 talíře a všude děsný nepořádek. J Když si ale představím správný piknik a jídlo, které balím do proutěného koše, řízek by podle mého prostě neměl chybět. A abych šla s dobou, zvolila jsem modernější verzi v super mini domácích žemličkách, s čerstvým křupavým salátkem a s malými kousíčky masa. Jen tak do jedné ruky a na tři kousnutí.
Piknikové žemle, na cca 8-10 mini žemlí budeme potřebovat
275 g hladké mouky
120 ml vody
5 g droždí
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 čajová lžička soli
60 g uvařených brambor
1 vejce + žloutek na potření
černý sezam nebo mák na posypání
Na řízky
2-3 kuřecí prsa
strouhanka/kukuřičné lupínky
1 vajíčko
sůl
černé koření
olej na osmažení
Na coleslaw
200 g červené kapusty
1 středně velká mrkev
4 polévkové lžíce majonézy (můžeme nahradit bílým hustým jogurtem)
1 polévková lžíce dijonské hořčice
sůl
černé koření
hrst petrželové natě
šťáva z ½ citrónu
Postup
Nejprve začneme s přípravou minižemliček. Do velké misky dáme mouku a v jejím prostředku uděláme důlek na kvásek. Přidáme droždí a zalijeme ho ½ teplejší vody (60 ml). Necháme pár minut odpočinout, aby droždí začalo pracovat. Jakmile začnou stoupat bubliny, přidáme nahrubo nastrouhané brambory, sůl, vajíčko a olej a vypracujeme vláčné těsto. Těsto hněteme na čisté pracovní desce ručně zhruba 10 minut, dokud není jemné, vláčné a nelepí se. Poté těsto necháme přibližně hodinu kynout, dokud zhruba nezdvojnásobí svůj objem.
Z těsta tvoříme malé kousky zhruba z 60 g (aby byly žemličky stejné, můžeme si je odvážit na váze) a ručně z nich tvarujeme žemličky. Při pečení se bochánky zvětší, proto jim na plechu necháme dostatek okolního prostoru, aby se nám neslepily a nezdeformovaly.
Vytvarované žemličky necháme ještě 15 minut nakynout, poté je potřeme žloutkem a posypeme černým sezamem nebo mákem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 stupňů přibližně 20-25 minut, dokud nejsou po povrchu krásně zlaté. Mezi tím, co se pečou houstičky, kuřecí prsa si nakrájíme na středně velké kousky, osolíme, okořeníme a obalíme v trojobale.
TIP: Strouhanku můžeme vyměnit za rozmačkané kukuřičné lupínky a můžeme přidat i různé koření jako například sušené chilli, oregano, bazalku, případně parmezán.
Kuřecí řízky osmažíme na troše oleje, případně je můžeme upéct i v troubě.
A salát coleslaw si připravíme tak, že nadrobno nastrouháme červenou kapustu, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, sůl, koření, hořčici a majonézu spolu s citronovou šťávou. Vše dobře promícháme.
Upečené žemličky necháme vychladnout, rozkrojíme a naplníme salátem a řízky. Můžeme hned sníst nebo zabalit do alobalu a ohřát nad grilem, kdykoli přijde hlad. Ovšem dobře chutnají i studené.