Právě čtete

Pijeme tureckou kávu správně?

6010  
Sdílet: 

Pijeme tureckou kávu správně?

Turecká káva, jak ji připravujeme a pijeme my v Česku a na Slovensku, by mnohé Turky překvapila. To, čemu my říkáme káva s lógrem, která se připravuje zalitím mleté zrnkové kávy vroucí vodou, a pokládáme to za tureckou kávu neboli turek, má však s pravou tureckou kávou společné jen jméno.

9. 9. 2016 2 min. čtení Redakce
Pijeme tureckou kávu správně?

Výroba pravé turecké kávy je složitější, avšak právě díky této speciální přípravě obsahuje turecká káva nejvíce kofeinu. Její příprava probíhá v džezvě, speciální kovové konvičce s dlouhým držadlem a kovovou lžící. Jedná se o jeden z nejstarších způsobů přípravy kávy, který je nejvíce rozšířený v arabských zemích, kávu tak připravují ale i v Řecku, na Balkáně nebo třeba na severu Afriky.

s kardamonem_DSC2084

Prvním předpokladem pro správnou přípravu turecké kávy je použití kvalitní, čerstvě pražené a velmi jemně namleté kávy. Udává se, že správně namletá káva by měla mít podobnou strukturu jako hladká mouka a měla by být čerstvě namletá.

Rozdíl tkví i v přidávání přísad, které u turecké kávy můžete přidávat už v průběhu přípravy. Nejčastějšími přísadami jsou kardamom, čokoláda nebo vanilka. Kávovou sedlinu nechte v džezvě před podáváním usadit.

Příprava turecké kávy je proces časově náročnější a pracnější než klasické zalití šálku vodou. Pokud však patříte mezi milovníky kávy, bude pro vás tento starý rituál přípravy turecké kávy stejným požitkem jako samotná její chuť.

turecka_DSC1713Turecká káva

Suroviny
100 ml vody
7 g kávy
lžička cukru

Postup
Do džezvy nalijte zhruba třetinu studené vody, přidejte cukr a přiveďte k varu. Proces uvnitř džezvy vás nenechá na pochybách o tom, že karamelizujete. Než karamel ztmavne, dolijte pod ústí džezvy studenou vodu a navrch přidejte připravenou kávu. Opatrně zamíchejte a sledujte dění v džezvě.

Káva s přicházejícím bodem varu rychle kypí. Jakmile dosáhne okraje džezvy, přerušte tento proces odstavením od zdroje tepla. Káva opět slehne. Tento cyklus opakujte v rychlém sledu celkem třikrát. Na závěr opatrně zamíchejte a nechte malou chvíli usednout. Servírujte do malých šálků s mlékem, kardamomem nebo vanilkou, dle vaší chuti.

s kardamonem_DSC1909

Turecká káva s kardamomem

Suroviny
7 g kávy
100 ml vody
mletý nebo drcený kardamom

Postup
V průběhu karamelizace přidejte drcený nebo mletý kardamom. Kardamom vypustí během procesu vaření kávy silice, které dodají nápoji typickou příchuť orientu. Tento způsob je natolik běžný, že kávu s kardamomem běžně nakoupíte už jako připravenou směs.

turecka_DSC1855

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články