Právě čtete

Sport, kde už napoprvé vypadáte jako profík? Je to paddleboard!

7092  
Sdílet: 

Sport, kde už napoprvé vypadáte jako profík? Je to paddleboard!

Vodní sport pro všechny? Myslela jsem si, že neexistuje. Když jedete „na vodu“, sjíždíte více či méně divokou řeku a můžete mít strach z toho, že se převrátíte. Surf si zase v Česku neužijete, a než na něm chytnete první vlnu, chvilku to trvá. Ale asi před dvěma lety jsem vyzkoušela paddleboard.

8. 6. 2023 4 min. čtení Tereza Prskavcová
Sport, kde už napoprvé vypadáte jako profík? Je to paddleboard!

Postavit se zvládnete během prvních pěti minut, užijí si ho aktivní i „rekreační“ sportovci a vyrazit můžete i u nás v Česku.

Než jsem poprvé sama zkusila paddleboard, pár lidí jsem na něm viděla. Jsou to ti, co stojí na nafukovacím prkně, pádlují a projíždí se po jezeře, přehradě nebo na řece. Vždycky mi připadali zvláštní. A board mi přišel jako divný surf s pádlem. Takový mišmaš.

Jenže pak jsme vyráželi na dovolenou – znáte to. Do Itálie, opalovat se na pláži, jíst zmrzlinu, pít víno, odpočívat… Přítel však do kufru auta kromě dvou tašek najednou nakládá taky dva vyfouklé paddleboardy a pádla.

„Tak on si s tou aktivní dovolenou vážně nedělal legraci,“ napadlo mě. Ale na druhou stranu –přežila jsem to poprvé na běžkách, když mě nechal samu sobě napospas, přežila jsem i první lezení na stěně, kde si ze mě dělali s klukama srandu. Přežiju i paddleboard – ať si na mě přichystá, co chce.

První svezení na paddleboardu však bylo příjemné překvapení.

Co je na paddleboardu nejtěžší? Nafouknout ho

Nedělám si legraci, je to tak. Pokud si nepůjčíte už nafouknutý paddleboard, musíte to udělat sami – a je to těžší než se pak na něm postavit.

Nejdříve jsem si myslela, že nastoupím a hned spadnu do vody. Nevěděla jsem, jak na to. Ale u ostatních to vypadalo tak jednoduše – čekala jsem, v čem bude ten háček. Milým překvapením bylo, že tentokrát v ničem nebyl.

Paddleboard si položíte na vodu a nejdříve si na něj kleknete. Poodjedete kousek dál od břehu a prostě se postavíte. Ve stoje pak jen dáváte pozor, abyste měli lehce pokrčená kolena.

Když budete stát, můžete zkusit přenášet váhu střídavě na jednu a na druhou nohu. Popojít kousek dopředu nebo dozadu. Tím, jak je paddleboard velký a široký, se na něm lehce drží rovnováha.

Když si nejste stabilitou jistí, vždycky si můžete kleknout. Snížíte tím své těžiště a na boardu budete okamžitě stabilnější.

A jak pádlovat? Pádlo držíte jednou rukou za hlavičku a druhou máte kousek níž na tyči. Pak děláte stejný pohyb, jako znáte od vodáků z televize.

Teď si můžete vyjet, kam se vám zachce.

Na co dávat pozor podle profíka: „Základem je stát uprostřed, s nohama mírně roznoženýma a snažit se chytit rovnováhu, pak už jen stačí zabrat pádlem. Board relativně dobře drží stopu a jede dopředu. Pokud se vám začne přetáčet a nepojede rovně, doporučuji pro začátek pádlo přehodit z jedné strany na druhou.“

– radí kajakář Jiří Prskavec, bronzový olympionik z Ria a vášnivý paddleboardista

S prknem můžete vyrazit kamkoli – projíždět se úplně sami, obklopeni jen přírodou

My se nejdříve vydali na jezero – na klidnou, rovnou vodu. Na začátek je to nejlepší. Ozkoušíte si, jak pádlovat, jak správně zabírat a jak udržet rovnováhu. Pak uvidíte, jak vám to půjde – můžete blbnout ve vlnách v moři nebo zkusit sjet menší řeku.

„Paddleboard je taková pevná nafukovací matračka a děti (i dospělí) si s ní užijou plno srandy,“ vysvětluje Jiří Prskavec, „třeba střední board unese až 4 děti. Můžou z něj skákat, společně se na něm plavit nebo si užít vodní bitvy.“

Můžete si hrát se stabilitou a testovat, co vás ještě udrží a kdy skončíte ve vodě. Zkuste se co nejrychleji otáčet na jednu nebo druhou stranu. Popojít úplně na špičku nebo naopak dozadu. A když spadnete, nic se neděje. Do vody totiž padáte vždy do měkkého.

Každopádně se můžete vydat kamkoli. V Itálii jsme našli jezero, u kterého nebyly žádné pláže – ani žádní turisti. Zaparkovali jsme, nafoukli paddleboardy a vyrazili se projet. Byli jsme úplně sami, obklopeni obrovskými horami a vinicemi.

Ale i u nás v Česku najdete mnoho krásných míst. Ať už je to turistický Mácháč, menší jezírko na jihu Čech, nebo řeka, která protéká centrem města. Stačí nafouknout prkno a jet.

Najděte nejbližší půjčovnu a vyrazte

Prkno si samozřejmě můžete koupit, ale stejně jako u ostatních sportů je napoprvé nejlepší si nějaké půjčit – sami si to „osaháte“ a uvidíte, jak to půjde.

V půjčovně vám rádi doporučí, jaký typ prkna je pro vás nejlepší, a zároveň vám správně nastaví délku pádla. Pořizovací cena paddleboardu je o něco vyšší, pohybuje se od 10 000 Kč vč. pádla. Investovat se proto vyplatí, když budete vědět, že vás to baví.

Jaké prkno vybrat? „Na začátek ideálně zvolit širší board. Ten sice nejede tak rychle, ale je výrazně stabilnější. Příště pak můžete zkusit užší board, který je rychlejší, ale taky je o něco těžší udržet rovnováhu,“ radí Jiří Prskavec.

Co k tomu potřebujete?

Plavky, pádlo, paddleboard. Případně vestu a leash (na klidnou vodu) – pojistné lanko, kterým máte board přichycený k noze, a když spadnete, nikam vám neuplave. To je vše. :-)

Na Tchibo.cz pořídíte výbravu nejen na paddleboard, ale i další letní sporty.

Jsem pro každý sport, ale paddleboard mi na první pohled připadal jako zvláštní výmysl. Ta úchvatná projížďka uprostřed nedotčené přírody mi však vzala dech. A paddleboardy bereme už na každou dovolenou. V létě se poprvé chystám i na paddleboard jógu, tak jsem zvědavá, jestli si zacvičím, nebo se budu pořád jen koupat.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články