Právě čtete

Recept na domácí cold brew s bonusem: vylepšete si ho ovocným sirupem

606  
Sdílet: 

Recept na domácí cold brew s bonusem: vylepšete si ho ovocným sirupem

Ledová káva a ovoce pro mě k létu neodmyslitelně patří. Obzvláště cold brew díky své jemné chuti je mojí velmi oblíbenou objednávkou v kavárně. A tak jsem se rozhodla, že si ho zkusím připravit doma, abych si tuto skvělou kávu mohla dopřát i v pohodlí domova.

7. 8. 2025 3 min. čtení Diana Petrová
Recept na domácí cold brew s bonusem: vylepšete si ho ovocným sirupem

Studená, jemná a osvěžující – taková je káva připravovaná metodou cold brew. Se svou nasládlou chutí je ideální do horkých letních dnů a s trochou ovocného sirupu se promění v dokonalý letní drink s pořádnou dávkou energie. Navíc v lednici vydrží až týden!

Jak na cold brew doma

Cold brew není káva, kterou si rychle připravíte a rychle vypijete – jeho příprava vyžaduje trochu plánování, ale to je na tom všem ta nejtěžší část. Velkou výhodou je, že se dá cold brew připravit ve větším množství a vydrží v lednici zhruba týden až deset dní. Pomalá extrakce navíc zvýrazňuje sladší tóny kávy, takže pokud zrovna nevyhledáváte kyselé profily, cold brew vám nejspíše bude po chuti.

Co je vlastně cold brew a jak se liší od klasické kávy?

Hlavním rozdílem je teplota vody, ve které se káva louhuje. Jak už název napovídá, cold brew se louhuje za studena, a to zhruba 16–20 hodin. Díky nízké teplotě je extrakce pomalejší a aroma kávy má možnost se pořádně se rozvinout. A to je důvod, proč si právě díky cold brew můžete profil své kávy užít naplno.

Budete potřebovat:

Ingredience na domácí cold brew s ovocným sirupem

  • Čerstvě mletou kávu a vodu v poměru zhruba 1 : 10 (káva : voda). Já jsem připravovala 500 ml cold brew, takže jsem použila 50 g kávy a 500 ml vody.
  • Zavařovací sklenici, french press nebo nádobu na přípravu cold brew.
  • Kávový filtr (pokud používáte zavařovačky).
  • Nádobu, do které hotové cold brew přelijete.

Poradíte si, i když nemáte váhu. Stačí vám polévková lžíce, jedna pojme zhruba 7–8 g kávy.

Postup:

  1. Namelte si kávu na french press – nebo i hrubší – a nasypte ji do french pressu či zavařovačky.
  2. Zajite kávu studenou vodou.
  3. Promíchejte kávu s vodou a uzavřete french press nebo zavařovačku.
  4. Nechte louhovat v lednici zhruba 16–20 hodin.
  5. Lógr ve french pressu stlačte, hotové cold brew přelijte do jiné nádoby a máte hotovo. Pokud používáte zavařovačky, kávu z jedné přefiltrujte do druhé přes kávový filtr.
  6. Vychutnejte si skvělou studenou kávu!

Káva ve french pressu

Použít můžete také aeropress nebo přímo nádobu na cold brew


Postup přípravy cold brew v aeropressu je totožný s tím pro french press. A pokud přímo vlastníte nádobu pro přípravu cold brew, máte to úplně nejjednodušší. Po vylouhování stačí jen z nádoby vyjmout filtrační sítko s lógrem a máte hotovo.

Můžete skončit už tady, ale já jsem si chtěla cold brew trochu vylepšit. Přece jen je léto a člověk má chuť na svěží a ovocné chutě. A tak, zatímco se cold brew louhovalo, připravila jsem si i domácí ovocný sirup z malin.

Domácí ovocný sirup

Příprava je jednoduchá a sirup využijete nejen do kávy, ale třeba také do limonády. Navíc můžete použít nejen maliny, ale jakékoliv jiné ovoce, které máte navíc a je vám líto ho vyhodit.

Na 200 ml sirupu si připravte:

  • 250 g zralých malin
  • Trochu převařené vychladlé vody – tolik, aby byly maliny ponořené (cca 130–150 ml)
  • 160 g třtinového cukru
  • Šťávu z cca ½ citronu

Postup:

  1. Maliny zalijte převařenou vodou tak, aby byly ponořené. Nechte je pár hodin nebo klidně přes noc v lednici louhovat.
  2. Přes plátýnko nebo jemné sítko šťávu propasírujte do hrnce.
  3. Přidejte cukr a citronovou šťávu a dejte zahřívat. Pozor, nevařte, ale opravdu zahřejte jen tak, aby se rozpustil cukr.
  4. Nalijte do čisté skleničky a spotřebujte do 2 týdnů. Sirup uchovávejte v lednici.

Domácí malinový sirup

Ovocné cold brew s malinovým sirupem

Když už máte připravené cold brew i sirup, je čas to dát dohromady a vychutnat si studené kávové osvěžení. Při přípravě sirupem ledem a poté přidejte led. Sirupu budete potřebovat několik polévkových lžic – záleží na vaši chuti. Já jsem na zhruba 350 ml cold brew přidala 7 polévkových lžic. Na závěr přidejte cold brew, pořádně zamíchejte a je to. Dobrou chuť!

Domácí cold brew s ovocným sirupem

A co takhle trochu exotiky?
Pokud maliny nejsou zrovna váš šálek kávy, můžete je nahradit například pomeranči nebo i banány. Vznikne vám tak poměrně netradiční chuť, ale třeba objevíte svou novou oblíbenou kávu!

A pokud ovocná káva pro vás není to pravé ořechové, možná vás osloví espresso tonic. Vyzkoušejte tento s levandulí!

Nezapomeňte mrknout i na další videa!

Sledujte zde
Přehrát znovu

Potřebujete pořádný hrnek ledové kávy hned?

V tom případě sáhněte po flash brew –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zrychleného cold brew na japonský způsob, díky kterému příprava lahodného hrnku kafe potrvá místo 16 hodin pouze pár minut.

 

Vše na přípravu kávy

Vše na přípravu kávy

Vybavení na domácí přípravu kávy najdete na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články