Jako první nás napadly vafle, které jsou u dětí hodně oblíbené. Recept je upravený tak, aby byl zcela bez přidaného cukru. Těsto sladíme sirupem a zdobíme ovocem a jogurtem. Z ovoce jsme společně i s Jiříkem připravili domácí limonádu. A aby to nebylo jen „sladké menu“, přidáváme navíc slané krekry a k nim dva výborné dipy.
Krekry
Ingredience
- 75 g celozrnné pšeničné mouky (jemně mleté)
- 75 g hladké mouky
- 1/2 kávové lžičky soli
- 50 g másla
- 60 ml vody
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- sezamová semínka
Postup
Nejdříve do mísy dáme mouky a sůl. Promícháme vařečkou a přidáme vodu, olivový olej a rozpuštěné máslo. Vše smícháme vařečkou, pak vyklopíme na pomoučený vál a těsto zpracujeme. Míchání necháme na dětech a na vále jim s těstem pomůžeme.
Vyválíme tenký plát, ze kterého děti vykrajují krekry. Dáváme na plech s pečicím papírem a lehce posypeme sezamovým semínkem.Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C po dobu 5-8 minut (dle trouby i velikosti tvarů).Uvedené množství je na 2 plechy.
Děti ať si vyberou nějaká veselá vykrajovátka. U nás to byly kačenky a žabičky. :-)
Rajčatový dip
Suroviny
4 rajčata
1 cibule
1 stroužek česneku
1 kávová lžička sušeného oregana
čerstvě mletá sůl
olivový olej
Postup
S tímto dipem dětem pomůžeme my. Na rozpálené pánvi na olivovém oleji osmažíme nakrájenou cibulku, přidáme nakrájená rajčata a prolisovaný česnek. Lehce osolíme a posypeme oreganem. Necháme podusit. Odstavíme z plotny, dáme do vyšší nádoby a tyčovým mixerem rozmixujeme.
Jogurtový dip s bazalkou
Suroviny
1 malý kelímek bílého jogurtu
špetka soli
2 snítky bazalky
případně 1 stroužek česneku
Postup
Do jogurtu natrháme omyté lístky bazalky, lehce osolíme a případně přidáme prolisovaný stroužek česneku.
Ovocná limonáda
Suroviny
150 g borůvek
100 g malin/jahod
3 snítky meduňky
1 polévková lžíce medu
perlivá voda/voda z kohoutku
Postup
Ovoce dáme s medem a meduňkou do hrnce a zalijeme je vodou tak, aby bylo vše ponořené. Necháme 10 minut povařit a odstavíme z plamene. Ovoce lehce rozmačkáme a necháme vychladit.
Při podávání zalijeme do sklenice vodou z kohoutku (perlivou vodou) a přidáme lístek meduňky.
Domácí vafle s ovocem
Suroviny
3 vejce
1,5 hrnku mléka (hrnek 250 ml)
2 polévkové lžíce datlového sirupu
špetka soli
2 kávové lžičky prášku do pečiva (bez fosfátů)
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek špaldové mouky hladce mleté
1/3 hrnku slunečnicového oleje
olej na potření
Na dozdobení
bílý jogurt
čerstvé ovoce
meduňka
Postup
Žloutky dětem oddělíme od bílků a z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh.
V hrnci smícháme společně nejdříve mléko, datlový sirup, žloutky a olej. Pak postupně přisypáváme mouky a kypřící prášek. Mícháme metličkou tak, aby v těstě nevznikly hrudky. Jako poslední opatrně přimícháme sníh z bílků.
Vaflovač rozehřejeme, lehce potřeme (opatrně!) olejem a pečeme vafle – v našem vaflovači mi na 1 vafli vychází 1 malá naběračka. Toto množství stačí na 16 ks vaflí.
Při podávání necháme děti nazdobit podle jejich uvážení. :-) Doporučujeme bílý jogurt, čerstvé ovoce a lístek meduňky. Pokud doma nemáte datlový sirup, můžete těsto osladit třeba i medem.