Právě čtete

O zahradních krbech s Tomášem Hrdinou

7033  
Sdílet: 

O zahradních krbech s Tomášem Hrdinou

Tomáš Hrdina svůj první krb postavil už v roce 1997 a i díky tomu jsou dnes se svým otcem Karlem jedni z největších odborníků na stavění zahradních kuchyní v Česku.

25. 5. 2015 4 min. čtení Jana Václavíková
O zahradních krbech s Tomášem Hrdinou

Na začátku své „krbové kariéry“ ještě vymýšleli, s jakým výrobkem by na trhu mohli prorazit. Vlastnoručně stavěné zahrady z přírodního kamene byly u nás na přelomu milénia stále ještě doménou domácích kutilů, a tak se zkusili věnovat tomuto oboru, který je jinak blízký tomu, co oba vystudovali, tedy kamenictví.

A vyšlo jim to více než dobře. Zahradní kuchyni z kamene postavili například i na zrekonstruovaném zámečku Petrovice. V tamní venkovní kuchyni každý den tři kuchaři připravují pokrmy ve speciální peci, kam se vejde až 20 kachen a v níž jsou schopni připravit i domácí chléb. Na kontě pak mají i spoustu dalších, a protože oba platí za jedny z největších kapacit v tomto oboru, pobavili jsme se s nimi o základních otázkách, které mohou při uvažování o stavbě krbu vyvstat.

Dnes má krb nebo gril na zahradě skoro každý, ale kam až sahá jejich historie?

Tomáš Hrdina: Tepelná akumulace kamene byla využívána už v pravěku, kdy se nahřály kameny a dělaly se na nich první placky. Pak se začaly dělat první pece pomocí díry v zemi, postupem času pak začaly být složitější a propracovanější a už se blížily dnešnímu názvu – zahradní kuchyně z kamene. No a nakonec se ještě lidé potřebovali zbavit kouře, a aby to celé líp hřálo, začaly se dělat kouřovody.

IMG_2946

Jaké jsou tedy základní části dnešního běžného krbu, bez kterých se žádný neobejde?

Základní část je otevřené ohniště s komínem, který je sekaný z masivních kamenů, není to obklad. Důležité je dodržet technologie. Musí tam být ohniště z šamotových cihel vyspárovaných šamotovou hmotou. Když se to udělá pořádně a dodrží se technologické postupy, ten krb je postavený tak, že vydrží navěky.

Vyžaduje pak krb nějakou speciální péči?

To, co my vyrábíme, děláme tak, aby se o to nemuselo starat vůbec. Dal bych na ně nálepku bezúdržbové krby. Jinak by se muselo starat o plechový komín, musel by se natírat, protože rezaví, musel by se dávat pozor, aby tam něco nezmrzlo, a taky, aby nic neublížilo ohni.

A jak je to s rošty?

Ty jsou z nerezu. My si je vyrábíme sami, protože každý zákazník chce v krbu dělat něco jiného. Plameny se nesmí dostat k masu, ty ho spálí. Lepší je, když kouř jde jen okolo, pak to i kouřem načichne. Jednou naší specialitou je to, že místo roštu můžete dát litinový talíř, který jsme si nechali vyrobit. Dokonce tam dáme i hrnec.

Venkovn° kuch. Maliükž - kopie

Není jídlo z grilu nezdravé?

Na ohni se dá připravovat zdravě i nezdravě. My jsme třeba dělali i pec na chleba nebo na pizzu, to je zdravé těsto a můžete si na to dát něco zdravého. Pokrm připravený na otevřeném ohni je nabitý zvláštní energií. Ale myslím, že tak to jde jen na dřevě, to je pak zdravé. Když si koupíte skládací krb, v něm dřevem topit nesmíte, to by prasklo. Tam můžete použít jen uhlíky. V tom není žádné kouzlo.

Takže vy skládací krby celkově nedoporučujete?

Ty jsou vyrobené tak, aby byly co nejlevnější, a pak to takhle vypadá. Vypadá to jako skládačky, jako když si děti skládají lego.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Máte přehled o tom, jak jsou v Česku krby oblíbené?

Myslím, že jsou oblíbenější než bazény. Neznám člověka, který má zahradu a nechce na ní mít krb. Pak už záleží na něm, jestli si udělá ohniště v zemi, koupí si plechový na nožičkách nebo si nechá postavit něco trvalého, kde vytvoří z kamene místo pro setkávání s rodinou a přáteli.

Viděl jste hodně krbů, které si lidé vlastnoručně postavili?

Ano, já je studuju, rád je vidím. Pro mě je to obrovská inspirace, každý člověk má nějaký dobrý nápad, který se dá dál rozvíjet.

A jsou takové krby dobře propracované?

Jsou, protože jsme národ velice šikovných řemeslníků.

Nezděsíte se ale taky někdy?

Občas, ale když dělá někdo něco poprvé, nemůže být hned mistr. Občas takový krb trochu kouří, občas někdo něco špatně spočítá, ale jinak to nejde, protože kamnáři nikomu neradí, neradi se dělí o své zkušenosti.

Kdy tedy má smysl nechat si postavit krb na zahradě od profesionálů?

Kamnařina a kamenické řemeslo jsou obory, které jsou velice složité na to, aby si to člověk zkoušel sám způsobem pokus-omyl. Má-li krb vydržet delší dobu, nemůže se později už předělávat. Není ani vhodné nechat si ho postavit od zedníka, který to dělá poprvé. Když tedy někdo chce něco pěkného a stálého, tak bych mu doporučil obrátit se na profesionály. Pokud jde ale jen o občasné grilování, skládací krb na to bude stačit.

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články