Právě čtete

O volejbalu s Jindřichem Weissem

2696  
Sdílet: 

O volejbalu s Jindřichem Weissem

Stejně jako se atletice přezdívá královna sportů, beach volejbalu se přezdívá král plážových sportů. Jeho popularitě se blíží snad jen plážový fotbal, ale tomu bude ještě nějakou dobu trvat, než dosáhne jeho slávy.

9. 6. 2015 4 min. čtení Redakce
O volejbalu s Jindřichem Weissem

Myslíte si, že tomu tak u nás není? Jen si vzpomeňte na beach volejbalovou horečku během posledních olympijských her, kdy se Markéta Sluková a Kristýna Kolocová umístily na 5. místě. Tehdy všichni sledovali beach volejbal.

Ani my v Tchibo nezůstáváme pozadu a beach volejbal je jedním z našich oblíbených sportů. Naším dlouhodobým spolupracovníkem v tomto světě je volejbalista Jindřich Weiss, který se už patnáct let účastní domácích i mezinárodních turnajů a nyní nás reprezentuje. Nedávno mu začala sezóna, tak se pojďme podívat, jak vlastně takový život beach volejbalisty vypadá.

Co se vám na beach volejbale líbí nejvíce a proč jste si ho vybral jako svůj sport?

Je to pro mě ideální kombinace individuálního a týmového sportu. V mládí jsem vesloval, hrál fotbal i klasický volejbal (pozn.: mistr ČR ve veslování i šestkovém volejbalu v mládežnických kategoriích). V beach volejbalu jste pořád v akci a zároveň máte s kým sdílet radost ze hry a vítězství.

Dá se beach volejbalem uživit?

Uživit určitě dokáže, ale musíte být mezi zhruba prvními dvaceti týmy na světě. V současné době jsou u nás na této úrovni jen dvě ženské dvojice. Zbytek včetně naší dvojice kombinuje beach s prací nebo studiem.

11312919_1571761926424264_6205115511516239552_o-2

Zajímalo by nás, jak vypadá normální sezóna beach volejbalisty.

Hlavní sezona je přirozeně v letních měsících od května do srpna. Turnaje jsou prakticky každý víkend a vyvrcholení pak na konci léta v podobě mistrovství ČR. K tomu trénujeme třikrát až čtyřikrát v týdnu. Přes zimu probíhá kondiční příprava s využitím krytých hal na plážový volejbal. V Praze navíc probíhá zimní extraliga každý měsíc od listopadu do dubna. Koncem zimy je pak vždy halové mistrovství ČR. V současnosti jsou tak i u nás dobré podmínky pro to, aby se hráči mohli soustředit na beach a nemuseli ho kombinovat s klasickým volejbalem.

Jak těžko se vybírá partner do týmu? Je to obtížné, najít dobrého spoluhráče?

S ostatními beach volejbalisty se navzájem velice dobře známe. Tím pádem dvojice vznikají tak nějak přirozeně. Problémem České republiky je velikost základny – parťáky nemůžete střídat do nekonečna. Nedostatek je zejména vysokých hráčů typu blokař.

11258027_1569662126634244_4115730382286172565_n-2

Nepřijde na vás za nějaký čas ponorková nemoc?

Neúspěch a ponorková nemoc jsou nedílnou součástí beach volejbalu. Ty dvojice, které tyto situace dokážou překonat, to často dotáhnout nejdál. Určitě není správné se po prvním nevydařeném turnaji rozcházet. Dlouhodobost spolupráce hraje velkou roli.

Kdo je váš vysněný spoluhráč?

Z českých hráčů je to právě můj současný spoluhráč Martin Tichý, se kterým si na hřišti výborně rozumíme. Ze zahraničních by to byl asi Alison (Brazílie). Za jeho vysokým blokem bych asi už moc práce v poli neměl.

Jezdíte i na zahraniční turnaje?

Ano, jsme třeba akademičtí vicemistři Evropy 2008, druhé místo máme i ze světového Challengeru. Martin navíc pravidelně bojoval v hlavních soutěžích světové série. V letošním roce je ale kvůli olympiádě obrovská konkurence, takže účast na zahraničních turnajích bude z naší strany omezená.

jindra2-2

Na jakých turnajích vás v nejbližší době uvidíme?

Zúčastníme se prakticky všech domácích turnajů. Nejbližší akcí je Český pohár ve dnech 13. a 14. června.

Cíle pro letošní sezónu máte vysoké?

Cílem pro letošní sezonu je medaile z mistrovství ČR, které se bude konat poslední srpnový víkend. Jinak jsme už dosáhli prvního úspěchu. Skončili jsme na druhém místě na plně obsazeném Českém poháru v Praze, který se konal uprostřed května. Za sebou jsme nechali české jedničky (Kufa-Dumek) i polské reprezentanty.

Na závěr bych měl jednu praktickou. Co dělám špatně, že mi při bagru lítá míč úplně mimo?

Asi bude potřeba osobní instruktáž. Každopádně je potřeba být u míče včas nohama a spojit ruce do jedné plochy bagru. Pak je úspěch zaručen.

jindra-2

Nakonec nám pak Jindřich ještě prozradil, na jakých hřištích v Česku hraje nejradši. Kdybyste tedy někdy hledali ideální místa na volejbal, zde máte několik tipů:

Brno – Sokolské koupaliště na přehradě

Mekka českého beach volejbalu, tradice a krásné prostředí, naše domovské hřiště. (web)

Praha – Pankrác

Nejlepší atmosféra na zimních mistrovstvích ČR, komunita hráčů na všech úrovních. (web)

Slavkov u Brna

Tradiční štace velkých tuzemských turnajů v nádherném prostředí s garancí dobrého počasí. (web)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články