Když se pouštím do nepečeného cukroví, záměrně to nechávám až na poslední chvíli, protože kousky, které nejsou z trouby, většinou ani nemají tak velkou trvanlivost. Proto se do přípravy můžete bez výčitek pustit klidně i ráno, na Štědrý den. A je jedno, jestli je to záměr, nebo za to může předvánoční shon :-)
Čokolády s pistáciemi
Tyto čokolády mě moc baví! Stačí na ně totiž jen 4 ingredience a když nepočítám dobu chlazení, zaberou jen pár minut. Přesto ale vypadají na stole krásně a u návštěv sklízí úspěch.
Ingredience:
- 250 g kvalitní hořké čokolády
- 20 g másla
- Karamelizované kondenzované mléko
- Nesolené pistácie
Postup:
- Do žáruvzdorné misky nalámejte čokoládu a přidejte k ní máslo. Vše pomalu rozpusťte nad vodní lázní. Stále míchejte a nenechte směs příliš ohřát, jinak budou vaše výsledné bonbony matné.
- Vrstvěte vše do silikonových formiček – pokryjte dno silnější vrstvou čokolády, do středu položte kousek karamelizovaného kondenzovaného mléka a vše opět překryjte čokoládou.
- Na závěr každý bonbon posypte nasekanými pistáciemi a nechte vše vychladit do ztuhnutí.
Pokud chcete bonbony ještě trošku ozvláštnit, můžete přímo do čokolády zamíchat nasekané ořechy, kokos, nebo kandované ovoce.
Karamelizované kondenzované mléko si můžete snadno vyrobit i doma
Plechovku obyčejného slazeného kondenzovaného mléka ponořte do hrnce s vodou, přiveďte k varu a nechte na sporáku probublávat asi 2 hodiny. Hlídejte, aby byl v hrnci stále dostatek vody. Po dovaření nechte plechovku vychladnout do pokojové teploty a poté ji otevřete. Když vychladlý karamel vyšleháte s trochou másla, získáte navíc chutný krém na dorty, nebo na slepování jiných druhů cukroví.
Kuličky s mandlí
Určitě znáte klasické rumové kuličky a ty mě vlastně inspirovaly i k tomuto receptu. S tím rozdílem, že tohle je moje oblíbená „zero-waste“ verze – využívám do kuliček sladké pečivo, které nám zbylo a je potřeba ho nějak využít, aby se nevyhodilo. Připravila jsem je z vánoční perníkové buchty, ale vy využijte to, co máte právě doma – může to být i klasická bábovka, nebo klidně i polámané cukroví, které se při pečení nevyvedlo. Pak je potřeba jen upravit množství „tekutých“ ingrediencí podle vlastního úsudku, abyste dosáhli správné konzistence.
Ingredience (pro moje konkrétní kuličky):
- 400 g perníku (nebo podobné množství jiného pečiva; následně si upravte následující ingredience)
- 130 g mascarpone nebo tvarohu ve vaničce
- 20 ml rumu
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- Holandské kakao na obalení
- 1 lžíce skořice
- Mandle
Postup:
- Perník nadrolte najemno, nebo ho nastrouhejte na struhadle.
- Vmíchejte mascarpone, rum a vanilkový extrakt a rukama vypracujte hmotu, která bude držet pohromadě, ale bude mírně lepit. V případě potřeby přidejte více mascarpone nebo rumu.
- Každou kuličku obalte v kakau smíchaném se skořicí a ozdobte mandlí.
Tip: Nejlepší je, když budete dělat maličké kuličky. Ty se totiž mnohem lépe jedí.
Ořechové stromečky s kokosem
Nepečená varianta vykrajovaného cukroví, které je navíc bez mouky, potěší i ty, co se vyhýbají lepku. Budete potřebovat mandlovou mouku. Ta se dá koupit běžně v obchodech, v prodejnách se zdravou výživou, nebo si ji můžete vyrobit doma. Stačí, když najemno umelete mandle – můžete použít i ty ve slupce. Nejlépe vám to půjde v opravdu výkonném mixeru.
Ingredience:
- 200 g mandlové mouky + hrst na podsypání
- 80 g moučkového cukru
- 2-4 lžíce meruňkové marmelády
- Špetka skořice
- Kokos na zdobení
Postup:
- Mandlovou mouku nasypte do misky spolu s cukrem a skořicí.
- Postupně zapracujte marmeládu tak, aby vzniklo hladké kompaktní těsto.
- Poprašte si pracovní plochu mandlovou moukou a opatrně vyválejte těsto na placku.
- Pomocí vykrajovaček připravte jednotlivé kousky cukroví. Každý kousek posypte strouhaným kokosem a jemně ho do něj zatlačte.
Někdy je mouka hruběji mletá a s těstem se pak hůře pracuje. V takovém případě je jednodušší vyrobit jiné tvary, například kuličky.