Právě čtete

Nejzábavnější den dětí

3323  
Sdílet: 

Nejzábavnější den dětí

Mezinárodní den dětí se slaví od roku 1949, kdy Mezinárodní demokratická federace žen vyhlásila 1. červen jako Den pro ochranu dětí v reakci na vyvraždění české obce Lidice a francouzské vesnice Ouradour. Název se ustálil až v 50. letech a od té doby se tento den nese ve znamení her a soutěží.  Letos vychází na pondělí, většina oslav se koná již o víkendu 29. až 31. května.

29. 5. 2015 7 min. čtení Kristina Zábrodská
Nejzábavnější den dětí

A protože nám je jasné, že v množství všech těch tematických akcí je těžké se zorientovat, připravili jsme pro vás výběr těch nejzajímavějších.

Noční spaní v domečku

domece

Dopřejte dětem (bezpečné) dobrodružství a sobě noc jako zamlada. Rodinné centrum Domeček u Rondelu v Ústí nad Labem zve všechny děti k přespání. Čeká na ně bojovka a hledání ztraceného pokladu, takže jim zabalte spacák, pyžamo, kartáček na zuby a oblíbeného plyšáka a užijte si bezdětnou domácnost. Rezervace nutná na telefonu 733 696 300.

29. – 30. května, 17–9:30 hodin, Na Valech 815/1a, Ústí nad Labem – Bukov, www.domecekurondelu.cz
vstupné: 250 Kč

Den dětí v Pelhřimově

Na hlavním náměstí města kuriozit a rekordů si děti mohou vyzkoušet své dovednosti při řadě her a soutěží a odpočinout si při sledování vystoupení mažoretek a dětských zpěváků a muzikantů. Určitě navštivte i Muzeum rekordů a kuriozit a zábavnou naučnou stezku podél říčky Bělá, menší děti ocení spíš muzeum strašidel.

29. května, 13–17 hodin, Masarykovo náměstí, Pelhřimov
vstupné: zdarma

Postřižinský expres

P1000108

Vydejte se parním vlakem do pivovaru Bohumila Hrabala. Postřižinský expres vyjíždí v 8:07 z Nymburka na Sázavu a přes Kolín se vrací zpět do Nymburka. Při jízdě i na zastávkách hraje kapela a točí se postřižinské pivo a limonáda. Malí i velcí si užijí výhledy do kraje i cestu historickou lokálkou taženou lokomotivou Lízou.

30. května, 8–18 hodin, www.postriziny.cz
jízdné: dospělí 230 Kč, děti 6-15 let 130 Kč, do 6 let zdarma, prodává se v pivovaru Nymburk a na pokladně v železniční stanici Nymburk hl. nádraží

Ratolest Fest

Luda_ratlest_save_66_resize

Co všechno lze s dětmi podnikat i jak je zabavit, zjistíte na pražské náplavce. Připraveny jsou stanoviště s výrobou nejrůznějších artefaktů, sportovní klání, stánky s laskominami i dětskou módou, představení dětských oddílů a kroužků.

30. května, 9-19 hodin, náplavka Rašínova náměstí a Hořejšího náměstí, Praha, www.ratolestfest.cz
vstupné: zdarma

Zoo dětem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kdy jste naposledy navštívili zoologickou zahradu? Možná vás překvapí, jak se od té doby změnila, jak zvířata vyrostla a které druhy přibyly. Představte dětem krásy naší planety téměř na dosah. Například jedině v Děčíně chovají medvědy grizzly.

Zoo Děčín, Žižkova 1286/15, Děčín, 8–19 hodin, www.zoodecin.cz
vstupné 30. května – 1. června děti do 15 let 10 Kč, dospělí 100 Kč

Zoo Praha, U Trojského zámku 120/3, Praha, 9–19 hodin, www.zoopraha.cz
vstupné 1. června děti do 15 let 1 Kč, dospělí 200 Kč

Výprava na Trosky

Kejklíři a trhovci přišli na zříceninu hradu Trosky pobavit publikum a prodat své řemeslné výrobky. Jednotlivá řemesla si můžete vyzkoušet, stejně jako lukostřelbu nebo své znalosti o minerálech a polodrahokamech. A ten výhled na Český ráj.

30. – 31. května, 9–17:30, hrad Trosky, Rovensko pod Troskami, www.hrad-trosky.eu
vstupné: dospělí 70 Kč, děti 40 Kč

Kreativní svět

Vila v Creative World

V nedávno otevřeném centru Creative World se děti učí poznávat svět hravou a naučnou formou na různých atrakcích a stanovištích. Tento víkend se vyřádí v levandulové zahradě s dračím pískovištěm a vodními prvky zdarma a pochutnají si na jahodách – na stezce chutí, v perníkové chaloupce i u stánků českých farmářů. Naučí se vyrábět jahodovou marmeládu a potkají třeba i vílu, myslivce nebo vodníka.

30. května – 1. června, 9-18 hodin, Creative World, Skandinávská 15a, Praha 5, www.creativeworld.cz
vstupné: atrakce od 49 Kč, Stezka národního bohatství 129 Kč

Divadlo v planetáriu

Za jasných večerů lze v planetáriu spočítat hvězdy a dozvíte se zde spoustu zajímavostí o nebeských tělesech. Pražské planetárium připravilo divadelní představení nejen o vesmíru pro děti už od čtyř let a hry. Vyzkoušet si tu můžete i vozítko určené pro jízdu po Marsu či Měsíci.

30. – 31. května, 10:30–14 hodin, Planetárium Praha, Královská obora 233, Praha, www.planetarium.cz

Český legoland

887x351

V areálu Lipno Point se nachází největší výstava modelů z lega v Česku – pokrývá 1300 m2. Můžete se kochat třeba katedrálou sv. Víta, antickým divadlem, vilou Tugendhat nebo zámkem Hluboká nebo si i sami něco z barevných kostiček postavit. V městě City Point se můžete stát osvětlovačem na koncertě nebo svézt obyvatele na ruském kole.

Od 30. května, 9:30–19 hodin,  Amenity Resort Lipno, Lipno nad Vltavou 999, Lipno nad Vltavou, www.ujizdimenalegu.cz
vstupné: 200 Kč, děti do 15 let 150 Kč, děti do 100 cm zdarma

Narozeniny Maxipsa Fíka

zdroj: Václav Vlasák

Animovaný mluvící pes se narodil přesně před 40 lety a vy se můžete zúčastnit jeho oslavy narozenin. Koná se v Kadani, nedaleko rodiště jeho duchovního otce Rudolfa Čechury, na nábřeží vedle řeky Ohře. A Maxipes nebude samozřejmě chybět. Nezapomeňte se podívat i na místní orloj a zúčastnit se Mistrovství světa ve skoku pro něco. Ve 21 hodin vychází od AmFíku lampionový průvod.

30. května, 10-17 hodin, nábřeží Maxipsa Fíka, Kadaň, www.mesto-kadan.cz
vstupné: zdarma

Den s Willy Foggem

IMG_0019

Cestovatel Willy Fogg přijel na zámek Nový Stránov a na pohádkové stezce vám představí celý svět. Eskymáky za polárním kruhem, Indiány, africkou vesnici, samuraje i stavbu pyramid. Až nasbíráte všechna razítka, pokračujte na nádvoří na pohádku, do kreativních dílen nebo třeba do barmanské školičky. Navštívit můžete i zámek.

30. května, 11-17 hodin, soutěžní stanoviště do 15:30, zámek Nový Stránov, Jizerní Vtelno 83, Jizerní Vtelno, www.zamekstranov.cz
vstupné: dospělí 100 Kč, děti 50 Kč, prohlídka zámku dospělí 70 Kč, děti 50 Kč

Devatero řemesel

zdroj: Archiv Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Která to jsou? Zvládnete je všechny? Čím se lidé dříve živili? Ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm vám je představí šikovní řemeslníci a pod jejich vedením si vyrobíte krásné věci, které si můžete odnést domů. V malebných chaloupkách zjistíte, jak žili lidé v minulém a předminulém století nejen v Beskydech. V areálu Valašské dědiny uvidíte domácí hospodářská zvířata, včetně osla.

30. května, 9-17 hodin, Valašské muzeum v přírodě, Palackého 147, Rožnov pod Radhoštěm, www.vmp.cz
vstupné: dospělí 80 Kč, děti 60 Kč, 1. 6. vstup do areálu Valašské dědiny zdarma

Pověsti na věži

Vysoké pece jsou synonymem Ostravy, ale podívanou si užijete spíš na Vyhlídkové věži Nové radnice. Průvodci dětem povypráví pověsti z regionu, které se hemží kouzelnými bytostmi, a ukáží zajímavá místa ve městě. Nechybí hry a soutěže. A když už budete v Ostravě, zastavte se na Slezskoostravském hradě. Koná se tu přehlídka starých bojových umění pod širým nebem – evropských i asijských, zakončená koncertem.

Vyhlídková věž: 30. května, 9-17 hodin, prohlídky v každou celou hodinu, Prokešovo náměstí 8, Ostrava, www.ostravainfo.cz
vstupné: dospělí 50 Kč, děti 40 Kč

Slezskoostravský hrad: 30. května, 10-22 hodin, Hradní 1, Ostrava, www.budonahrade.cz
vstupné: dospělí 90 Kč, děti 50 Kč na denní program, na program s koncertem dospělí 200 Kč, děti 150 Kč

Heroické úkoly na hradě

DSC06845

Staré řecké báje ožívají na Horním hradě. Seznamte se s antickými bohy, splňte 13 úkolů, namalujte hrad a naučte se bubnovat v kruhu s ostatními. Zapojit by se měl každý, protože společně se snáze dosáhne cíle.

30. května, 10-17 hodin, Horní hrad, Horní hrad 1, Krásný Les, www.hornihrad.cz
vstupné: dospělí 100 Kč, děti 80 Kč

Tour de Kids

Atmosféru cyklistických závodů a fandících diváků zažijete ve Žďáru nad Sázavou na zábavných závodech pro malé i velké cyklisty. Kdo dojede do cíle, může si zkusit jízdu na motokárách nebo si hrát v herním stanu. O týden později se jede v Pardubicích.

30. května, 13-18 hodin, ovál vedle zimního stadionu, Jungmannova 10, Žďár nad Sázavou, www.tourdekids.cz
startovné: 80 Kč online, 100 Kč na místě

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články