Recept na tyhle měkoučké palačinky mám od své kolegyně, která se inspirovala v kuchařce od Julie Child, ale za ta léta, co je dělá, si recept už trochu poupravila. Je tedy opravdu osvědčený, prošel mnoha testováním. Byl původně hrnkový, já jsem ale vše odměřila, aby byl co nejpřesnější. Pokud však nemáte doma váhu nebo se vám ji prostě nechce vytahovat, zachovala jsem i hrnkové množství. Kromě těsta na palačinky najdete v mém článku i recept na domácí griliáš a kávový krém, takže rovnou můžete připravit plnohodnotný a chuťově vyladěný dezert.
Recept na měkoučké palačinky
Tyto palačinky jsou opravdu vláčné a měkoučké. Jedny z vůbec nejlepších, které jsem kdy vyzkoušela. Tajemství tkví v tom, že těsto dobře drží pohromadě, i když ho na pánev nanesete jen v tenké vrstvě. Skvělou konzistenci mají palačinky i díky tomu, že se smaží pouze nezbytně dlouhou dobu. Nesmí začít hnědnout.
Ingredience:
- 250 ml mléka (hrnek mléka)
- 250 ml vody (hrnek vody)
- 350 g polohrubé mouky (2 hrnky polohrubé mouky)
- 20 g másla + máslo na smažení palačinek
- Špetka soli
- 4 vajíčka
- Semínka z jednoho vanilkového lusku
Postup:
- V míse pomocí metly promíchejte mléko, vodu, rozpuštěné máslo, vejce a špetku soli.
- Za stálého šlehání postupně přidávejte mouku a poté vanilku. Kdyby se vám přece jen udělaly v těstu hrudky, můžete je promixovat tyčovým mixérem.
- Nepřilnavou pánev lehce potřete máslem a nalijte na ni 3/4 naběračky těsta. Těsto vám musí jít rozlít po celé ploše, ale nesmí být moc tlusté.
- Palačinky smažte do světlé barvy. Nesmí být příliš hnědé, jinak nebudou vláčné. Po opečení palačinky skládejte na vedlejší talíř, kde je můžete druhým talířem přiklopit. Zůstanou díky tomu déle teplé a ještě více zvláční.
Recept na domácí griliáš
Griliáš je základní stavební kámen každého cukráře. Už jste si někdy tuhle dobrotu z karamelu a oříšků zkusili připravit doma? Nemusíte se bát, není v podstatě co zkazit. Jenom si musíte dát pozor, abyste nespálili karamel, se kterým potom celkem rychle pracujte, aby neztuhnul dřív, než potřebujete.
Tahle karamelovo-oříšková dobrota se používá třeba do krémů nebo korpusů dezertů, můžete si jí ale posypat třeba ovocné knedlíky, zmrzlinu, šlehačku, lívance, vafle, palačinky, co vás napadne. Dezertu to dodá křupavost, což já miluju všude.
Tradičně se dělá z lískových ořechů, použít ale můžete i mandle, arašídy, vlašské ořechy nebo třeba pekanové ořechy. Já jsem si ho udělala o trochu víc a přebytek jsem dala do malé vzduchotěsné skleničky. Mám ji na lince a občas po ní sáhnu, když potřebuji nějakou dobrotu ještě vylepšit. Nejčastěji si tak ráno upravuji ovesnou kaši. Griliáš také můžete dát do hezké skleničky a darovat ho někomu jako jedlý dárek.
Ingredience:
- 170 g cukru (krystal)
- 100 g lískových ořechů
Postup:
- Na pánvi krátce opražte ořechy. Poté je třením v utěrce oloupejte.
- Cukr vsypte na čistou pánev a na mírném plameni míchejte, dokud se z něj nestane hnědý karamelový sirup. Poté vmíchejte oloupané ořechy.
- Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Nechte chvíli vychladnout, aby cukr ztuhnul.
- Ztuhlou směs nalámejte na kostky. Dejte je do výkonného mixéru a rozmixujte na prášek nebo rozdrťte na hrubější směs.
- Zbytky karamelu na pánvi stačí zalít horkou vodou a během chvilky se rozpustí. Takže ačkoliv se to na první pohled nezdá, umýt to jde snadno.
Různě hrubý griliáš
Já jsem griliáš rozemlela v mixéru úplně na prášek, ale konzistenci si můžete přizpůsobit podle sebe. Pokud ho chcete hrubší, rozdrťte jej třeba válečkem. Také můžete upravit poměr ingrediencí v receptu. Já jsem dala docela dost cukru ‒ můžete ubrat jeho množství, a mít tak griliáš více oříškový.
Kávový krém z mascarpone nejen na palačinky
Kávový krém s mascarpone celý dezert posune na takovou úroveň, že by se podle mého názoru mohl podávat i v nejlepších restauracích. Před servírováním ale ochutnejte, jestli je pro vás dostatečně sladký, a když tak ho trochu přislaďte.
Ingredience:
- 200 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 80 ml silné kávy (doporučuji použít 2 kapsle)
- 80 g moučkového cukru
Postup:
- Vyšlehejte smetanu dotuha.
- K vyšlehané smetaně postupně přidávejte další ingredience ‒ nejdříve cukr, poté kávu a nakonec mascarpone. Šlehejte, dokud se všechny suroviny nepropojí.
Teď máte všechny části dezertu připravené a můžete se pustit do servírování. Palačinky můžete s krémem klasicky zatočit, poskládejte je do trojúhelníčku nebo je navrstvěte do výšky jako dort. Griliáš nasypte navrch. Nejen, že dezert krásně ozdobí, ale bude i příjemně křupat.
Přečtěte si také:
Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma
Vychutnejte si svou oblíbenou kávu ještě výhodněji. Ke dvěma balením zrnkové, mleté i instantní kávy všem držitelům TchiboCard přibalíme jedno další zdarma.