Právě čtete

Nechte si ohledně piva poradit od ženy

3020  
Sdílet: 

Nechte si ohledně piva poradit od ženy

V zemi pivařů, kde se za pivní odborníky považují obyčejně muži, najdete pražskou pivotéku s barem, kde vám s výběrem piva pomůže žena. Je jí Denisa Bílková, která se k pivotéce dle vlastních slov dostala jako slepá k houslím. Nyní ji má už 7 let a plánuje, že si v budoucnu bude vlastní pivo i vařit.

24. 8. 2017 3 min. čtení Redakce
Nechte si ohledně piva poradit od ženy

Denisa si pivotéku otevřela jako pokus o změnu kariéry. Práci v kanceláři s dvaceti dalšími ženami chtěla vyměnit za něco uvolněnějšího, proto dala na radu kamaráda a otevřela si pivotéku, kde ji, jak správně očekávala, čekalo jednání převážně s mužským kolektivem. V té době znala jen velké pivovary, ty menší se musela naučit poznávat za pochodu. „Učila jsem se za provozu. Teď už mám napito hodně piv, už to nejsou desítky ale spíš tisíce,” usmívá se Bílková.

Přestože první pivo ze zvědavosti ochutnala, když jí bylo kolem deseti let, tak první rok v pivotéce rozlišovala pivo jen podle toho, zda jí chutná nebo nechutná. Nyní už má v pivech slušný přehled a to i přesto, že v současné době je na trhu asi 160 druhů a to jen českých piv. „Co stát, to pivní kategorie, v které vyniká a právě ta piva má nejlepší. Nám jdou ležáky, Němcům pšenice a nakuřované, Britové umí stouty a Američanům ipy.”

Pivo téměř pro každého

Jako každý bar, má i Denisa ve své Pivní rozmanitosti své štamgasty. Nejvíc jí baví ti, kteří pečlivě ochutnávají každé pivo a ze svých chuťových pozorování si do notýsků píší poznámky, aby si o nich následně mohli popovídat. Další kategorií častých návštěvníků jsou tatínci na procházce s kočárky i většími dětmi. Tatínek se zastaví na baru a děti si mohou hrát v dětském koutku, který je tu pro ně připravený, nebo na malé zahrádce na dvorku.

Denisu často navštěvují i páry, kdy je muž na ochutnávku něčeho nového natěšen a jeho drahá polovička se děsí, protože pivo nepije. Výběr je ovšem takový, že Denisa dokáže poradit tak, aby od ní všichni odcházeli spokojeni. V pivu už najdete všechny příchutě, od maliny přes koriandr až po chilli. Denisa ovšem popírá, že ochucená piva by byla “jen pro holky”, naopak má i mnoho mužských zákazníků, kteří si ochucená piva vychutnávají. „To byste koukala kolik chlapů a jakých, třeba dvoumetrových jako hora, si dá ochucený,” prozrazuje Denisa.

Všechno musí někam postupovat

V pivní branži je Denisa už dobře zaběhnutá, jak ale sama říká, tak všechno musí někam postupovat. Proto se rozhodla v příštím roce nastoupit na tříletý obor, kde se naučí vše o vaření piva. „Chtěla bych si vyzkoušet uvařit klasický dobrý ležák, ty jsou prý hodně těžký.”

A co je tím hlavním, co se snaží Denisa Bílková svým zákazníkům předávat? „Pivo není jenom žlutá voda, po které se lidi opijou a motají. Existuje tolik pivních stylů, že věřím, že i v něm 95 % lidí, kteří ho i nepijí, si v pivu něco najdou.”

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články