Právě čtete

Nakládaný sýr 2× jinak

15497  
Sdílet: 

Nakládaný sýr 2× jinak

Nakládaný sýr chystáme vždycky před Vánoci. Je to totiž jak skvělý jedlý dárek, tak oblíbené pohoštění pro návštěvy, kterých se u nás tou dobou zastaví opravdu hodně.

23. 12. 2019 3 min. čtení Kryštof & Natálie
Nakládaný sýr 2× jinak

Ostatně sklenička domácího nakládaného sýra je hezký ekvivalent toho, když s sebou přinesete jako pozornost hostiteli lahev dobrého pití. :-)

Kouzlo dobrého nakládaného sýra


U obou našich receptů hraje velkou roli kvalita surovin: čím chutnější sýr, olivy, rajčata apod. použijete, tím bude výsledek povedenější. Zejména mezi sýry jsou rozdíly opravdu znatelné.

Sýr nechte vždy uležet, aby jím prostoupily všechny požadované chutě – pět dnů většinou stačí. Ideální je sklenice umístit na nějaké chladnější místo, například do komory nebo do sklepa. Pokud takovou možnost nemáte, pak doporučuji dát sýry do lednice a počkat si o trochu déle. V pokojové teplotě přes dvacet stupňů je celý proces zbytečně rychlý a sýry vám tak dlouho nevydrží.

Nakládaná feta

Ingredience:

  • 600 g sýru feta (případně sýr balkánského typu)
  • snítka hladkolisté petržele
  • 100 g zelených oliv
  • 100 g černých oliv
  • 100 g sušených rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • kůra z 1 citronu (ideálně v bio kvalitě)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 červená cibule
  • olivový olej

Feta chutná skvěle, ale taky je dražší a ne všude ji mají. Můžete ji nahradit balkánským sýrem, jen pozor, aby nebyl příliš slaný. 

Jak na to:

  1. Sýr nakrájíme na kostičky o hraně přibližně 1,5 cm a přesuneme do větší misky.
  2. Přidáme nahrubo nasekanou petržel, olivy, sušená rajčata a nadrobno nasekaný  česnek.
  3. Do mísy nastrouháme citronovou kůru, přidáme citronovou šťávu a pár lžic olivového oleje.
  4. Vše spolu pečlivě promícháme tak, aby kostičky sýru byly obalené kousky petržele a ostatními ingrediencemi.
  5. Do důkladně umytých a suchých sklenic nejprve dáme na tenké proužky nakrájenou červenou cibuli a poté je plníme sýrovou. Každou vrstvu vždy prokládáme několika proužky cibule.
  6. Když jsou sklenice téměř plné, zalejeme je olivovým olejem. Nevybírejte výrazný olej, ale spíše nějaký jemnější, aby pak nakládaná směs nebyla hořká. Ze sklenic se pokuste dostat co nejvíce vzduchových bublin, zavřete je a nechte proležet.

Nakládaný hermelín

Tento recept je variací na klasický hospodský nakládaný hermelín. Na rozdíl od něj ale sýr pouze nepotřeme utřeným česnekem a neposypeme paprikou, ale připravíme si pro nakládání vlastní pastu z pečené zeleniny. Budete na ni potřebovat tyčový mixér.

Ingredience

Na pastu:

  • 2 červené papriky (lepší je kapie, ale může být i klasická „kulatá“ paprika)
  • 1 palice česneku
  • ½ lžičky sladké papriky
  • ½ lžičky uzené papriky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl
  • pepř

Do sklenice:

  • 8 hermelínů (případně jiný sýr s ušlechtilou bílou plísní na povrchu, například camembert nebo brie)
  • 2 červené cibule
  • celý pepř
  • nové koření
  • 8 bobkových listů
  • snítka rozmarýnu
  • snítka tymiánu
  • 1 chilli paprička (volitelné)
  • slunečnicový olej

Jak na to

Nejdříve si připravíme pastu z pečených paprik:

Hermelíny během přípravy pasty necháme v lednici, aby byly tuhé a lépe se s nimi pracovalo.

  1. Troubu nastavíme na funkci horního grilu. Celé papriky a přepůlenou palici česneku položíme na plech a pokapeme trochou olivového oleje. Během pečení pravidelně otáčíme, dokud nezčerná celý povrch papriky.  V mezičase si můžeme připravit koření, bylinky a nakrájet cibuli a chilli.
  2. Když jsou papriky na povrchu černé, vyndáme je z trouby a vložíme do mikrotenového sáčku, kde je necháme zapařit a vychladnout. Po vychladnutí z nich snadno sloupeme spálenou slupku, zbavíme stopky a semínek. Dužina nám poslouží jako základ paprikové pasty. Upečený česnek nemusíme zdlouhavě loupat, stroužky se dají ze slupek snadno vymáčknout. Česnek pečením ztratí svoji štiplavost a trochu zesládne, proto se nebojte použít celou palici.
  3. Papriku a česnek dáme do hluboké mísy, přidáme zbylé ingredience a rozmixujeme tyčovým mixérem. Uzená paprika není nutná, ale podpoří chuť pečených paprik. Dochutíme solí a pepřem. Pasta by měla mít hustější konzistenci, aby později z hermelínu nevytékala ven.
Výsledná pasta bude vypadat takto

Pak se pustíme do nakládání:

Sklenice by měly být perfektně čisté a suché, jinak se obsah začne brzy kazit.

  1. Když je pasta hotová, vyndáme hermelín z lednice, překrojíme ho podélně napůl a potřeme ho zevnitř pastou. Poté k sobě obě poloviny přiklopíme.
  2. Podle velikosti skleničky, ve které budeme sýr nakládat, ho překrájíme svisle na menší kousky, na poloviny nebo na čtvrtiny. Je to i praktické, jelikož ne vždy má doma člověk chuť si dát celý hermelín. :-) Také se snadněji jí a pro návštěvu můžete servírovat pouze s vidličkou jako jednohubky. Na krájení hermelínu je ideální použít nůž určený přímo na sýry, méně se na něj lepí.
  3. Na dno sklenice dáme na proužky nakrájenou červenou cibuli, pár kuliček pepře a kuličku nového koření a bobkový list. Poté vkládáme kousky hermelínu a dále vrstvíme bylinky, nakrájenou papričku, cibuli a hermelín tak, aby sklenice hrála různými barvami. Když je obsah sklenice přibližně dva centimetry pod hrdlem, vše zalijeme slunečnicovým olejem, který musí na povrchu tvořit jednolitou vrstvu. Sklenici poté zavřeme, poklepeme s ní o pracovní desku a pomocí naklánění se snažíme vyhnat všechny vzduchové bubliny.

Přejeme vám dobrou chuť!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články