Právě čtete

Muži a jejich svetry

3633  
Sdílet: 

Muži a jejich svetry

S jistotou se dá říct, že mezi všemi kousky oblečení, pokud pomineme šály a šátky, svetr jako jediný dokáže nejvíce napovědět o povaze svého nositele. Není to ani tričko s nápisem, které mají tak rádi pohovkoví revolucionáři, a ani klobouky, které jsou obzvlášť v Česku něčím jako osmý div světa, ale opravdu je to svetr.

19. 11. 2014 3 min. čtení Redakce

Existuje totiž neuvěřitelné množství úpletů různé hrubosti a barvy – od těch nejjemnějších bavlněných až po ty tradiční se vzory a copánky, které nenápadně připomínají teplo rodinného krbu. A právě díky tomu, že nabídka těchto huňatých a zároveň naprosto klíčových kousků v každém šatníku je velká, každý má možnost vyjádřit svůj pohled na svět a chápání stylu jako takového.

Leckdy stačí podívat se pouze na rukávy svetru svého protějšku a podle toho, v jakém jsou stavu, a hned víte, na čem jste (to se týká i frekvence nošení stejného kousku během jednoho týdne). Nezabíhejme ale příliš daleko, pojďme se radši podívat na pět typů mužů podle svetrů, které nosí. Je dost pravděpodobné, že dva až tři takoví právě sedí vedle vás. Odhalte je dřív, než bude pozdě.

1) Rebel

Rebel není jen slovo nebo drsný účes, rebel je styl života. Znáte takové ty kluky ze střední, kteří nejvíc kecají, provokují, nejdříve ze všech začnou pít a kouření neopustí ani po letech. Nemají problém s tím vyjádřit svůj názor a případně se pro něj i porvat. Nemusí se jednat ani o záležitost celostátní významnosti, občas stačí jen špatný pohled a zasednutí místa v hospodě. Tam je totiž rebel král, sedí si v rohu, aby o všem měl přehled. A mezi tím, co má ten přehled, sem tam odhodí a znova oblékne svetr ve stylu Jamese Deana. Proč? Protože rebel ví, co dělá.

pulovr, nátělník s dlouhým rukávem, bluzon

2) Architekt

S architekty je to těžké. Zkuste si pár let posedět na ČVUT a už nikdy nedokážete v klidu jezdit metrem, protože víte, jak se staví. Anebo si představte nejslavnějšího českého novináře píšícího o architektuře Adama Gebriana, který musel obor vystudovat, aby si uvědomil, že vlastně navrhovat stavby ani nechce. A takový nebo podobný člověk, který během zkoumání půdorysu kavárny nevěřícně zírá na výšku vašich podpatků, rozhodně nepodcení složitost tvaru na svém svetru. Je přeci architekt, jen to slovo zní jako stavba.

pletená šála, mikina

3) Student 

Být studentem je skvělá věc. Člověk má v podstatě několikrát možnost úplně změnit svůj svět a to, jak ho lidé vnímají. A také, že to dělá. Pokud ještě studujete, tak jste si bezesporu všimli, že každý nový semestr tamhle Pepa, Petr a Vláďa vypadají tak zvláště jinak. A pokud máte dítě, vidíte to i doma, tudíž gratulujeme, jste hned u zdroje! Student zkouší, mění a vzteká se a jeho svetr je tomu důkazem.

žakárový pulovr

4) Flegmatický kliďas

Kliďas toho moc neřeší, a už vůbec ne svůj svetr. Pokud se ho nebudete snažit obléknout do růžové, tedy pardon, lososové, nejspíš se neozve ani u čtverečků, ani u copánků. Nejdřív ho oblékala máma s babičkou a teď nejspíše přítelkyně či průbojnější kamarád, který ho všude tahá se sebou. No jo, nedá se nic děla, zato až ho budete mít doma, oblékat ho budete vy a to má i svou výhodu.

tvídový pulovr

5) Švihák, dříve dandy

Pokud ve svém okolí máte šviháka, víte o tom. Nemusí to být ani ty poslední trendy, ale klasická univerzitní sada – sako, vesta, svetr, košile, to je jeho. Čím víc vrstev, tím vícekrát je člověkem. Nejspíše si nevezme maminčin vánoční dárek se soby a Santou, ale barevný, tenký svetřík, to rozhodně ano. A pozor, švihák nepohrdne ani šálou. Jenže pak je otázka, čí bude ta skříň v předsíni? Vaše, nebo jeho?

pletený pulovr

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články