Právě čtete

Normcore ikony

2956  
Sdílet: 

Normcore ikony

Žádný módní trend se neobejde bez svých ikon a průkopníků a ani normcore, který jsme vám minulý týden u nás na blogu představili, není výjimkou.

11. 11. 2014 3 min. čtení Redakce

Kombinování jednoduchých věcí tak, abyste nevyčuhovali z dalších sedmi miliard lidí, sice vypadá na první pohled jako hračka. Nicméně pořád tady jsou ikony, které pomohly svým intelektem a náležitým vzhledem přesvědčit těch dalších sedm miliard lidí, že vypadat tak trochu jako zbytek lidstva, není nic špatného. A co víc, že to může mít i styl.

Všichni z Beverly Hills 90210

U tohohle legendárního seriálu se psala historie normcoru. Byli v něm obyčejní mladí lidé, kteří řeší vztahy, a mají na sobě oblečení, které jim koupila máma v krámku hned vedle obchodu se zeleninou. No dobře, takhle to asi nebylo, přeci jenom se děj odehrává v Beverly Hills a všudypřítomné děsně drahé vily nedovolují jejich majitelům nakupovat v krámku na rohu. Ale působí to tak. Asi si tehdy autoři řekli: „Proč odvádět pozornost člověka se kterým mluvíte nějakou blůzou, když si můžete vzít nenápadné triko.“

Steve Jobs

Tento skromný muž, který nedokončil vysokou školu, ale dokázal z ničeho vybudovat technologické impérium značky Apple, po sobě zanechal i jiný odkaz než jenom všudypřítomné selfie telefon za cenu přes deset tisíc, kterému se rozbije displej při pádu z dvou metrů. Oblečení, které si jinak dost bohatý Steve vybíral, totiž bylo natolik jednoduché, že když jste ho potkali někde na ulici, nikdy byste ho na geniální mozek asi netipovali. Obyčejné džíny, černý rolák a konfekční tenisky, to byl Jobsův recept na normcore – být nenápadný, nepřitahovat zbytečnou pozornost, ale zato vyčnívat svou osobností.

Barack Obama

Pokud americký prezident Barack Obama zrovna neřeší světový mír nebo americké vnitropolitické problémy, tak je v reálném životě absolutně normcore. Když třeba hraje vůbec nejoblíbenější americký sport baseball, nerozeznali byste mocného amerického muže od obyčejného taťuldy, který předvádí dětem, jak držet pálku a nadhazovat. Většinou má na sobě klasickou kombinaci oblečení – džíny, mikinu a tenisky. Proč by ostatně řešil něco víc?

Jenifer Aniston

Rachel je jednoznačná ikona pro ženský normcore. Je to taková normální seriálová holka, která strávila nějaký čas v manželství s Bradem Pittem, a lidi si podmaňovala hlavně svým úsměvem, ne žádnou extravagantní kombinací oblečení. Jen se zeptejte jakéhokoliv chlapa, která ze tří ženských postav seriálu Přátelé je nejhezčí, a nejspíš uslyšíte jméno Rachel.

El Bunda

Skoro každý, kdo má doma televizi, zná legendární seriál Ženatý se závazky a jeho hlavní postavu věčně zpruzeného Ela Bundy. A ačkoliv se jeho košile, vytahané kalhoty od obleku a bunda jak na houby většinou objevuje v souvislostech mizerně fungující domácnosti, tak je asi ta nejosvědčenější normcore kombinace, kterou s trochou úsilí dokážete pozvednout i na vyšší úroveň.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články