Na mrkvovém dortu miluji, jak je nenáročný. Potřebujete jen klasickou dortovou formu na pečení a mixér se šlehacími metlami na krém. Sypké i tekuté suroviny stačí jen promíchat, těsto nalít do formy a následně upéct. Jakmile korpus vychladne, zbývá už jen potřít ho krémem. Ten korpus zjemní a ještě více zvláční.
Vyberte správnou mrkev
Mrkev by měla být co nejčerstvější, ta má dost šťávy. Hodně ovlivní chuť a vláčnost korpusu.
7 tipů na zdobení dortu
Abyste dort hezky ozdobili, není potřeba být vyučeným cukrářem. I bez velkých zkušeností ho můžete ozdobit krásně a současně jednoduše.
- Korpus podélně rozkrojte, aby vznikly dvě části. Spodní část potřete třetinou krému a pak přiklopte druhou částí. Zbytkem krému potřete dort ze všech stran. Použijte plochý nůž, pomocí něho krém hezky uhladíte.
- Zdobení ve stylu tzv. nahého dortu vám práci dost usnadní. Korpus se totiž nepotírá krémem ze všech stran. Jednoduše každé patro i povrch dortu potřete krémem, ozdobte ovocem či ořechy a je hotovo.
- Strany můžete ozdobit nadrcenými ořechy. K mrkvovému dortu perfektně sedí vlašské nebo mandle.
- Povrch můžete zdobit buď celý, nebo jen jednu jeho stranu. Obě varianty vypadají efektně.
- Zdobte ovocem, ořechy nebo čerstvou mrkví. Přidejte i čerstvé bylinky, použijte třeba meduňku nebo mátu.
- Mrkev můžete nastrouhat najemno nebo škrabkou na brambory vytvořit plátky. V obchodech s cukrářskými potřebami seženete i mrkvičky z marcipánu.
- Velkou parádu udělají i jedlé květy, dejte ale pozor, abyste dort zdobili jen těmi určenými ke konzumaci.
Recept na mrkvový dort s kávovým krémem
Uvedené ingedience vám vystačí na dort pečený ve formě o průměru 16 cm. Počítejte, že příprava vám zabere asi 45 minut a 2 hodiny budete dort chladit.
Suroviny na korpus:
- 100 g hladké pšeničné mouky
- 50 g celozrnné pšeničné mouky
- 150 g najemno nastrouhané mrkve
- 100 g najemno namletých vlašských ořechů
- 10 g vanilkového cukru
- 1 lžička skořice
- 8 g kypřicího prášku do pečiva
- 120 g cukru
- 2 vejce
- 100 ml oleje
- 70 g bílého jogurtu
- 1 lžička másla a strouhanka na vymazání a vysypání formy
Na krém a ozdobení:
- 150 g smetany ke šlehání
- 150 g plnotučného tvarohu
- med nebo cukr podle chuti
- 1 lžička instantní kávy (nebo více podle chuti)
- vlašské ořechy
- 1–2 čerstvé mrkve
- čerstvá máta
Postup:
- Ve větší míse smíchejte mouky, mrkev, ořechy, vanilkový cukr, skořici a prášek do pečiva.
- Ve druhé vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Pak zašlehejte olej a bílý jogurt.
- Formu vymastěte máslem a vysypejte strouhankou.
- Tekutou směs přilijte k sypké a promíchejte. Těsto vlijte do formy. Pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Upečený korpus nechte vychladnout na mřížce.
- Mezitím si připravte náplň. Ušlehejte smetanu ke šlehání s kávou do tuha. Pak přimíchejte tvaroh, med nebo cukr.
- Korpus rozřízněte na dvě části. Spodní potřete 1/3 krému. Na něj položte druhou část a zbytkem krému potřete povrch a strany dortu.
- Strany ozdobte nahrubo nasekanými ořechy, povrch ozdobte celými kusy ořechů. Pomocí škrabky na brambory z mrkve vytvořte plátky. Stočte do ruličky. Pokládejte na jednu stranu dortu. Dort dejte do lednice na dvě hodiny vychladit. Podávejte s čerstvou mátou.
Jak udělat mrkvový dort trochu jinak?
Ořechy, rozinky, různé druhy mouk nebo kombinace koření. S korpusem na mrkvový dort si opravdu můžete vyhrát.
A to samé platí pro krém, který můžete obměňovat a vylepšovat podle svých chutí a představ. Jako základ se nejčastěji používá čerstvý sýr, ale můžete využít i tvaroh (jako já v receptu výše), ricottu nebo mascarpone.
Krém osobně nejraději ochucuji medem, vanilkovým extraktem a citrónovou nebo limetkovou šťávou. Nebojte se experimentů! Krém můžete ochutit i skořicí, pomerančovou kůrou nebo třeba kávou.
Přečtěte si také:
Vše na vaření a pečení
Na Tchibo.cz najdete vše, co se vám bude hodit v kuchyni.