Ano, už je na čase vyhrabat z písku či pilin, ve sklípku uloženou, poslední mrkev z podzimní sklizně na světlo. Dobrá nerychlená, v mém případě domácí farmářská mrkev je ještě pořád nasládlá a chutná, i když už ne tak šťavnatá. A ta se právě v případě mrkvánků hodí.
Zbytečně moc tekutiny by vyžadovalo o to víc mouky a to by se nám vůbec nehodilo. Máslíčko si pěkně do mouky nastrouhejte. Bude se vám s ním lépe pracovat a hnětení těsta rukama bude o to rychlejší. Celé je to vůbec rychlovka. A myslím, že skvělá příležitost na pečení s dětmi. Však mě také na tento recept navedla naše fotografka Petra. Její děti se po mrkváncích můžou utlouct. A já taky.
A jestli nemáte sklep s vlastní mrkví a home made povidla, tak se taky nic neděje. Bio mrkev se dá koupit už v supermarketu a meruňková marmeláda od mamky bude určitě taky fajn. A pozor! 4. dubna se slaví celosvětový Den mrkve. To máte dost času si tuhle dobrotu ozkoušet a oslavovat skvělou oranžovou zeleninu pro její léčivé účinky na oči klidně celý rok.
Suroviny:
210 g špaldové mouky
140 g nastrouhané mrkve
140 g másla
1/2 prášku do pečiva s vinným kamenem
povidla
Postup:
Mouku smícháme na vále s kypřícím práškem, přidáme mrkev a postrouháme máslem. Rukama vytvoříme pěkné těsto, které vyválíme válečkem na pomoučeném vále asi na 2-3 mm tloušťky, a rádýlkem nebo nožem vykrájíme čtverce. Ty naplníme povidly a přehneme do tvaru šátečku. Vidličkou stlačíme okraje trojúhelníčků k sobě. Pečeme na 180 °C asi 30 minut.