Právě čtete

Jsme to, jak spíme?

78671  
Sdílet: 

Jsme to, jak spíme?

„Nejlepší na porodu je, že už zase můžete spát na břiše.“ Když jsem si to nedávno přečetla, byl to aha moment jako blázen. Došlo mi totiž, že už jsem skoro zapomněla, že jsem někdy spala i jinak než podložená polštáři nebo potom na boku, s rukama nataženýma do postýlky. A nemůžu se zbavit myšlenky, jestli je moje současná spánková poloha jenom praktická reakce těla, anebo má vliv i na to, kdo jsem? Každý ze způsobů, jak se můžeme večer uložit, má totiž svoje vysvětlení i v psychologii.

17. 10. 2018 7 min. čtení Olga Sládková
Jsme to, jak spíme?

Pravda je, že během života už jsem svou spací polohu několikrát změnila, a vždycky to bylo v době velkých životních změn.

Když jsem si dělala pořádek v tom, co tedy která poloha znamená a jaký má vliv na moje tělo, našla jsem spoustu rozesetých informací. Tak jsem je shrnula do jednoho samostatného povídání.

Když spíte na zádech

Spaní na zádech je ilustrátory dětských knížek považováno za standard. Stejně tak designéry spacích pytlů, hamak a zavinovaček. A když nepoužijete moc polštářů, je dobré i pro páteř. Pokud máte problémy s bederní páteří, možná vám odborník vysloveně doporučí usínat na zádech s pokrčenýma nohama. Naopak nevýhoda je, že v poloze na zádech nějaké to zachrápání ujede občas snad každému. A riziko spánkové apnoe (krátkodobého vynechání dechu) je vyšší než v jiné poloze.

Na hvězdici, s rukama nad hlavou

Povlečení pro sladký spánek v každé poloze najdete na e-shopu Tchibo

Ať už máte ruce za hlavou, držíte si polštář nebo prostě zabíráte celou postel, sebevědomí se vám nedá upřít. Do nového dne vstupujete s nadšením a optimismem, rádi zkoušíte nové věci a potkáváte nové lidi.

Ani se nedivím, že tuhle polohu preferuje i většina miminek a malých dětí – nejsebevědomějších a nejzvědavějších tvorů vůbec. Rozvalit se a vůbec nedbat na to, jak se tváří okolí, to už prostě chce určité sebevědomí.

Slušňácky, s rukama podél těla

Povlečení pro sladký spánek v každé poloze najdete na e-shopu Tchibo

Je-li na vás pohled jako z příručky, pak se zřejmě nespokojíte jen tak s něčím. Vysoké nároky máte na sebe samé i na své okolí. Jste prostě trochu přísní, na druhou stranu si vás lidé váží. Málokdy je odmítnete a vaše slovo zkrátka platí. I když nemáte potřebu to hlasitě šířit do světa a jedete si spíš to své.

Soukromě si představuju, že v téhle poloze spí všichni jedničkáři a celkově dokonalí lidé. Takže s charakteristikou bych i souhlasila. Prostě dokonale estetická poloha pro stejně povedené osobnosti.

Víte, proč jsou postele na zámcích tak krátké? Ne, není to proto, že by byli lidé o tolik drobnější než dnes – a nemá to moc společného ani s údržbou účesů. Lidé jen věřili, že pokud si lehnou, zemřou. Proto si podestýlali záda polštáři a spali tak prakticky vsedě. Nerozcuchané vlasy byly jen příjemným bonusem.

Jestliže tak spíte i vy, nejspíš z praktického důvodu, že se vám tak lépe dýchá. Pozor, může to znamenat i dlouhodobý chronický problém, takže se raději zastavte u lékaře. Z pohledu psychologie taková poloha naznačuje potřebu mít přehled a kontrolu – nad prostorem, sebou samým i svým osudem.

Když spíte na boku

Spíte spíše na pravém, nebo na levém boku, nebo to střídáte? Zatímco z pohledu psychologie na tom zase tak nezáleží, z pohledu lékaře je to rozdíl. Zatímco při spánku na levém boku je lépe vašemu žaludku (takže ideální poloha pro odpoledního šlofíka po dobrém obědě), při spaní na pravém boku odpočívá srdce, játra i ledviny. Můžete-li se tedy rozhodnout, na noc doporučuju spíše spaní na pravém boku.

Schoulení do klubíčka

Povlečení pro sladký spánek v každé poloze najdete na e-shopu Tchibo

Stočit se do klubíčka a bezpečí jako veverka v hnízdě – usínáte-li takto, vaše duše volá po soucitu, ochraně a porozumění. Možná to je jenom chvilková záležitost, pokud tak usínáte odjakživa, patříte mezi citlivé duše. I přes vnější sebejistotu se uvnitř cítíte plaší a zranitelní, jen tak někomu nedůvěřujete a navázání vztahu vám chvíli trvá. Na druhou stranu, když už se s někým dáte dohromady, jste věrní a laskaví. Je pro vás důležité cítit harmonii a podporu blízkých.

Do klubíčka se stočím, když je mi hrozně smutno a usínám mezi vzlyky. A když chci být přikrytá růžovou chlupatou dekou a aby mi u toho někdo četl pohádku. Takže s citlivostí naprosto souhlasím.

Prkno na hraně

Povlečení pro sladký spánek v každé poloze najdete na e-shopu Tchibo

Spíte na boku, s rovnýma nohama a rukama podél těla? Pak se s vámi vaši blízcí zřejmě nenudí. Baví vás chodit mezi lidi a zkoumat, co v nich vězí. Milujete smích a legraci, a protože máte sebevědomí a nestydíte se za to, občas si děláte šprťouchlata z ostatních.

Jak těžké asi musí být udržet se v téhle poloze? To si vůbec neumím představit – ale třeba to může být dobrý vtip?

Stabilně na boku

Povlečení pro sladký spánek v každé poloze najdete na e-shopu Tchibo

Máte rádi svůj klid a pohodu. Věci si plánujete, promýšlíte a v zásobě máte i náhradní řešení. Proto vás jen máloco rozhodí a vaše sliby mají ocelovou platnost. Když náhodou dojde na nějaký ten nečekaný zvrat, díky svému optimismu se rychle otřepete – a nabídnete pomocnou ruku příteli v nouzi.

V téhle poloze se dobře spí i na tak netradičních místech, jako je noční vlak nebo knihovna. A takové věci chtějí dávku klidné sebejistoty a svým způsobem i odvahy. Takže nemám nic proti.

Běžec – na boku s rukama před sebou

Povlečení pro sladký spánek v každé poloze najdete na e-shopu Tchibo

Vypadáte ve spánku, jakobyste před něčím utíkali? V bdělém stavu se vám to stane málokdy. Jste opatrní a když už se pro něco rozhodnete, stojíte si za svým a neustoupíte ani o krok. Má to své výhody, s klidem se držíte svého, nenecháte si věšet bulíky na nos ani se zbytečně nerozčilujete. I proto vás mají kamarádi v oblibě.

Představuju si, jak si tenhle člověk v natažených rukách drží peřinu a polštářek ­– a je mi naprosto jasné, že ho nepustí ani za nic. Neústupnost tedy rozhodně.


Při spaní na boku je tělo vystaveno gravitaci z úplně jiného směru, než je obvyklé. Zvláště pokud spíte pořád na jedné straně, můžete po čase objevit nesrovnalosti ve vráskách na obličeji nebo na prsou. Co s tím? Zkuste měnit strany a co se prsou týče, pomůže malá finta. Vložte si mezi ně malý polštářek, který je udrží na svém místě. (Podprsenku na noc určitě sundejte, zvláště tu s kosticemi. V podpaží jsou mízní uzliny kterým se smáčknutí pod gumou nebo kovem vůbec nelíbí.)

Když spíte na břiše

Spaní na břiše je dobré pro trávení a pomáhá i při menstruačních bolestech. Na druhou stranu, protože není možné dobře dýchat přes polštář, člověk nikdy neleží zcela rovně a páteř po čase protestuje. Co na to ale duše?

Hvězdice s tváří dolů, nebo jen vytočenou kvůli dýchání

Povlečení pro sladký spánek v každé poloze najdete na e-shopu Tchibo

Jen tak před něčím se nezastavíte a rozhodně se nenecháte omezovat. Jste velmi samostatní, poradíte si se vším, co před vás život postaví. Životní směr ostatně umíte určit i jiným lidem. Nicméně pro jejich protesty nemáte pochopení, a pak buď odcházíte, nebo umíte vybouchnout – vztekem i radostí. Nuda s vámi rozhodně nehrozí.

Originální poloha pro originální lidi. Vůbec bych se nedivila jejich vůdcovským schopnostem – protože vymyslet něco a pak to ještě opravdu realizovat, to jsou věci které přitahují.

Střelec – na břiše s pokrčenou nohou

Povlečení pro sladký spánek v každé poloze najdete na e-shopu Tchibo

Je to na břiše, není to na břiše? Stejná nerozhodnost platí i v dalších sférách vašeho života. Dlouho nevíte a pak pic ho, málokdo ví, co od vás čekat a občas to vlastně nevíte ani vy sami. Jste tak trochu chameleoni a někomu to může vadit – ve skutečnosti ale od okolí potřebujete jen trochu klidu a stability.

Poloha která vypadá jako ta „stabilizovaná“, co nejspíš znáte ze zdravovědy v autoškole? Co jiného si taky zvolit, když se svět kolem točí moc rychle. S touhle charakteristikou naprosto souhlasím.

Víte, co se skrývá v polštáři?

Spíte-li na břiše (nebo prostě v poloze, kde se obličejem opravdu hodně otíráte o polštář), měli byste věnovat zvýšenou péči jak svému obličeji, tak stavu polštáře. Dost mě totiž vyděsilo, když jsem zjistila, že po pěti letech používání tvoří roztoči až 10 % hmotnosti polštáře.

Od té doby, co spím na boku kvůli dcerce, se rozhodně nezapomínám pečlivě odličovat a povlečení střídám častěji než předtím (polštář se v takovém případě hodí střídat i dvakrát týdně).

Ráno mě budí světlo a mrňous vedle spokojeně chrupká. Jsem trochu rozlámaná, protože mezi sny jsem svou polohu změnila snad stokrát. Bojovala s polštářem, dekou, točila se z boku na bok, ze zad na břicho a zpět. Co to o mně říká? Snad to odráží tohle zvláštní životní období, kdy se pohybuji hned v několika oblastech – a v každé je moje sebevědomí jinak vysoké. Například po náročné jízdě autobusem (doprovázené jekotem unaveného dítka) by se chtěl do klubíčka schoulit asi každý.

A jak to máte vy?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články