Právě čtete

Medový dort s kávovým krémem. Osvědčená klasika, kterou milujeme

13643  
Sdílet: 

Medový dort s kávovým krémem. Osvědčená klasika, kterou milujeme

Medové dorty jsou pracnějším dezertem, ale odměnou vám bude fantastická chuť. Tohle má většina medových dezertů společné. Vyzkoušejte klasiku s krémem vylepšeným kávou.

2. 6. 2020 3 min. čtení Erika Pilátová
Medový dort s kávovým krémem. Osvědčená klasika, kterou milujeme

Když chci připravit pro návštěvu k odpolední kávě dezert, který všichni milují, vždycky sáhnu po medovém dortu. Neznám totiž snad nikoho, kdo by ho neměl rád. Pro mě je jeho chuť jako pohlazení. To asi právě díky medu, který dezertu přidává příjemně hřejivou chuť.

Příprava je někdy náročnější

Co se týká pečení korpusů, mnohokrát jsem se už setkala s tím, že postup leckoho odradil. Zdá se být totiž mnohem složitější než běžné korpusy.

Musím souhlasit, že příprava je o něco pracnější, ale věřte, že to určitě zvládnete a odměnou vám bude dokonale lahodný dort. A v čem je tedy příprava tohoto korpusu tak jiná? U klasických dortů jsme zvyklí na to, že upečeme jeden velký korpus a ten poté několikrát prokrojíme, abychom ho mohli naplnit krémem. Při přípravě tohoto dortu se ale peče každý jeden plát samostatně. A to pořád dokola, dokud jich není dostatek. Ale nebojte! Samotné pečení, na rozdíl od velkých piškotových korpusů, trvá jen několik málo minut.

Křupavé ořechy a karamelové zdobení

 K medové chuti se perfektně hodí nejrůznější ořechy (já mám ráda třeba obměnu s pekanovými) nebo také karamel.

Ořechy často používám kromě základního postupu také ke zdobení. Někdy je ponechám v celku, jindy nahrubo nasekám. Poslední dobou jsem si oblíbila pekanové ořechy, ale skvěle se hodí také vlašské nebo lískové. Karamel zase používám jako netradiční zdobení. Rozpustím cukr a poté karamel nechám po lžíci stékat na pečicí papír v nejrůznějších tvarech. Když zatvrdne, opatrně ho odlepím a už mohu zdobit. Takové dekorace ale přidávám až těsně před servírováním – v lednici mohou navlhnout a poničit se.

Připravte si k dezertu skvělou kávu

Připravte si k dezertu skvělou kávu

Vyberte si svoji oblíbenou na Tchibo.cz

Do e-shopu

Medový dort s kávovým krémem

Protože peču tento dort opravdu často, hledám i nejrůznější obměny, jak ho ochutit. Tentokrát jsem zvolila netradičně kávový krém a rozhodně to byla trefa do černého. Tato varianta je u nás doma zdaleka nejoblíbenější. Příprava mi většinou trvá hodinu a dalších 45 minut zabere pečení.

Ingredience na korpus:

  • 250 g másla
  • 280 g třtinového cukru
  • 3 lžíce medu
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 100 ml mléka
  • 3 vejce

Ingredience na krém:

  • 500 ml mléka
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 2 lžíce dětské krupičky
  • 2 vanilkové cukry
  • 200 g másla
  • 1 salko
  • Na dokončení: 150 g mletých ořechů

Postup:

  1. Do mísy dejte nakrájené máslo, cukr a med. Pak nechte vše rozpustit ve vodní lázni.
  2. Postupně přidávejte mouku smíchanou s jedlou sodou a vlažné mléko. Vše ještě prohřejte.
  3. Nakonec do těsta přidejte rozšlehaná vejce a vše důkladně promíchejte. Výsledkem by mělo být tekuté těsto bez hrudek.
  4. Hotové těsto rozdělte na 6 dílů. Spodní díl formy o velikosti 23 cm vyložte pečicím papírem. Rozetřete na něj vrstvu těsta.
  5. Takto upečte postupně 6 korpusů. Každý pečte 7–8 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
  6. Z vychladlých plátů odkrojte okraje, rozdrobte je a smíchejte s mletými ořechy. Pak se pusťte do přípravy krému.
  7. Do rendlíku nalijte mléko, přidejte kávu, krupičku a vanilkový cukr. Uvařte hustou kaši a nechte ji vychladnout. Pak do ní zašlehejte změklé máslo a salko. Hotový krém dejte na chvíli do chladu.
  8. Na podnos položte první plát, potřete vrstvou krému a takto pokračujte s dalšími pláty. Zbylým krémem pak potřete celý dort.
  9. Nakonec dort posypte směsí nadrceného těsta a oříšků. Dort opatrně přikryjte potravinovou fólií a nechte uležet aspoň do druhého dne, ale prospěje mu i den navíc.
  10. Hotový dort můžete dozdobit jedlým kvítím, ořechy, karamelovými nebo čokoládovými ozdobami.

Tip na jinou variantu krému

Pokud zrovna nebudete mít chuť na kávový krém, zkuste si připravit základní krém s vanilkovým cukrem. Tady je můj recept.

Ingredience:

  • 500 ml mléka
  • 80 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 3 vanilkové cukry
  • 200 g třtinového cukru

Postup:

  1. Z mléka a mouky za stálého míchání uvařte hustou kaši.
  2. Nechte ji vychladnout a pak do ní zašlehejte máslo a oba cukry.

Medový dortík můžete připravit i jako narozeninový. Výhodou je, že vypadá krásně sám o sobě, a když na to přijde, vůbec ho nemusíte zdobit. Je ale třeba plánovat dostatečně dopředu, aby se dort stihl před podáváním správně uležet. Jen tak bude mít tu správnou konzistenci.

Výbava nejen na pečení dortů

Výbava nejen na pečení dortů

Vše, co se vám bude hodit, najdete na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články