Právě čtete

Máslo proti striím

3774  
Sdílet: 

Máslo proti striím

Máslo můžete používat nejen při nápravě již vzniklých škod, ale taktéž jako prevenci nejlépe po horké relaxační koupeli.

20. 4. 2017 2 min. čtení Redakce
Máslo proti striím

Pod pojmem strie se ukrývají malé jizvičky vznikající při rychlém nárůstu tělesného objemu, se kterým se kůže již nedokáže vyrovnat. Důležitou roli hraje růst, výkyvy váhy a především stres, při kterém naše tělo produkuje kortizol, díky němuž začne organismus automaticky ukládat mnohem více tuku, a tak dochází k rychlému přibírání na váze.

Nejčastěji se se striemi setkáváme při těhotenství, a to zejména v osmém měsíci, kdy je kůže již napnutá nadoraz. Nezřídka kdy tato nepříjemnost taktéž postihne mladé dívky, které vyrostou tak rychle, že se kůže na některých místech těla nestihne dostatečně adaptovat. Nejrizikovějšími částmi těla jsou stehna, boky, břicho, prsa a ruce, nicméně tyto jizvičky mohou vzniknout kdekoli jinde.

Prevencí nic nezkazíte
Ačkoli se může z části jednat o dědičný či jinak neovlivnitelný úkaz, správnou prevencí nic nepokazíme. Jedním z nejdůležitějších faktorů je pitný režim a správné stravování bez zbytečných tuků a cukrů. Velmi podstatné jsou taktéž prokrvující masáže (můžeme provádět například jemným kartáčkem) a pravidelné promazávání náchylných partií. Co se týče vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek, důležitost je kladena především na vitamín E a dostatek kolagenu, který lze jako doplněk stravy zakoupit v lékárnách. A v neposlední řadě musíme taktéž zmínit i pravidelný pohyb, který posiluje nejen svaly, ale zpevňuje kůži a činí ji pružnější a odolnější.

Připravili jsme pro vás jednoduchý recept na výrobu šlehaného másla proti striím, které nejen, že obsahuje mnoho výživných látek podporujících pružnost pokožky, také je díky bambuckému máslu a olejům dostatečně mastné, a dlouhodobě tak zabrání kožnímu vysušení. Podstatnou součástí je dále gel aloe vera věhlasně užívaný pro své jedinečné antioxidační, antibakteriální a proimunitní látky – v kosmetice je také hojně užíván díky regeneračním schopnostem pokožky a posílení krevního oběhu. 3

Jak vyrobit máslo proti striím?

Suroviny

50 g bambuckého másla
20 g makového oleje
5 g šípkového oleje
30 g aloe vera gelu
5 kapek vitamínu E
2 kapky levandule
5 kapek konzervantu Cosgard

1

Postup

Na mírném ohni rozpustíme bambucké máslo, ke kterému přidáme oba oleje. Když se ingredience dokonale propojí, vypneme plamen a přidáme Cosgard, aby nám máslo déle vydrželo, a levandulový esenciální olej pro příjemné provonění. Vše necháme zchladnout a uložíme cca na 10 minut do lednice či za okno.

Když obsah trochu ztuhne, začneme jej pomalu a důkladně prošlehávat kuchyňským šlehačem. Po prvním prošlehání přidáme zbytek ingrediencí a poté šleháme tak dlouho, dokud se nevytvoří krásně nadýchané máslo. Pokud má stále tekutější konzistenci, vraťte jej na pár minut zpět do lednice.

2

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články