Právě čtete

Jak jsme si s dcerou vyrobily masopustní masky z papírmaše

1380  
Sdílet: 

Jak jsme si s dcerou vyrobily masopustní masky z papírmaše

Hurá, bude masopust! Masopustních oslav se můžeme účastnit v desítkách měst po celý únor. Je to veselá slavnost pro malé i velké, plná hudby, jídla a krásných masek. V průvodu této stovky let staré pohanské tradice potkáte různá zvířata, mystické bytosti nebo stará povolání.

11. 2. 2023 2 min. čtení Adéla Zrzavá
Jak jsme si s dcerou vyrobily masopustní masky z papírmaše

Na každém masopustu skoro určitě spatříte např. medvěda či kobylu. Ale pozor! Chcete-li se masopustu zúčastnit, musíte si svou masku sami vyrobit. Prozradím vám jednoduchý návod na výrobu zvířecí masky technikou papírmaše. Tvoření bude velkou zábavou pro vás i vaše děti. Jen si výrobu masky doporučuji naplánovat dopředu. Za jeden den ji totiž dokáží vyrobit jen opravdoví rychlíci.

  • staré noviny
  • papírovou pásku
  • tužku a čtvrtku či karton
  • vodu
  • disperzní lepidlo na papír (např. Herkules)
  • nůžky
  • středně velkou misku
  • bílou temperu či barvu Balakryl (je zdravotně nezávadný)
  • štětec a tempery či jiné barvy
  • gumičku

Můj tip: Než začnete s tvořením, zvolte oblečení, které můžete zašpinit od barvy a lepidla, a nezapomeňte přikrýt stůl ubrusem či novinami.

Nejprve si na čtvrtku nakreslete obrysy masky s očima, čumáčku a liščích uší, vizte fotografie. Nezapomeňte i na průstřihy, které masku zaoblí. Pokud si nejste jistí velikostí, zkuste si přiložit část s maskou a očima na obličej. Jednotlivé části zahněte a přilepte k sobě papírovou páskou.

Nyní si natrhejte staré noviny na malé tenké proužky a dejte je stranou. Do misky nalijte disperzní lepidlo s vodou v poměru 2:1 a pořádně rozmíchejte.

papírmašé

Proužky papíru vložte do tekutiny, jako když obalujete řízky ve vajíčku. Přebytečnou tekutinu setřete a přikládejte novinové papírky na papírovou masku. Proužky by se měly různě překrývat a obalit masku i z vnitřní strany. Brzy zjistíte, že je namočený papír tvárný a dá se různě vrstvit a zahlazovat. Pokud se vám začnou lepit prsty k sobě, doporučuji mít po ruce misku s vodou na opláchnutí.

Jakmile přikryjete masku několika vrstvami papíru, zjistíte, že získala na pevnosti. Nyní jí odložte na teplé místo a počkejte, dokud úplně nezaschne.

maska masopust

Po zaschnutí přetřete masku z venkovní strany bílou barvou. Pokud používáte temperu, budete muset masku natřít více vrstvami, aby se zakryl text z proužků novin. Opět masku nechte úplně zaschnout.

Posledním krokem je barvení a zdobení. Tady se již fantazii meze nekladou. Kdo říká, že liška musí být zrzavá? :) Kromě barev můžete masku ozdobit flitry, peříčky či knoflíky. Nakonec udělejte po stranách dvě malé dírky, protáhněte gumičku a máte hotovo! Pokud máte po ruce lak na vlasy, můžete masku s citem přestříkat, aby barvy na masce vydržely déle syté.

Můj tip: Nemáte doma po ruce staré noviny? Dobrou práci odvede i rulička toaletního papíru. Čtverečky papíru můžete navíc tvarovat a pracovat s větší hmotou. Jen pozor, aby se vám podkladová papírová maska nerozmočila.

masopust2

Oblečení a doplňky pro děti

Oblečení a doplňky pro děti

Vyberte pro své nejmenší příjemné a funkční oblečení, hračky i doplňky do pokojíčku.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články