Právě čtete

Otestovala jsem 6 způsobů, jak dětem označit oblečení do školky

7519  
Sdílet: 

Otestovala jsem 6 způsobů, jak dětem označit oblečení do školky

Ať už jdou vaše děti do školky, školy, vyráží na školu v přírodě nebo na lyžák, vždy je dobré jejich oblečení a boty dobře popsat. Člověku to pak ušetří řešení situací, kdy děti přijdou s oblečením, které patří úplně někomu jinému. U nás ve školce je podepsané oblečení dokonce pravidlem pro všechny.

12. 10. 2022 3 min. čtení Romana Böhmová
Otestovala jsem 6 způsobů, jak dětem označit oblečení do školky

Možností, jak dětem nadepsat oblečení a boty je velké spousta. Já jsem je za vás vyzkoušela, takže už nemusíte ztrácet čas s těmi, které nefungují.

1. Nažehlovací štítky

Jako první jsem vyzkoušela nažehlovací štítky, které se dají koupit v galanterii. Nevýhodou je, že se dají použít jen na oblečení, které se smí žehlit. Výhodou je ale naopak to, že když je správně nažehlíte, vydrží pak v pračce i sušiččce. Na štítky se jméno nadepisuje permanentním fixem, to je potřeba po praní občas osvěžit. Další variantou jsou nažehlovací iniciály nebo obrázky, podle kterých si děti své oblečení poznají, i když ještě neumí číst.

Jmenovky na míru

Na internetu jsem narazila i na možnost objednat si nažehlovací jmenovky s natištěným jménem a třeba i s oblíbenou pohádkovou postavou. Je to nákladnější, ale estetické.

2. Razítka na textil

Razítka na textil jsou podle mě nejrychlejším způsobem označování oblečení a je to docela praktické. Barva vydrží praní i sušení. Z některých materiálů se časem vymývá, ale stačí opět natisknout a je to. Jméno a obrázek si opět můžete vybrat na míru – když se podíváte na internetové obchody, snadno seženete většinu českých jmen už předvyrobených. Nevýhodou je, že je potřeba, aby oblečení mělo místo určené k označení, vhodnou cedulku nebo aby nebylo příliš tmavé. Jinak tam logicky razítko nebude vidět.

3. Popisovače textilu

Na výběr i je z univerzálních popisovačů na látku s tenkou špičkou, která umožní přesnější psaní i menšího písma. Nápis nebo obrázek se pak musí z rubové strany zažehlit. Mám vyzkoušeno, že to pak vydrží praní do 60 stupňů. Prodávají se i speciální látkové pásky, které jen popíšete, ustřihnete a během chvilky zažehlíte.

4. Štítky z obyčejné náplasti

Na označení oblečení nouzově poslouží i náplasti bez vatového polštářku, které vhodným popisovačem dětem podepíšete. Využila bych to ale maximálně na oblečení, které se nepere moc často – třeba bundy, oteplováky a podobně. Náplast pračku „nepřežije“, pro mě je to spíš takové řešení pro chvíle, kdy doma nemám ani zažehlovačky, ani razítka.

5. Samolepky

Samolepicí štítky se jménem bych doporučila využívat hlavně do bot nebo opět na oblečení, které se nemusí často prát. Po vyprání jsem skoro vždy musela použít novou samolepku – při kontaktu s vodou se většinou odlepí.

6. Vyšívání

Tahle varianta je pro mě až moc pracná, ale věřím, že některé šikovné maminky se do toho rády pustí. Vzpomínám si, že když jsem sama chodila do školky, babička nám tímto způsobem vše označovala. Vyšívala nám iniciály nebo značky, které jsme si poznali.

Poutka se jménem, zdobené knoflíky a přívěsky

  • Štítek se jménem můžete přišít jako poutko třeba na bundu nebo mikinu. Hodí se k tomu například stužky, které vám zbyly z oslavy narozenin.
  • Další možností, jak rozlišit oblečení dítěte od ostatních, jsou i knoflíky, které můžete pomalovat. Dobře na to slouží fixy na malování putovních kamínků.
  • Ve školce jsem také viděla, že některé děti mají odznáčky nebo háčkované visačky.

Jak se vyznat ve velikostech dětského oblečení?

Občas si sama nevím rady, jakou velikost oblečení pro mého syna zvolit. Je jasné, že každá značka velikostně sedí trošku jinak, ale mám tu pro vás pár základních rad, které by vám mohly pomoci se ve velikostech dětského oblečení lépe vyznat.

  1. Nejčastěji se velikosti oblečení řídí podle výšky dítěte. Pokud tedy vaše dítě měří 110 cm, volíte přibližnou velikost 110 nebo o číslo větší, tedy 116.
  2. Velikosti jsou odstupňovány po 6 cm (tedy třeba 110, 116, 122 atd.).
  3. Můžete se setkat i s číslováním podle věku dítěte (tedy třeba 3–4 roky).
  4. Někdy je na oblečení uvedeno obojí (tedy např. 3–4 roky a 104–110).

V případě, že se řídíte výškou vašeho dítěte, berte trošku v potaz i jeho tělesnou stavbu. Hubenějším dětem totiž často stačí o něco menší velikosti.

Oblečení a doplňky pro vaše děti

Oblečení a doplňky pro vaše děti

Mrkněte na tchibo.cz a vyberte pro své nejmenší něco hezkého na sebe.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články