Už jste někdy měli klasickou dalgonu? Před časem to byl obrovský hit, který obletěl snad celý internet a našel si spoustu příznivců, kteří tuto ledovou kávu zařadili mezi své oblíbené stálice. Recept na základní dalgonu najdete i na našem blogu. Jedná se o rozpustnou kávu s cukrem, kterou ručním mixérem vyšleháte během chviličky do tuhé nadýchané pěny. Když jsem o tom slyšela poprvé, byla jsem k tomu celkem nedůvěřivá. Říkala jsem si, že to asi zase bude nějaký nefunkční trend. Ale víte co? Recept funguje a dokonce velmi dobře.
Jahodová dalgona
Pokud jsem vás nalákala na klasickou dalgonu a chcete ji zkusit v ovocném provedení, mám pro vás recept na její jahodovou příbuznou. Použila jsem do ní lyofilizované jahody. To jsou jahody sušené mrazem. Koupíte je například ve zdravé výživě, často i v oddělení se zdravou výživou v drogeriích. Jsou krásně křupavé, snadno se dají rozemlít na prášek a díky tomu je využívám nejen jako přísadu do receptů, ale i jako efektní zdobení například dezertů.
Ingredience:
Jahodová část:
- 200 ml mléka
- 7 g rozmixovaných lyofilizovaných jahod
- sladidlo (množství podle chuti)
Kávová část:
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce instantní kávy
- 5 g rozmixovaných lyofilizovaných jahod
- 3 lžíce vroucí vody
Postup:
- Rozmixujte lyofilizované jahody na prášek (můžete smíchat ty na jahodovou část s kávovou částí, tedy dohromady 12 g jahod).
- Vlijte do stolního mixéru mléko, přidejte rozmixované jahody a sladidlo podle chuti (může to být cukr nebo váš oblíbený sirup). Rozmixujte.
- Do větší misky dejte 2 lžíce cukru, 1 lžíci rozpustné kávy a rozmixované jahody. Promíchejte a zalijte třemi lžícemi vroucí vody.
- Směs vyšlehejte ručním šlehačem do tuhé pěny.
- Do vychlazené sklenice vlijte jahodovou část a na ni dejte kávovou pěnu. Můžete podávat!
Affogato s citrusovým sorbetem
Affogato je v podstatě zmrzlina zalitá espressem. Je oblíbená hlavně v létě a nejčastěji se připravuje s vanilkovou zmrzlinou. Pokud ale stejně jako já máte rádi kombinaci kávy a citrusů, třeba v Mazagrande, určitě zkuste affogato s citrusovým sorbetem. Je to náramně osvěžující!
Tento recept bude tedy hlavně o domácím citrusovém sorbetu. Doma si v létě dělávám sorbety často. Není potřeba zmrzlinovač, stačí mít kvalitní mixér, a chutnají stejně jako z té nejlepší zmrzlinárny. Stačí zamrazit libovolné ovoce (oloupané, bez případné pecky a nakrájené) a následně ho rozmixovat. Sorbet můžete klasicky uchovávat v mrazáku v uzavíratelné krabičce. Jenom musíte myslet na to, že ho musíte před konzumací včas vyndat – v mrazáku se ze zmrzliny stane kus ledu. Krémová a vláčná bude po cca 15 minutách mimo mrazák. Domácí sorbety jsou podle mě nejlepší z banánů (klidně z těch hnědých), manga (musí být zralé!) nebo ananasu. Super kombinace je i banán s kakaem.
Ingredience:
- dvojitá dávka espressa
- 1 pomeranč
- 2 citrony
- 100 g cukru (nebo podle chuti – doporučuji ochutnávat a přisypávat)
Postup:
- Oloupejte citrusy (nebo z nich slupku okrájejte tak, abyste se zbavili i bílé vrstvy pod slupkou). Nakrájejte je na menší kousky a vyberte co nejvíce pecek, ideálně všechny.
- Nakrájené citrusy vložte do sáčku a ten dejte přes noc do mrazáku.
- Zmrzlé citrusy vložte společně s cukrem do výkonného stolního mixéru a mixujte, dokud vám nevznikne sorbet.
- Kopeček citrusového sorbetu vložte do skleničky a zalijte espressem.
Kávový milkshake
Milkshaky můžete udělat snad ve všech příchutích – jahoda, čokoláda, vanilka, lískový oříšek, banán… nebo třeba káva. Pak to máte jako kávu a dezert v jednom. Základ milkshaku obvykle tvoří zmrzlina a mléko. Ostatní ingredience záleží už jenom na vás – tedy na příchuti, jakou zvolíte.
Ingredience:
- 75 g vanilkové zmrzliny
- 5 g kakaa
- 1 espresso (pokud máte Tchibo kapslový kávovar, můžete si milkshake trochu ozvláštnit a použít Cafissimo espresso caramel)
- 200 ml mléka
Postup:
- Všechny ingredience dejte do stolního mixéru a mixujte, dokud se nepropojí.
- Pokud máte opravdu výkonný mixér, přihoďte do něj ještě několik kostek ledu.
- Servírujte v namražené sklenici buď jen tak samotné, nebo třeba se šlehačkou.
Přeji vám krásné slunečné dny a užijte si je s jedním (nebo klidně se všemi) z osvěžujících kávových nápojů. Pokud hledáte další tipy na kávové koktejly třeba i s kapkou alkoholu, můžete zkusit Dark and stormy na kávovém základu, kokosové cold brew a milkshake z kávy a banánů nebo třeba Long island iced coffee a Espresso martini. A pokud koktejly budete připravovat třeba na oslavě, určitě si vyrobte zdobená párátka, která jim dodají šmrnc.
Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma
Vychutnejte si svou oblíbenou kávu ještě výhodněji. Ke dvěma balením zrnkové, mleté i instantní kávy všem držitelům TchiboCard přibalíme jedno další zdarma.