Právě čtete

Krevety nejsou mořské příšery! Naučte se je vyloupat a správně vařit

2166  
Sdílet: 

Krevety nejsou mořské příšery! Naučte se je vyloupat a správně vařit

U nás doma milujeme krevety. Připomínají nám dovolenou u moře a je jedno, jestli je grilujeme uprostřed léta, nebo vaříme v hrnci v zimní sezoně. Spousta lidí se ale jejich přípravy bojí… a přitom to je tak snadné!

1. 8. 2020 3 min. čtení Kitchen Story
Krevety nejsou mořské příšery! Naučte se je vyloupat a správně vařit

Člověku často chvíli trvá, než si ke krevetám najde cestu. Někomu to trvá déle, jiný jim propadne hned od začátku. Důležitou roli hraje, jak moc ovládáte jejich správné čištění, přípravu a také jestli máte správný recept, aby vás neodradily hned na začátku. Připravili jsme pro vás několik základních rad, aby to pro vás byla především zábava a vy jste s konečným výsledkem byli spokojeni.

Hlavním důležitým rozdělením krevet při nákupu je jejich stav. Krevety zbarvené do šeda jsou syrové a nezpracované, zatímco krevety růžové jsou již uvařené.

Můžete je také v obchodě sehnat buďto oloupané, nebo celé i s hlavičkami. Loupané krevety vám ušetří trochu toho času při přípravě. Nicméně my vždy sáhneme po krevetách syrových a doporučujeme kupovat celé i s hlavičkami. Recept vlastně téměř vždy připravujeme s celými krevetami, díky čemuž dostaneme do jídla mnohem více chuti.

Jak čistíme krevety?

Pokud se rozhodnete krevety očistit hned na začátku, vyzkoušejte náš návod jak na to. Je to opravdu snadné a určitě není důvod k obavám, že byste to nezvládli.

jak na krevety

  1. Ze všeho nejdříve krevetám ulomte hlavičku.
  2. Následně odstraňte krunýř, roztrhnutím palcem podél bříška až k ocasu. Ocas můžete odstranit také, ale pro lepší vzhled krevety ho lze ponechat. V jídle si ho pak každý odstraní sám.
  3. Důležitým bodem je odstranění střívka. Může se vám podařit ho plynule vytáhnout pouze prsty nebo párátkem. V opačném případě použijte nůž, krevetu po hřbetu lehce nařízněte a střívko odstraňte.

Špagety s krevetami

Tento recept není – stejně jako loupání krevet :-) – vůbec složitý. Naší oblíbenou chuťovou kombinací, co se krevet týká, je bílé víno a čerstvá hladkolistá petrželka. To je jistota, ať už připravujeme krevetové špagety, italské risotto, nebo si je třeba chceme dát jen tak samotné. Ingredience v receptu vám vystačí na 4 porce a vaření zabere asi 30 minut.

Ingredience:

  • 320 g špaget
  • 2 středně velké cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 500 g celých krevet
  • 150 ml bílého vína
  • hrst hladkolisté petržele
  • šťáva z ½ citronu
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce olivového oleje + na zakápnutí

Postup:

  1. Dejte vařit vodu na špagety a osolte ji. Špagety uvařte dle návodu, aby byly tak akorát na skus.
  2. Rozehřejte pánev s olivovým olejem.
  3. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Nejdříve orestujte cibuli do sklovata a poté na minutu přidejte česnek.
  4. Přidejte celé krevety, osolte, opepřete a zalijte bílým vínem. Počkejte, dokud se neodpaří všechen alkohol.
  5. Z uvařených těstovin použijte ¼ naběračky vody ke krevetám. Je v ní škrob a šťávu to krásně spojí.
  6. Petržel nasekejte nahrubo a přidejte ke krevetám. Stáhněte z plamene a přidejte šťávu z citronu.
  7. Uvařené těstoviny sceďte a promíchejte v pánvi nebo hrnci s krevetami. Bohatě zakápněte olivovým olejem, případně dosolte.

Jak je to u tohoto receptu s loupáním?


Jak jsme psali výše, používáme rádi krevety v celku, aby pustily do pokrmu co nejvíce chuti. Pokud se ale necítíte na to, že byste si později u stolu chtěli krevety loupat, můžete je vyloupat před vařením, případně je vyloupejte před promícháním se špagetami a servírováním.

Tipy na grilování

Tipy na grilování

Inspirujte se, jak ochutit grilované maso, ryby i plody moře

Přečíst článek

Kde kupujeme krevety?

Nejraději kupujeme krevety ve velkoobchodu, nebo ve specializovaných rybích prodejnách, kde si můžeme být jisti, že jsou opravdu čerstvé.

Krevety se totiž, pokud nejsou zmrazené, opravdu hodně rychle kazí. Nemusíte mít špatný pocit, když si koupíte krevety z mrazáku – naopak. V našich podmínkách tím většinou získáte daleko čerstvější maso, pokud je koupíte od kvalitního prodejce. Jen dejte pozor na to, abyste je rozmrazovali šetrně a maso si zachovalo svou kvalitu. Nezmrazené krevety je nutné dobře skladovat v chladu a opravdu rychle zpracovat.

Připravujte krátce


Ať už budete krevety připravovat přímo podle našeho receptu, nebo se pustíte do jiných jídel, myslete na to, že krevety by se neměly vařit dlouho, jinak bude jejich maso úplně „gumové“. Tomu snadněji předejdete i tím, že je před vařením nevyloupete, protože díky tomu zůstanou krevety přirozeně šťavnatější.

Další oblíbené chuťové kombinace

My doma sice máme zdaleka nejraději kombinaci s bílým vínem, ale krevety můžete připravit snad na milion způsobů.

Perfektně si rozumí s chilli a zázvorem, s limetkami a koriandrem, nebo je můžete například přidat do thajského kari plného kokosového mléka. I v tomto případě je ale přihoďte až ke konci vaření, aby maso zůstalo jemné. Do omáček a polévek bývá praktičtější krevety vyloupat (a vývar z hlaviček a slupek použít do základu pokrmu), naopak při přípravě v pánvi nebo na grilu je nejlepší ponechat je v celku.

Atmosféra jako u moře

Atmosféra jako u moře

Mrkněte do nové kolekce na Tchibo.cz a nasajte dovolenkovou atmosféru

Do e-shopu

Čtěte také

Kynutý borůvkový koláč ve zdravější verzi a šest druhů drobenky
Kynutý borůvkový koláč ve zdravější verz…4941
Hit našeho léta? Alkoholické nanuky! Tři recepty a návod, jak na ně
Hit našeho léta? Alkoholické nanuky! Tři…2985
Tři recepty na ledové čokoládové mlsání, které letos v létě musíte ochutnat
Tři recepty na ledové čokoládové mlsání,…6459
Další články