Mimochodem, kokos je opravdu výjimečná rostlina. Využití kokosovníku ořechoplodého je opravdu široké a neznám nikoho, kdo by se s ním nikdy nesetkal. Tohle tropické ovoce se nejen konzumuje jako sušený kokos zvaný kopra, ale i jako mléko, smetana, olej. Používá se i v kosmetice a z tvrdých ořechů se získává textilní vlákno. Kokos obsahuje výrazné množství minerálů, hlavně hořčík a draslík. Posiluje imunitní systém a zlepšuje zažívání. Také bojuje se špatným cholesterolem. Je toho fakt hodně a stojí za to si o něm přečíst víc.
Naprostou bombou je ale kokosový cukr. Ten prostě miluju a chodím na něj, když mě honí mlsná. Jestli to děláte taky, ale s mírou, ani nemusíte mít moc výčitky. Jak jsem se dočetla, má velice nízký glykemický index a spoustu zdravotních benefitů, podobných jako u kokosu. Ale je to pořád cukr, takže opatrně! No, já jdu mixovat a vy si jděte do marketu pro kokosy, budou se vám hodit. :)
Suroviny:
1 l kokosového mléka s vysokým podílem kokosové hmoty
kokosový cukr
Postup:
Kokosové mléko necháme přes noc v lednici. Chladné ztuhlé mléko oddělíme od vody, která se odpojila přirozeně. Ztuhlou kokosovou hmotu dáme do hluboké mísy vhodné na šlehání. Vyšleháme mixérem jako klasickou šlehačku. Podáváme do pohárků s ovocem nebo zmrzlinou a posypeme podle chuti kokosovým cukrem.