Věděli jste, že skořice umí naše tělo zahřát i sama o sobě? Existuje spousta variant, jak ji zakomponovat do receptu na lahodný zimní nápoj. Tady jsou tři tipy ode mě:
Káva s čokoládou a skořicí
Připravuju ji do pořádného hrnku, aby se tam vešlo i hodně šlehačky. :-) Je to sice „kalorická bomba“, ale my to letos určitě ještě vyjezdíme na sjezdovce.
Když přijde na čokoládu, můžete použít takovou, jakou sami máte rádi – funguje to dokonce i s bílou čokoládou, ale podle mě se do této kombinace nejlépe hodí vysokoprocentní hořká čokoláda.
Na 1 šálek potřebujete:
- 150 ml čerstvě připravené, chuťově výraznější kávy (hodí se: Tchibo Barista Classic nebo Intense, případně Privat Kaffee African Blue)
- 50 ml horkého mléka
- 20 g kvalitní hořké čokolády
- Špetka skořice
- Na zdobení: čerstvě vyšlehaná šlehačka, kousek čokolády, skořice
Postup:
- Smíchejte kávu s mlékem a přidejte nastrouhanou čokoládu.
- Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a přisypte ještě skořici.
- Připravený nápoj nalijte do velkého hrnku a nápoj ozdobte šlehačkou.
- Nakonec na šlehačku nastrouhejte ještě trochu čokolády a vše dozdobte skořicí.
Káva se skořicovým sirupem
Když si připravíte skořicový sirup podle tohoto receptu, budete mít zásobu na spoustu šálků kávy, nebo ho můžete využít třeba i při pečení. Skvěle se hodí také na potření dortového korpusu, ideálně pod vanilkový krém. Sirup skladujte v uzavíratelné nádobě v lednici – tak by vám měl vydržet asi 14 dní. Tedy když vám ho dříve někdo nevypije nebo nesní.
Na skořicový sirup potřebujete:
- ¾ hrnku vody
- ¾ hrnku cukru
- 1 lžička skořice
Postup:
- Do kastrůlku nalijte vodu a přisypte cukr. Vše přiveďte k varu.
- Vařte asi 10 minut, nebo dokud se všechen cukr nerozpustí a směs nezačne houstnout.
- Vmíchejte skořici a ještě krátce povařte. Hotový sirup přelijte do uzavíratelné sklenice a počkejte, až vychladne.
Pokud chcete mít sirup „bez zrníček“, nepřisypávejte mletou skořici, ale na začátku přidejte do kastrůlku 3 svitky skořice v celku. Tu na závěr vyjměte.
A jak využít sirup do kávy? Do jednoho šálku kávy přimíchejte asi lžičku skořicového sirupu. Ten můžete použít i při zdobení – například jím lze pokapat šlehačku.
I k tomuto receptu se hodí chuťově výraznější káva, která nezanikne ani pod šlehačkou, například Tchibo Barista Classic nebo Intense, případně Privat Kaffee African Blue.
Voňavá káva s alkoholem
Na závěr tady mám jednu dvojnásobně hřejivou variantu, ale tentokrát jen pro plnoleté. Kromě skořice a horké kávy se v ní totiž skrývá i něco ostřejšího. Chuť této kávové dobroty mi připomíná můj oblíbený dezert – tiramisu. Najdete tady totiž Amaretto, likér vonící po mandlích, který se právě do tiramisu spolu s kávou také používá.
Na 1 šálek potřebujete:
- 120 ml kávy
- asi 50 ml mléka
- 20 ml Amaretta
- mletou skořici
Postup:
- Ohřejte mléko a našlehejte ho tak, aby na jeho povrchu vznikla pěna.
- Mléko nalijte do sklenice (takové, která je vhodná i pro horké nápoje) a na hladinu lžící přeneste i připravenou pěnu.
- Chuťově výraznou kávu (Tchibo Barista Classic nebo Intense, případně Privat Kaffee African Blue) smíchejte s Amarettem a nalijte ji do sklenice – nalévejte ji přes lžíci po stěně sklenice – díky tomu by se měla vrstva mléka a kávy oddělit.
- Na závěr kávu ozdobte mletou skořicí a ihned podávejte.