Co se týče síly nálevu, záleží, kdo co snese. I já, slabá žena, mám pickles ráda pěkně prokořeněné, a tak klidně snesu pepř, fenykl, hořčici, celer, kmín nebo kopr. Všechna tahle semínka můžete použít. A ocet si taky můžete vybrat. Lihový (ten dávám v nouzi), jablečný jde krásně dohromady s fenyklem a nejlepší je vinný, červený i bílý. Kurkuma zase všechno obarví na žluto, takže se hodí hlavně k cuketě a květáku.
Prostě, když nemáte sklenici kyselých okurek, které jsou českou specialitkou domácího zavařování, a zrovna čekáte hosty nebo jen chcete potěšit svého drsného muže-labužníka, nabídněte mu tuhle americkou odpověď na naše proslavené okurčičky. Staňte se na chvíli DJem a namixujte mu svou originální skladbu chutí. Bude to síla a rychle dohraje (rozuměj: sežere se), to mám vyzkoušené!
PS: Vhodné i pro ženy!
Postup:
Nejprve v hrnci povaříme cukr s kořením v octu, až se cukr rozpustí. Necháme zchladnout. Zeleninu si naskládáme do připravených čistých sklenic a tímto nálevem ji zalijeme po okraj. Přidáme zbylé koření a zavřené sklenice uchováváme v lednici. Necháme den uležet. V lednici vydrží i 14 dní.
Nálev 1
1 díl octa na 2 díly cukru
koření
Nálev 2
1 díl octa na 2 díly cukru
1 polévková lžíce kurkumy
koření
Pickles z červené cibule
na měsíčky nakrájená červená cibule
kuličky barevného pepře
hořčičné semínko
nálev 1
Pickles z ředkviček
na plátky nakrájené ředkvičky
fenyklové výhonky (nebo semínka fenyklu)
celý černý pepř
nálev 1
Květákovo-brokolicové pickles
na drobné růžičky oddělený květák a brokolice
kuličky celého barevného pepře
hořčičné semínko
nálev 2
Květákové pickles
drobné růžičky květáku
kuličky barevného pepře
chilli paprička
nálev 2
Cuketové pickles
na plátky nakrájená mladá cuketa i se slupkou
hořčičné semínko
nálev 2
A takhle pak vypadají všechny hezky pohromadě: