Právě čtete

Domácí Club-Mate

8879  
Sdílet: 

Domácí Club-Mate

Neznáte Club-Mate? Určitě jste už někde tu lahev zahlédli. Tahle limonáda zdárně dobyla německý trh energetických nápojů a skrz Krymskou, Jiřák a náplavku zamířila do Čech.

18. 6. 2015 2 min. čtení Kateřina Winterová
Domácí Club-Mate

Originál obsahuje poměrně vysoký obsah kofeinu, a to 20 mg na 100 ml a 5 g cukru na 100 ml, což jej vcelku omezuje na kalorie oproti klasické kole či energy drinkům. Tento drink se i proto od svého uvedení v roce 2007 velmi rychle rozšířil po celém světe. Prázdné lahve od něj najdete v redakcích TechCrunch, Wired, ale i ve VICE.

Co je ale důležitější: jde v podstatě o bylinný nápoj, který lze uvařit doma vcelku rychle a snadno. A díky tomu, že obsahuje matein a guaranu, je velmi dobrý při nervovém vypětí či depresích. Společná kombinace bylin také pozitivně podporuje úbytek váhy.

_DSC4181

A co jsou vlastně obě látky v nápoji zač? Yerba maté je jedním z nejznámějších jihoafrických drinků. Pije se tradičně ve vydlabané tykvi, a to horký. Aktivní látkou v listech cesmíny je kofein, kterému se říká v případě maté matein. Guarana jsou semena paulinie nápojné, keře, který též roste v Jižní Americe. Běžně se s nimi ale setkáme jenom s rozdrcenými, tedy ve formě prášku. Obě suroviny se pak běžně dají koupit v kvalitních obchodech se zdravou výživou.

Takže jestli jste hipsteři s děravou kapsou, nebo jen rádi víte, co pijete, můžete to zkusit. Potřebujete k tomu listy cesmíny paraguayské, čili yerba maté, guaranu, trochu cukru, melasy nebo sirupu a citrón.

_MG_8985

Ingredience na litr domácího Club-Mate:

1 l sodovky
50 ml silného čaje yerba maté (cca 4 lžičky sušených listů)
čtvrt až půl lžičky čisté guarany
15 ml agáve sirupu
15 ml javorového sirupu
1 citrón

Uvařte čaj v libovolném hrnci, louhujte alespoň 10 minut, sceďte, nechte zchladit, přidejte citrón a sirup a rozřeďte ho v sodovce. Pak už je skvělé a osvěžující domácí Club-Mate hotové. Doporučujeme podávat ho vychlazené, obzlášť teď začátkem léta. :)

_DSC4288

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články