Právě čtete

Je v pořádku pracovat z postele?

2467  
Sdílet: 

Je v pořádku pracovat z postele?

S rozvojem moderních technologií je čím dál tím snazší vzít si práci domů. Pokud pracujete na počítači, pak je možné, že jste home office už někdy využili nebo že o něm přinejmenším váš zaměstnavatel bude uvažovat. Home office je i ideální možností pro začínající firmy, které si ještě nemohou dovolit vlastní kanceláře.

5. 10. 2015 2 min. čtení Redakce
Je v pořádku pracovat z postele?

Trend home office se ze světa dostává i k nám a pomalu získává na popularitě. Příkladem může být krajský úřad Královéhradeckého kraje, který před pár lety zavedl systém, kdy se úředníci na kancelářských židlích v různých dnech střídají a zbytek týdne pracují z domova. V tomto případě kraj ušetřil za provoz kanceláří, vydělal na pronájmu nově vyprázdněných místností a zaměstnanci chodili do práce spokojenější, protože si dokázali lépe sladit osobní život s tím pracovním.

Práce z domova je dle vědců prospěšná

Otázku na toto téma se snažila vyřešit mimo jiné studie provedená profesorem Standfordské univerzity Nicholasem Bloomem. Ten spolu se studenty v devítiměsíčním experimentu vyzkoušel, jak si bude home office stát v porovnání s prací v kanceláři. Polovinu zaměstnanců call centra ponechali v kanceláři a polovina pracovala z tepla domova. Výsledky přinesly až nečekaně dobré zprávy pro fanoušky home office. Zaměstnanci, kteří pracovali doma, byli až o 13 % produktivnější než ti, kteří pracovali v kanceláři.

Profesor Bloom to vysvětluje lepším soustředěním v klidnějším prostředí, nepotřebou cestovat do práce, a tím dřívějším startem, kratšími obědovými i jinými přestávkami a možností rozvrhnout si den podle sebe a nemuset se řídit pracovním režimem nastaveným od osmi do pěti. Zároveň firma ušetří i na pracovních místech, energiích a dalších výdajích spojených s přítomností zaměstnanců. Mimo to do jisté míry odpadají i nemocenské dovolené. V home office totiž můžete pracovat i v pyžamu z vyhřáté postele a s priessnitzem na krku.

tchibo_prace v posteli_zrno-11

Není to pro každého

Profesor uvádí i příklady lidí, kteří se dobrovolně vzdali možnosti práce z domova. Buď šlo o mladší zaměstnance, kteří si v kancelářích budovali nové sociální vazby, nebo o lidi, kteří si dokázali přiznat, že bez kontroly nic neudělají.

K možnosti home office se samozřejmě objevují i negativní hlasy. Prezidentka společnosti Yahoo! Marissa Mayer ve své firmě možnost práce z domova zakázala. V oficiálním prohlášení, které zaměstnance vyzývá k návratu do kanceláří, popřípadě k jejich odchodu, píše, že významné nápady vznikají vzájemnou komunikací, které lze docílit jen týmovou prací na stejném místě.

Ať už je to s home office jakkoliv, u nás v současnosti možnost práce z domova nabízí přibližně jen 10 % zaměstnavatelů. Horší podmínky komunikace, menší kontrola zaměstnanců nebo neprověřené výsledky mnoho zaměstnavatelů od tohoto moderního způsobu práce z domova odrazuje.

tchibo_prace v posteli_zrno-16

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články