Právě čtete

Citáty o kávě

11333  
Sdílet: 

Citáty o kávě

Ač si to neuvědomujeme, káva výrazně ovlivňuje život kolem nás. Nejde jen o povzbudivé účinky, které má na nás, ale i o účinky, které má na slavné a významné lidi, jejichž práci můžeme každý den sledovat v televizi, na internetu nebo koupit v knihkupectví.

1. 10. 2015 4 min. čtení Redakce
Citáty o kávě

A protože i my si její pozitivní schopnosti uvědomujeme, vybrali jsme dnes u příležitosti mezinárodního dne kávy několik výstižných citátů o inspirativních účincích našeho nejoblíbenějšího nápoje.

„Dokonce i šálek špatné kávy je lepší než žádná káva.“

Režisér Duny nebo kultovního seriálu Twin Peaks David Lynch se kreativně nezastaví. Kromě režie zvládá psát scénáře, produkovat, skládat hudbu nebo také zpívat. Za jeho úspěchem nepopiratelně stojí talent, ale co by mu byl talent bez energie, kterou si doplňuje kávou?

Přehrát znovu

„Chceme dělat hodně věcí, ale nejsme ve skvělé kondici. Pořádně se v noci nevyspíme. Jsme trochu deprimovaní. Káva vyřeší všechny tyto problémy v jednom malém lahodném šálku.“

Jerry Seinfeld se už přes dvacet let podílí na tom, aby americká televizní zábava byla opravdu zábavná. Měl svůj sitcom, v dalších hrál, napsal Pana Včelku a je autorem sérií Comedians In Cars Getting Coffee, která právě zakončila šestou sezónu a kde se Jerry s kamarády komiky u šálku kávy vybavuje, jak jinak než vtipně, o životě. Že by mu káva byla životní inspirací?

„Kdyby nebylo kávy, vůbec bych neměl rozpoznatelnou osobnost.“

David Letterman letos oslavil 33 let na obrazovkách jako moderátor talk show, ve které se objevil snad každý, kdo v Hollywoodu něco znamená. Stal se tak nejdéle vystupujícím moderátorem a s tímto titulem se rozhodl odejít do důchodu. Nebýt jeho vzoru, kdo ví, jak by vypadalo mnoho talk show, třeba i ta Jana Krause.

Přehrát znovu

„Káva je jazyk sám o sobě.“

S rychlostí, s jakou se Jackie Chan pohybuje ve filmech, se nelze divit tomu, že rád pije kávu. Pravděpodobně po litrech. Kung fu ovládá natolik, že ho sám učí a že ho nikdy nemusel na plátně zastoupit kaskadér.

„Raději bych trpěl s kávou, než abych byl v bezvědomí.“

Pokud by se někdo dal nazvat hvězdou Velké francouzské revoluce, byl by to Napoleon Bonaparte. Pro úspěch a vítězství šel přes mrtvoly a stejný postoj měl i ke svému šálku kávy, bez kterého nemohl být.

„Jakmile je káva v žaludku, vzniká všeobecný rozruch. Nápady se začínají hýbat… vznikají přirovnání, papír je popsaný. Káva je váš spojenec a psaní přestává být boj.“

Francouzský spisovatel Honoré de Balzac nás díky svým dílům seznámil s francouzskou společností 19. století a mimo to také patřil k milovníkům kávy. Ta se mu stala múzou i k pronesení tohoto výroku.

„Bez mé ranní kávy jsem jako vyschlý kus pečené kozy.“

Káva dokáže divy i se skladateli. Jednu kantátu jí věnoval i Johann Sebastian Bach, hudební génius a virtuóz, který se dočkal uznání jako skladatel až po své smrti. Spolu s dalšími skladbami inspirovanými kávou si ji můžete poslechnout v našem dalším článku nebo rovnou zde.

Přehrát znovu

 „Káva je vážně dobrá, když jí pijete, dává vám čas přemýšlet. Je to daleko víc než jen nápoj, je to něco, co se děje. Nic povrchního, ale něco jako událost, místo, kde být, ale ne lokace, něco uvnitř sebe. Dává vám to čas, ale ne skutečné hodiny nebo minuty, ale šanci být, být sebou a dát si druhý hrnek.“

Gertrude Steinová se znala se všemi pařížskými umělci první poloviny 20. století, jejichž díla vystavovala, podporovala překročení genderových hranic a hlavně se věnovala avantgardní poezii, próze nebo i dramatům.

„Jsem vodorovný autor. Nemůžu přemýšlet, dokud neležím, buď v posteli, nebo natažený na gauči s cigaretou a kávou po ruce. Musím buď potahovat, nebo usrkávat.“

Spisovatel Dan Brown je další z řady milovníků kávy, kteří si tvořící proces bez ní už nedokážou představit. Andělé a démoni, Digitální pevnost nebo nejznámější Šifra mistra Leonarda dokazují příznivé účinky kávy na představivost autora a stejně jako vůně kávy, tak i jeho knihy přitahují pozornost čtenářů.

„Jsem blázen do kafe. Když jednou ochutnáte pořádnou kávu, nemůžete se už vrátit. Prostě nemůžete.“

Britského herce Hugha Laurieho budete asi nejlépe znát ze seriálu Dr. House jako cynického a věčně nepříjemného doktora. Zahrál si ovšem i v britském komediálním seriálu Černá zmije, je spisovatel a muzikant. Nemusíte hádat dvakrát, co je jeho dopingem.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články